zaterdag 21 mei 2016

Kun je het aflossen missen?Eind september verkopen wij ons huis. Het is dus logisch dat wij niet meer extra aflossen. Na 3,5 jaren fanatiek aflossen is het afkicken.

Wij zijn nu een buffer aan het opbouwen om ons huis te verbouwen en om nieuwe meubeltjes te kopen. Wij krijgen 15 augustus de sleutel van het nieuwe huis. In twee slaapkamers komt een nieuw plafond en een nieuwe vloer. Verder is het veel schilderen en opknappen. Wij hoeven gelukkig de badkamer en de keuken niet te vervangen.

Er wacht een nieuwe schuld van €206.000 om af te lossen. Hiervan wordt een bedrag van €140.000 afbetaald. Dit is een lineaire hypotheek. Aanvullend hebben wij een aflossingsvrij deel van €66.000. Het maandelijkse rentebedrag voor dit hypotheekdeel bedraagt €143. Het aflossingsvrije deel wordt onze nieuwe missie. Wij betalen een rente van 2,6%, dus iedere €1.000 aan aflossing geeft een maandelijkse besparing van €2,17. Het streven wordt een extra aflossing van €750 per maand. Als dit lukt gaat het €66.000 / €750 = 88 maanden duren om van het aflossingsvrije deel af te komen.

Ik mis het hard werken om weer een aflossing bij elkaar te sparen wel. Het doel wat ik nu voor ogen heb is natuurlijk ook mooi, maar het aflossen was een concreet doel. Het gaf altijd een voldaan gevoel. Zodra wij het nieuwe huis hebben gaan wij weer extra aflossen, maar het voelt natuurlijk wel anders. Wij beginnen weer met een schuld boven de twee ton. Alle keuzes hebben voordelen en nadelen.

8 opmerkingen:

 1. Wonen helemaal naar je zin is ook wat waard! en je stopt toch niet met aflossen?
  En alsjeblieft ook niet met je blog, ik lees graag met je mee.
  Nieuw huis, nieuw doel, nieuwe aflossingen, t gaat vast lukken, al motiveert zo'n lage rente natuurlijk iets minder tot extra aflossen, maar met jullie motivatie ga je vast wel door!
  2,6 % is trouwens wel erg lekker, hier nog 2,1/2 jaar 5,8 % hoop dat de rente dan nog zo laag staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me best demotiverend om weer opnieuw met aflossen te moeten beginnen.
  Ben zelf 3 jaar geleden begonnen om de aflossingsvrije naar €0 te krijgen en heb deze nu weten te verlagen van €50000 naar €32500.
  Maar oh.....wat een lange weg is het toch iedere keer om je hypotheekbedrag te laten beginnen met een 4.....dan een 3....en hopelijk begin 2017 met een 2....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aflossen is verslavend, dat blijkt ook nu maar weer ;-) Het helemaal naar je zin wonen is ook veel waard, toch? En daarnaast, jullie blijven aflossen, in ieder geval vanzelf via de lineaire hypotheek, en de aflossingsvrije hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die extra hypotheek is een domper op het vrijheidsgevoel. Anderzijds p, zonder aflossen van je vorige huis,maar je dit huis waarschijnlijk nooit kunnen kopen.

  Opnieuw Beginnen is een mooie titel.....:-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me goed voorstellen dat het nu demotiverend is. Nu eerst maar verhuizen en de motivatie komt dan vanzelf weer terug.momenteel kunnen wij ivm financiƫle redenen ook niet aflossen. Maar dat komt vast wel weer. Zo leg ik het mijn kinderen uit; het gaat er niet om hoeveel geld je. Hebt, maar wat je ermee doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk niet alleen naar het bedrag wat je maandelijks minder betaald, maar ook naar het uitgespaarde deel. € 2,17 per maand minder betalen is op zich niet veel, maar als dit voor de komende 22 jaar en vier maanden rekent, woorden het toch leuke bedragen. Zeker als je regelmatig aflost. Ik heb het aflossingsvrij deel van mijn hypo in de 1e 10 jaar van de termijn afgelost. Van het uitgespaarde bedrag van de resterende looptijd, kan je een meer dan modale auto kopen. Dat heb ik niet gedaan, was niet nodig.

  Maar minder uitgeven aan hypo, is meer overhouden, is meer sparen om vervolgens nog sneller af te lossen. Een kleine vermogensversneller, om maar eens een term te gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Afgelopen weekend heb ik gelukkig het laatste deel van mijn aflossingsvrijehypotheek af kunnen lossen. Bespaart me per maand €200,00 daar gaan we heerlijk van sparen en hopelijk tzt eerder kunnen stoppen met werken of een ander huis kunnen kopen met minder/zonder hypotheek...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op zich ook weer een leuk doel. Eerst die 6000 eraf om de eerste 1 zichtbaar te krijgen. Dat gaat je vast ook lukken. Daarboven op krijg je het huis dat jullie graag willen.

  BeantwoordenVerwijderen