dinsdag 21 februari 2017

Verschillen in gemiddelde huizenprijzen zijn enorm


De regionale verschillen in huizenprijzen zijn gerekend over 2016 enorm. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De duurste huizen staan in Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van €650.000. Gemeente Pekela bungelt onderaan met een gemiddelde van €128.000. Het verschil is dus meer dan een half miljoen.

In de top drie van duurste gemeenten tref je gemeenten aan die je verwacht, namelijk Laren, Blaricum en Bloemendaal. Bij het vaststellen van de gemiddelden is er uitgegaan van de betaalde bedragen voor koophuizen in 2016. In 2015 werd er gemiddeld nog €50.000 minder betaald voor een huis in Bloemendaal.

Goedkoopste huizen staan in Groningen
Voor gemiddeld €128.000 koop je een huis in Pekela. Het is de vierde keer op rij dat deze gemeente als goedkoopste uit de bus komt. Wat verder opvalt is dat de vijf goedkoopste gemeenten in de provincie Groningen liggen. Je zou zeggen dat dit wordt veroorzaakt door de aardbevingen, maar dat zegt niet alles. In Pekela en in Veendam (op nr. 3 van goedkoopste gemeenten) is er geen overlast door aardbevingen, maar de perikelen hebben zeker wel invloed. Vroeger trokken mensen uit het westen naar de provincie Groningen na hun pensionering. Je gaat nu natuurlijk geen huis kopen in provincie Groningen.

6 opmerkingen:

 1. Ik kom oorsponkelijk uit het Westen des lands. 10 Jaar geleden hebben de huizenprijzen ons in Drenthe doen belanden. Een nieuwbouwhuis onder de 150.000 euro. Nu 10 jaar later hebben we hier een mooi vrijstaand huis gekocht voor onder de 2 ton. In de regio waar wij vandaan komen is er nog geen tussenwoning voor te koop. Wij krijgen van onze Westere vrienden veel reacties als : zo he , toe maar. In de regio Utrecht betaal je daar meer dan een half miljoen voor. Totaal niet haalbaar voor een eenverdienergezin met jonge kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat de prijzen laag zijn in Groningen is te begrijpen; niet centraal gelegen en geen economische groei mogelijkheden.
  Woon heerlijk in het midden van het land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veendam, waar ik woon, staat op nummer 3 van gemeenten met de goedkoopste huizen. Doordat wij naar verhouding lage huizenprijzen hebben in de gemeente, kunnen wij voor weinig geld riant wonen. Een bungalow met meer dan 1.000 m2 grond en een woonoppervlakte van 165 m3 zou in de Randstad denk ik wel €750.000 kosten. Bij ons ongeveer €250.000 tot €275.000. Het probleem in de regio is dat het inderdaad economisch slechter gaat. Het trekt hier ook wel aan, maar het herstel duurt hier lager.

   Verwijderen
 3. Hoe verhouden zich deze zaken met de situatie en markt bij jullie over de grens in Nrd Duistland?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De huizenprijzen net over de grens in Duitsland zijn nog lager. Ook dat is economisch een achtergesteld gebied. Voor €175.000 heb je daar een vrijstaande woning met twee garages en veel grond.

   Verwijderen
 4. Papenburg, Cloppenburg, Emden, Leer, Meppen zijn toch best wel plaatsen. En er gebeurt toch wel zeker wat in die plaatsen. Scheepsbouw in Papenburg, geen kleine jongens toch. Misschien niet vergelijkbaar met het Ruhrgebied , hier over de grens, maar sommige gebieden en wijken in Duisburg, Dusseldorf, Oberhausen, daar word je niet vrolijk van

  BeantwoordenVerwijderen