vrijdag 13 april 2018

Huis kopen? Gouden tips voor de eerste bezichtiging


Een huis kopen is een belangrijke financiƫle beslissing. Voordat je een bod uit gaat brengen moet je goed weten wat je gaat kopen. In deze blog licht ik toe waar je vooral op moet letten voordat je de onderhandelingen in gaat.

Een eerste bezichtiging van een huis is meer bedoeld om een goede indruk te krijgen. Je kunt nog niet overal op letten en je probeert in te schatten of het huis iets voor jou is. Waar moet je tijdens de eerste bezichtiging op letten?

Is het eerste gevoel goed?
Een huis kan perfect in jouw zoekplaatje passen, maar dat wil nog niet zeggen dat het de juiste woning is. De eerste indruk moet gelijk al goed zijn en nog belangrijker is dat jij er graag wilt wonen. Op het moment dat je een huis binnenstapt weet je het.

Lekkage en weggewerkte lekkage
Lekkageschade is een groot minpunt van een huis. Dat weten de verkopers ook, dus doen ze er alles aan om de schades te verhelpen of te verbloemen. Op een droge dag kan lekkage onzichtbaar gemaakt worden door de vlekken aan het plafond te bewerken. Als deze schade na koop pas blijkt is het eventueel een verborgen gebrek. Voorkom dit soort ongemakken en vraag of ze last hebben van lekkage.

Let op fundamentele zaken
Een lelijke vloer, wanden en inrichting is niet het belangrijkste van een huis. Ook als je geen verstand hebt van constructies van huizen kunnen bepaalde zaken toch opvallen bij een bezichtiging. Zijn de kozijnen kwalitatief goed? Zijn de vloeren wel egaal of lopen ze af? Het huis moet namelijk fundamenteel goed zijn. Loop niet snel door het huis heen, maar kijk juist goed om je heen.

Trek kastjes open en probeer keukenapparatuur
Je moet goed weten wat de kwaliteit van het huis is voordat je een bod uit kunt brengen. Zaken zoals een keuken en een badkamer koop je ook. Probeer kastjes, ovens en kranen gewoon uit. Je moet er vanuit gaan dat de makelaar het “vergeet” om jou te wijzen op bepaalde mankementen van het huis.

1 opmerking:

  1. Bruikbare tips, maar wie koopt er een huis op vrijdag de 13e?
    Bijgeloof of niet, maar op million dollar listing blijkt de makelaar toch telkens spekkoper.
    Ik ben meer voorstander voor onderhands.

    BeantwoordenVerwijderen