dinsdag 30 oktober 2012

Plannen hypotheekrenteaftrek in het regeerakkoordAfgelopen maandag zijn de plannen gepresenteerd voor 2013 en daarna. De hypotheekrenteaftrek gaat toch beperkt worden voor bestaande hypotheken. Nieuw te sluiten hypotheken willen ze bijna onmogelijk maken.

Vereniging Eigen Huis schrijft in een persbericht onaangenaam verrast te zijn door de plannen. Er werd gehoopt op een plan om de huizenmarkt een steuntje in de rug te geven, maar het tegendeel gaat gebeuren. Naast een verplichte annuïtaire aflossing voor nieuw gesloten hypotheken vanaf 2013, gelden er per 1 januari aangescherpte inkomensnormen, een lager maximumbedrag aan hypotheek en hogere bijkomende kosten. Voor starters zal het per 2013 nog veel lastiger worden om een huis te kopen.

De bestaande huizenbezitters worden toch niet ontzien, ondanks de belofte in het verkiezingsprogramma van de VVD. Vanaf 2014 wordt in stapjes het percentage waar de hypotheekrente tegen kan worden afgetrokken verlaagd naar 38 procent. In eerste instantie zullen voornamelijk de huiseigenaren met een hoog inkomen hier last van hebben. Zij gaan de mogelijkheid verliezen om de hypotheekrente af te kunnen trekken tegen 52 procent.

De poorten naar de beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn nu opengezet. Verdere beperkingen zullen de komende jaren ongetwijfeld volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten