woensdag 31 oktober 2012

Voorzichtig met gebruiken van spaargeld voor aflossingVoordat u spaargeld gaat gebruiken om uw hypotheek extra af te lossen, moet u wel beseffen dat de investering onomkeerbaar is. Informeer eerst bij uw hypotheekadviseur of het wel verstandig is om extra af te lossen en houd altijd voldoende spaargeld achter de hand.

Geld dat u gebruikt hebt voor de extra aflossing van de hypotheek kunt u niet weer terughalen. Het geld komt pas weer vrij op het moment dat u het huis gaat verkopen. Zelfs na verkoop is het nog steeds niet vrij te besteden. U moet de overwaarde namelijk weer investeren in een nieuw aan te kopen huis. Gaat u geen huis weer kopen? In dat geval is de overwaarde wel vrij besteedbaar.

Andere manieren om het geld weer uit de woning te krijgen zal fiscale consequenties hebben. U kunt het bijvoorbeeld opnemen in de vorm van een krediethypotheek. De hypotheekrente die u hiervoor moet gaan betalen is fiscaal niet aftrekbaar. Banken zijn tegenwoordig ook nauwelijks nog bereid om krediethypotheken te verstrekken. Een krediethypotheek is het opnemen van een deel van de overwaarde in het huis om het consumptief te besteden.

Spaarbuffer achter de hand hebben Niemand kan een huishouden runnen zonder spaargeld achter de hand te hebben. Er zijn namelijk altijd uitgaven die niet te bekostigen zijn met het maandelijkse inkomen. Daar moet eerst maanden voor gespaard worden. U moet uitsluitend spaargeld investeren in uw huis dat u boven uw spaarbuffer hebt opgebouwd. Hoe hoog uw spaarbuffer gemiddeld moet zijn, kunt u berekenen op de website van het Nibud.

2 opmerkingen:

  1. U stelt dat het verstandig is advies te vragen aan een hypotheekadviseur. In hoeverre is zijn oordeel betrouwbaar? U heeft in andere blogs aangegeven dat voor hen het enig succes het fiscaal voordeel is. Kunnen zij wel een ordentelijke inschatting maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De kundigheid van adviseurs is moeilijk vast te stellen. Er zijn diverse websites op dit moment bezig om kundigheid in kaart te brengen, maar dat is moeilijk vast te stellen. Het komt er eigenlijk op neer dat je erop moet vertrouwen dat ze een goed advies geven. Er gelden wel opleidingseisen, maar adviseurs die hieraan voldoen kunnen toch nog onder de maat adviseren.

    BeantwoordenVerwijderen