maandag 1 april 2013

Hypotheek aflossen? Waarvan?Ik krijg vaak de opmerking dat ik in een unieke positie ben om extra af te kunnen lossen op mijn hypotheek. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Ik maak namelijk lange werkweken om extra geld over te houden.

De economische crisis is mij niet voorbij gegaan. In vergelijking met 2007 heb ik een grote inkomensterugval moeten verwerken. Het probleem was en is dat ik in 2003 mijn uitgavenpatroon heb afgestemd op mijn inkomen door een duur huis te kopen. Gedeeltelijk heb ik mijn uitgaven nog weer kunnen indammen, maar dat lukt niet met de woonlasten. Ik ging mij beseffen dat mijn inkomsten te laag waren ten opzichte van mijn uitgaven.

Om mijn levensstandaard vast te kunnen houden, moest ik extra gaan bijverdienen. In die tijd ben ik begonnen met het schrijven van artikelen via Infonu.nl. Hoewel de verdiensten in eerste instantie laag waren, was het een goed begin. In de loop der jaren ben ik voor steeds meer opdrachtgevers gaan werken. Ik werk nu onder andere voor Geld.nl, eyeOpen, Blog.nl en Independer.

Aflossen? Waarvan?
Ook ik heb een huis gekocht uitgaande van het maximale bedrag dat ik kon lenen. Geïnspireerd door het boek “Aflossingsvrij” van Gerhard Hormann ben ik in 2012 actief begonnen met het aflossen van mijn hypotheek. Ik had de jaren daarvoor flink kunnen sparen. In september heb ik in één keer €12.000 van mijn spaargeld kunnen gebruiken om af te lossen. In de maanden daarna heb ik nog twee keer €2.000 af kunnen betalen. Ik begrijp dat de meeste huiseigenaren niet in de positie zijn om extra af te lossen. Door bezuinigingen door te voeren en door 60 tot 70 uren in de week te werken, lukt het mij om maandelijks over te houden. Dit geld spaar ik op om telkens weer €2.000 af te kunnen lossen. De afgelopen maand heb ik extra kosten gehad, dus ik denk pas na de zomer de volgende aflossing te kunnen verrichten.

Volg mij op Twitter!

4 opmerkingen:

 1. Wie is er niet ingelopen? Lenen op het maximale niveau, het liefst met meerdere leningdelen (meer commissie voor de tussenpersoon) en dan het liefste met verschillende constructies (spaar/beleggen/aflossingsvrij). Een levensverzekering erbij. Lekker zakkenvullen voor de tussenpersoon en voor de bank. Maximale openstaande schuld (30 jaar) en dus maximaal cashen voor de bank.

  We worden niet goed financieel bewust gemaakt en krijgen financiële zelfredzaamheid ook niet onderwezen.

  Is dat laatste niet een overheidstaak? Mensen weerbaar maken? En waarom is dit allemaal zo doorgegaan kennelijk zonder dat er flinke tegenkrachten op gang kwamen? Eigenlijk een vreemde zaak...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat je ook zelfverantwoording en onderzoekplicht hebt voordat je een produkt afsluit voor 30 jaar. Er was en is zeker misleiding maar blijf dingen zelf onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werd voor gek verklaard toen ik uitging van wat ik wist dat ik kon betalen per maand (op de lange termijn, met incalculerng van tegenvallers), en van daaruit een defensieve hypotheek heb afgesloten (die aflost, ja).
  Nu leef ik net zo ruim als voorheen, en is de ruimte voor tegenvallers (die, oh mazzel, niet kwamen) gebruikt voor aflossing. 25 % heb ik nu ge-exit....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Juul,

  Ook wij hebben in 2004 maximaal geleend... en hoewel er bij ons vermoedelijk geen sprake zou zijn van restschuld bij verkoop, kregen we het spaans benauwd bij het idee dat meer dan de helft van onze hypotheek (door nog een extra opgenomen bouwdepot) aflossingsvrij is. We hebben nu de eerste 10.000 af kunnen lossen en hopen over 10 tot 15 jaar het aflossingsvrije gedeelte afgelost te hebben. Het voelt gewoon lekker, ook nu we alleen nog maar een begin hebben gemaakt! We kunnen het nu gelukkig missen en hebben beide werk, dus maar aflossen zo lang het gaat.

  Ga vooral door met je blog ter inspiratie!

  Met vriendelijke groet,

  fam vd Veen uit Friesland

  BeantwoordenVerwijderen