vrijdag 19 oktober 2012

Hypotheek afbouwen naar nul

Mijn naam is Juul Dijkhuis. Ik ben als blogger en financieel expert onder andere verbonden aan opdrachtgevers als eyeOpen, Geld.nl, Premie.nl, Elsevier, Autoverzekering.nl en Makelaarsland. Geïnspireerd door het boek "Hypotheekvrij!" van Gerhard Hormann heb ik een nieuw spaardoel waar ik jullie bij wil betrekken. Ik wil mijn hypotheek in een periode van tien jaar volledig aflossen. De hypotheekschuld bedroeg ongeveer €199.000 en is onlangs gezakt naar €187.000.

Afgelopen maand heb ik mijn eerste extra aflossing verricht en ik zie het gelijk terug in de maandlasten. Het gaat om een relatief kleine verlaging van de maandlasten, maar het zijn wel maandlasten die maandelijks terugkeren. Per 1 januari 2013 ga ik mij officieel inschrijven bij de KVK. In eerste instantie is het de bedoeling om mijn werkzaamheden als blogger te combineren met mijn baan in de financiele dienstverlening als adviseur verzekeringen.

Hoe ga ik mijn doel bereiken?
In het boek van Gerhard Hormann beschrijft hij hoe hij aan het bezuinigen is geslagen om €10.000 tot €15.000 per jaar extra af te kunnen lossen. Dat wil ik mijn gezin niet aandoen, want het is mijn keuze om de hypotheek af te bouwen naar nul. Ik ga de extra aflossingen betalen vanuit mijn extra inkomen als blogger en financieel expert. De kinderen kunnen gewoon blijven sporten en wij gaan de auto niet inruilen voor de zuinigste stadsauto. Mijn doel is om jaarlijks €15.000 extra af te lossen. Dat is ook geen overbodige luxe, want ik heb een beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. U kent het advies uit het verleden waarschijnlijk wel.......met het hoge rendement uit de beleggingen wordt het aflossingsvrij deel ook gedeeltelijk afbetaald. Niet dus!!!

Waar ga ik over schrijven op mijn blog?
Aflossen van een hypotheek is een langlopend proces. In één jaar tijd zijn er maar weinig succesjes te vieren, want ook het versneld aflossen van een hypotheek gaat niet snel. Minimaal één keer in de week ga ik een blog schrijven die gerelateerd is aan hypotheken, huizenmarkt en besparen.

Ook mijn weblog is uiteindelijk bedoeld om geld mee te verdienen.
Volg mij op: https://twitter.com/JuulDijkhuis

5 opmerkingen:

 1. Je hebt nog een lange weg te gaan. Ik wens jou veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Intrigerend! Het is een soort spel waarbij je jarenlang geduld moet hebben. Daarbij komt dat in geval van superinflatie, je eigenlijk op het verkeerde moment hebt afgelost. Alhoewel, had je het op de bank gehad, dan was het ook minder waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, toen ik begon met consuminderen, zou ik dit ook nooit, en ook dat nooit en dat al helemaal nooit.
  Inmiddels ben ik al heel wat schaamte voorbij en vond ook leuke dingen te doen die minder geld kosten. Gelukkig is het crisis en houden veel mensen de hand op de knip, dat maakt zuinig aan doen eenvoudiger.
  Tot een paar jaar terug kon je niet aankomen met een fles fris van de Lidl.

  Inmiddels heb ik toch een nieuw abonnement afgesloten op een krant, namelijk de app de Nieuwe Pers. Ik vond de gratis krant geweldig. Nu betaal ik er veel meer voor. Logisch, want er is een verschil tussen gratis en betaald.  BeantwoordenVerwijderen
 4. Juul, ik wens je succes. Dit is een heel goed streven, je zult er gelukkiger van worden.
  Het gevoel van onafhankelijkheid neemt toe en je neemt verantwoording voor je schulden.
  Een hypotheek is nog altijd een schuld, hoe banken dit ook mooi kunnen verpakken.
  Zelf heb mijn hypotheek op mijn 42e volledig afgelost, januari 2008, om precies te zijn.
  Op mijn 21e was ik de bank dankbaar dat ik een hypotheek mocht afsluiten, deze annuïteitenhypotheek stelde mij in staat om een huis te kopen. In de jaren daarna was het sappelen: jong gezin, verbouwing (met eigen geld/veel zelf doen, studeren en een carriére opbouwen. Dat waren tropenjaren, maar daar kijk ik met voldoening op terug. Tegen de trend van beleggen in ben ik een beetje gaan aflossen. Natuurlijk vertelde ik dit niet op verjaardagsfeestjes. Ook niet dat ik suf aan het sparen was en mijn auto zelf betaalde. Later ben ik extra gaan aflossen zodra het kon. Maximaal 10% per jaar, dat bereikte ik niet elk jaar, maar probeerde dit toch op te brengen. Het programma van de BBC: 'Pay off your mortgage' gaf mij inspiratie. De eindspurt was heerlijk, ik werd steeds fanatieker en het lukte steeds vaker. Na aflossing ben ik naar een notaris gegaan om ook de inschrijving door te halen. Wat een heerlijk gevoel. Daarna zijn we met het gezin fijn uit eten geweest om dit te vieren! Nu ben ik 48 jaar, kan het geld opbrengen om de kinderen te laten studeren. En, tegen de trend in, ben ik nu met investeren bezig..........

  Juul, succes.
  Hartelijke groet, Lucy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De allereerste aflossing was een gift van 2.000 euro van een inmiddels overleden tante. Hierna volgde bedragen van het afgeschafte beleggingsdeel. Daarna ging ik zelf sparen. Na een aantal jaren ben ik de resterende hypotheekdeel meer dan zat en ik de problemen op mijn weg, die ik nu ondervind in de nieuwe stoffering. Ik sil de rest wegwerken voordat ik aan een verlaagd pensioen begin. Wat al zeer snel is. Rennen wil ik naar de begeerlijke nul.
  Ik ga je linken.

  BeantwoordenVerwijderen