zaterdag 18 februari 2017

Hypotheekrenteaftrek verder beperken?


Een aantal politieke partijen willen de regeling van de hypotheekrenteaftrek verder beperken. Van het door de CPB doorgerekende verkiezingsprogramma’s, wil alleen de VVD het laten zoals het is volgens AMweb.nl.

De hypotheekrenteaftrek is al op meerdere vlakken versoberd, maar volgens meerdere politieke partijen zijn verdere versoberingen noodzakelijk. Wat zijn de politieke plannen?

Versneld beperken van het fiscaal voordeel
In de hoogste belastingschijf bedraagt de belastingheffing 52%. Tot een paar jaren geleden was dit ook het maximaal fiscaal voordeel over hypotheekrente, maar inmiddels niet meer. Jaarlijks zakt het fiscaal voordeel met 0,5% tot de grens van 38% bereikt is. Per 2017 staat het op 50%. D66 wil de afbouw versnellen door een jaarlijks daling van 2% ipv 0.5%. De CDA wil het verlagen naar onder de 38%. Ter compensatie wordt het eigenwoningforfait verlaagd.

Maximering hypotheekbedrag
Andere partijen willen vooral kopers van dure huizen straffen. De PvdA en de ChristenUnie willen alleen nog maar hypotheekrenteaftrek verstrekken voor een hypotheekschuld tot €500.000. In tien jaren moet de regeling afgebouwd worden. De SP gaat hierin nog verder door het te beperken tot €350.000.

De aftrek volledig schrappen
GroenLinks slaat helemaal door. Zij willen de hypotheekrenteaftrek volledig afschaffen. Ook het eigenwoningforfait zou verdwijnen. Hiervoor willen ze een periode van 24 jaren uittrekken. VNL wil ook de hypotheekrenteaftrek overboord gooien. De Vrijzinnige Partij heeft de verrassende wens om de hypotheekrenteaftrek afhankelijk te maken van de woon-werkafstand. Wie werkt buiten een straal van 10 kilometer van hun eigen huis, mag de hypotheekrente niet meer aftrekken. Ik denk dat zij ergens een afslag gemist hebben. Wat een onnozel plan.

4 opmerkingen:

 1. Waarom spreek je bij GroenLinks over helemaal doorslaan? De subsidie op schuld is volgens mij helemaal niet nodig en heeft macro-economisch alleen maar gezorgd voor hogere inkomsten voor de financiële sector en een huizenprijsbubbel(door hogere huizenprijzen en het onnodig lang aanhouden van hypotheekschuld). Welke nadelen zie jij bij het afschaffen van de HRA? Ik begrijp dat de afschaffing zal zorgen voor een waardedaling of rem op waardevermindering, maar als jouw huis hierdoor minder waard wordt, zal die van de buurman dat ook worden. En wonen moeten wij allemaal. Ik heb het altijd raar gevonden dat de VVD het onnodig rondpompen van geld (en daarbij het in stand houden van een groot overheidsapparaat) zo belangrijk vind. Afgezien natuurlijk van de(kortetermijn)belangen van de huisbezittende kiezers. Natuurlijk vind ik wel dat een afschaffing gecompenseerd moet worden met lastenverlichtingen voor huizenbezitters, er zijn genoeg belasting maatregelen die in dat kader geschrapt kunnen worden.

  Over één ding zijn we het in iedergeval eens, het plan van VP slaat helemaal nergens op :).

  Groeten, een fanatiek tegenstander van de subsidie op schuld die HRA heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn al voldoende maatregelen getroffen om de HRA te beperken. Dat was ook gewoon noodzakelijk. Mijn zorg gaat uit naar de starters die ook nog een keer een huis willen kopen. Mijn dochters moeten de bijkomende kosten bij het kopen van een huis in de toekomst zelf betalen. Daar heb ik geen problemen mee. Het moet ze niet nog moeilijker gemaakt worden door ook nog de HRA door te strepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prijzen zullen zich daarop aanpassen, dus zullen het dan niets moeilijker hebben dan de huidige kopers en bezitters. Juist voor de huidige huizenbezitters zal er een schok zijn aangezien die hebben gekocht met het idee dat ze renteaftrek altijd zouden hebben

   Verwijderen
 3. En dat je hypotheek dan hoger is als de marktwaarde, dubbel getroffen dus...

  BeantwoordenVerwijderen