donderdag 9 februari 2017

Weer 500 euro extra van de hypotheekschuld af


Vorige maand zat extra aflossen er even niet in. Deze maand gaan wij weer €500 gebruiken om de hypotheek te verlagen. In kleine stapjes kruipt de schuld weer naar de twee ton. Over een paar maanden weer een hoera momentje.

Iedere maand lossen wij in onze lineaire hypotheek €388,89 af. Mooi meegenomen, maar het stapje is maar klein. Onze hypotheek volledig aflossen zal nog de nodige tijd kosten, maar door iedere aflossing wordt de schuld ook weer lager. Hierdoor zakken de maandlasten ook weer. In december hebben wij €1.000 extra afbetaald. Vorige maand hadden we wat financiële tegenslagen, maar nu liggen we weer op ramkoers. Een extra aflossing van €500 maak ik deze maand over.

De hypotheekschuld zakt naar €202.348.

Onderhoud of aflossen?
Onze vorige hypotheek hebben wij in een paar jaren met ongeveer €70.000 verlaagd. Dat was mede mogelijk doordat wij geen geld geïnvesteerd hebben in het huis. Het aflossen ging vóór het investeren in het huis. In onze huidige woning investeren wij ook niet fors, maar alles wat ons niet aan staat, gaan wij gelijk veranderen. Gelukkig zijn wij niet zo veeleisend. Wij leggen de nadruk op de kwaliteit van het leven. Wij hebben grote plannen met de tuin, maar dat hoeft niet gelijk. Na verloop van tijd krijg je vaak ook weer andere inzichten. Wij geven onszelf de ruimte om wensen te houden. Als de wens er over een paar maanden nog is, investeren wij erin.

Het aflossen gaat ons leven niet beheersen, maar iedere euro wordt wel drie keer omgedraaid.

4 opmerkingen:

 1. In 2009 kochten we ons huis voor 176500 euro; een deel annuiteiten en een deel aflossingsvrije hypotheek. We begonnen tevens een eigen bedrijf waarvoor we een startersleningmkregen van 30000 euro. In 2012 hadden we deze lening terugbetaald en in 2013 begonnen we met het aflossingsvrije deel van de hypotheek.
  Inmiddels is de hypotheekschuld gedaald naar 129000 euro doordat we 35000 euro extra hebben afgelost op het aflossingsvrije deel.
  Het komende jaar wordt moeizaam omdat er nogal wat medische kosten aan gaan komen, maar het verschil aan hypotheeklasten tussen 2009 en nu is 110 euro per maand en dat wordt natuurlijk sowieso weer in de hypotheek gestopt. Verder spaar ik statiegeld, verkopen op Mp e.d. ook voor de hypotheekpot. Het lijken kleine bedragen maar veel kleintjes maken 1 grote.
  Wij zij 50 plussers met 1 inkomen, een samengesteld gezin met 5 kinderen tussen de 18 en de 26.
  Groet, Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met weer een aflossing. Voelt altijd goed, hoe groot of klein de aflossing ook is. Het zet je weer even op scherp. En dat maakt ruimte voor keuzes: nog wat meer aflossen, of toch de tuin/vakantie/andere fijne of nodige zaken, of van alles een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig. Wij hebben besloten eerst de duurzaamheidsleningen af te lossen. Dat zorgt op korte termijn voor meer aflosmogelijkheden voor de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed plan. Aan de plaatjes (jouw blog linkte vorig jaar door naar funda) viel me op dat een mooie tuin hebt met een diversiteit aan bomen,struiken en vaste planten. Die hebben op verschillende momenten in het jaar een meerwaarde. Door het allemaal rustig aan te doen, kun je door het jaar heen zien wat je wel en niet bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen