donderdag 28 juli 2016

Zorgen over de aflossingsvrije hypotheek



Er zijn nog twee miljoen huiseigenaren met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt 12% van deze huiseigenaren zich zorgen over de aflossing van deze schuld. De helft van deze groep heeft hierover al contact gehad met de hypotheekadviseur. Moet je overstappen naar een andere hypotheekvorm, of houd je de aflossingen in eigen beheer?

De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm, maar dat is ook niet zonder reden. Eigenlijk is het gewoon een verschuldigde rente over een lening die uiteindelijk pas afbetaald wordt bij verkoop van het huis. Als je wilt aflossen kun je de gehele hypotheek omzetten, of je gaat op je eigen tempo extra aflossen.

In onze nieuwe hypotheek zit ook weer een aflossingsvrij deel van €66.000. Dit lijkt een vreemde actie voor iemand die de hypotheek zo snel mogelijk volledig wil aflossen, maar er zit wel een logische reden achter. Wij hebben er namelijk voor gekozen om zelf de baas te blijven over de aflossingen over dit deel. Onze hypotheeklasten stijgen door onze nieuwe woning. Als wij hier ook een lineaire hypotheek van hadden gemaakt, hadden wij niet meer de vrijheid om zelf te beslissen om wel of niet af te lossen. Bij een sterke terugval van het inkomen blijven de lasten betaalbaar.

Zekerheid inbouwen is altijd verstandig.

8 opmerkingen:

  1. Wij hebben een spaarhypoteek , meeverhuisd van onze vorige woning, die loopt volgend jaar af en 2 aflossingsvrije hypotheken ( 1 variabele rente en 1 die 10 jaar vast staat) ik vind aflossingsvrij helemaal geweldig, het is zo simpel!
    Niets ingewikkelds aan, de spaarhypotheek, nooit wat extra aan afgelost, omdat we bang waren iets verkeerds te doen.
    Nu met de aflossingsvrije is t duidelijk, max 10 % per jaar en t scheelt gelijk in de maandlasten, gevolg is dat we in 7 jaar al 50 % van onze aflossingsvrije hypotheek hebben afgelost ( in het begin moeizaam, nu steeds makkelijker)
    Over 4 jaar verwachten we hypotheek vrij te zijn , ws al eerder.
    Je moet wel wat discipline hebben qua aflossen, ik snap dat het niet voor iedereen zal werken.
    Maar als je eenmaal bezig bent en ziet wat het doet, dan ga je wel door.
    Wij betalen nu al 670 euro per maand minder dan 7 jaar geleden ( en als volgend jaar de spaarhypotheek niet meer hebben zal het nog veel sneller gaan)
    Wij hebben een gewoon salaris (man modaal , ik er iets onder) maar als je niet teveel wilt hebben kan je daarvan veel doen.
    Als wij een nieuwe hypotheek nodig hadden ( zal ws niet meer gebeuren, we zullen alleen kleiner gaan wonen) zouden wij voor zoveel mogelijk aflossingsvrij gaan , t geeft zoveel vrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik bedoelde dat we een spaarhypotheek WEL ingewikkeld vinden en aflossingsvrij dus heerlijk simpel.

      Verwijderen
  2. Ik vind aflossingsvrij ook fijn maar je moet wel de dicipline hebben en de middelen om toch af en toe eens wat extra af te lossen. Zeker als je hypo hoger is als de waarde van je huis. Wij zijn gelukkig ook op tijd wakker geworden en zijn van 700 euro naar nu 223,00 euro gegaan. Ook geen overdreven inkomsten maar wel stug volhouden, het geeft nu zoveel rust. Voor dat geld heb je nog geen sociale huurwoning meer. Je weet nu ook als je je huis wilt verkopen dat je er een mooi bedrag aan overhoudt en ook dat is fijn. Als je er eenmaal mee bent gestart en ziet wat het met je maandlasten doet gaat het eigenlijk vanzelf. Ik schrik soms wel van de enorme bedragen die mensen voor een hypotheek maandelijks betalen, 1500 euro is soms heel normaal, volgens mij is het in veel gevallen vragen om moeilijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben volledig aflossingsvrij. Dit kan alleen veilig, als je de discipline hebt om zelf af te lossen. Dat deden we dan ook en staan op een heel klein hypotheekbedrag wat nog te gaan is. Ik begrijp wel dat men nu strenger is met de regels t.o.v het aflossingsvrije deel. Het is toch een behoorlijk risico als er niet word afgelost, wat bij velen het geval is, blijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had gedeeltelijk aflossingsvrij. Dit jaar aflossingsvrij geheel afgelost. Ik zou het liefst alles aflossingsvrij hebben gehad. Veel eenvoudig en ik los toch wel af.
    Ik heb nog gedeelte beleggingshypotheek. Zodra het kan zonder fiscaal te ongunstig stop ik ermee en los volledig af. Dat zal over 3-4 jaar zijn. Dat heb ik mijn huis voor mijn 45ste vrij van hypotheek. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hadden een deel spaar- en een deel aflossingsvrij in de verhouding 2/3 en 1/3. Aflossingsvrije deel in 7 jaar afgelost. Dus hypotheeklasten netto nu circa € 200
    Achteraf had ik de verhouding mogelijk om moeten draaien. Maar ja dat is dan wijsheid achteraf. De flow zat er goed in. Met mijn spaarhypotheek loop ik verder geen risico inzake rente-schommelingen. Dus op zich is het zo ook wel goed. Nu bouw ik extra vermogen op, in plaats van het te gebruiken voor de aflossing, dus nu blijft een aanvaardbaar deel vast zitten in de stenen. Met het andere deel bouw ik vermogen op voor extra grote uitgaven, eventuele inkomensachteruitgang mocht dat onverhoopt gebeuren, verbouwing keuken, badkamer etc. Nu niet nodig, maar we missen het niet en het waait niet weg. Proberen nog een aanvaardbaar rendement te halen, door spreiding van het vermogen. Sparen, depositos KT / MLT / LT, beleggingen, een deel defensief, neutraal en een deel offensief, crowdfunding projecten,familiebank. In dat opzicht is het toverwoord SPREIDING

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik nog een hypotheek had (heerlijk om dat te zeggen!), had ik ook een deel aflossingsvrij. Net wat minder dan de helft. Vond ik prima. Het biedt idd meer vrijheid en lagere lasten, dus als je wel de discipline hebt om af te lossen, is dat ideaal. Vind ik dan zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben ons een investeringshypotheek laten aanpraten. Nu is dat gunstig maar drie jaar geleden zijn we finaal op ons smoel gegaan ermee! Je kunt gewoon beter oud geld bezitten en ineens een huis kopen daar van!

    BeantwoordenVerwijderen