donderdag 25 april 2013

Hypotheek aflossen steeds populairderUit onderzoek van de NOS blijkt dat steeds meer huiseigenaren ervoor kiezen om hun hypotheek extra af te lossen. Wij geven steeds minder consumptief uit en steeds meer om onze schulden te verlagen. Bij de drie grootste banken is 40% tot 50% meer afbetaald in vergelijking met vorig jaar. In 2012 is al 20% tot 50% meer extra afbetaald in vergelijking met 2011.

Bij de ABN Amro heeft één op de vijf particuliere klanten dit jaar een extra aflossing verricht. Bij een verdere daling van de huizenprijzen, zal het aantal extra aflossingen blijven toenemen.

Eén van de belangrijkste reden om extra af te lossen is een toenemend schuldbewustzijn bij de huiseigenaren. Door de dalende huizenprijzen gaan wij ons meer beseffen dat wij erg kwetsbaar zijn. De hypotheken uit het verleden waren volledig gebaseerd om de laagst mogelijke lasten en maximaal fiscaal voordeel. Achteraf gezien had de focus beter kunnen liggen op de kwaliteit van de hypotheken. Indien de huizenprijzen waren blijven stijgen, was er niets aan de hand geweest. Inmiddels weten wij beter.

Ik krijg de laatste weken steeds meer vragen binnen over het tussentijds extra aflossen. Helaas is het voor mij niet mogelijk om een advies te geven. Voor een advies moet namelijk de volledige financiële huishouding worden meegenomen, en niet alleen de financiële gegevens over de hypotheek. U kunt uw vragen uiteraard wel blijven insturen, maar ik moet mij baseren op de gegeven die u mij stuurt.

1 opmerking:

  1. Ook wij lossen extra af. Het geeft een prettig gevoel niet of minder afhankelijk te zijn van de banken en/of overheid. De maandlasten naar beneden halen is een mooie vorm van oude-dag-voorziening, in deze onzekere tijden. Wij begonnen er direct mee, na de koop van ons huis en staan al een poos niet meer onder water.

    BeantwoordenVerwijderen