vrijdag 3 maart 2017

Hypotheekrente 30 jaren vastzetten


Steeds meer huizenkopers kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Ook niet zo gek met de huidige lage hypotheekrentes.

Voor een hypotheek met NHG kies je nu voor een rentevaste periode van 30 jaar tegen een hypotheekrente vanaf 2,55%. Een aantal jaren geleden was dat nog ondenkbaar, maar het klopt toch echt. De hoogte van de hypotheekrente kan sterk fluctueren, dus over 10 jaar rekenen geldverstrekkers mogelijk wel weer 3% voor 5 jaar vast. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de hypotheekrentes op termijn weer ruim boven de 5% of zelfs 8% liggen. Eigenlijk kun je een kans om de hypotheekrente voor 30 jaren vast te zetten tegen een dergelijke rente niet laten lopen bij het kopen van een huis.

Vaste lasten tot de hypotheek afbetaald is
Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek, staan de lasten voor de volledige looptijd vast als je kiest voor 30 jaren. Geen verrassingen meer onderweg en zekerheid tot het eind. Wij hebben gekozen voor 20 jaren vast, maar dat was een bewuste keuze.

Hypotheek aflossen in 20 jaren
Toen wij nog geen ander huis gekocht hadden, was het onze ambitie om hypotheekvrij te zijn in 2022. Na de verhuizing zijn de hypotheekschulden weer hoger. Per 2022 hypotheekvrij gaat dus niet meer lukken. Wel hebben wij de ambitie om onze hypotheek binnen 20 jaren af te lossen. Voor ons was het dus onzin om te kiezen voor 30 jaren vast. Als je de volledige looptijd van 30 jaren gaat uitzitten, overweeg dan een rentevaste periode van 30 jaren.

Zorg er wel voor dat de hypotheek mee te nemen is bij het kopen van een ander huis. Beetje zonde anders als je over bijvoorbeeld 10 jaren weer gaat verhuizen naar een andere koopwoning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten