donderdag 7 november 2013

Maximale hypotheek per 2014 lagerVanaf 2014 zullen banken nog strengere verstrekkingsnormen hanteren voor hypotheken. Volgens RTL Nieuws gaat het voor de hogere inkomens om tienduizenden euro´s.

Vanaf 2014 gaan er nieuwe acceptatienormen gelden. Deze zijn opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De banken zijn verplicht om de nieuwe normen over te nemen. De verstrekkingsnormen worden strenger doordat de koopkracht in 2014 verder gaat dalen. Er zal meer uitgegeven moeten worden aan kosten van levensonderhoud, dus blijft er minder over voor de woonlasten. De maximale verstrekking kan 10 tot 15 procent lager uitvallen.

Afgelopen maandag heeft het Nibud nog een persbericht uitgebracht om het nieuws aan te kondigen. In het persbericht werd gesproken over beperkte gevolgen. Uitgaande van een inkomen van €45.000 zou de hypotheek €3.500 lager uitvallen. De schade blijft dus beperkt. Echter, het Nibud heeft gerekend met een rentepercentage van 4,6 procent. Uitgaande van realistische lagere hypotheekrentes zijn de effecten veel groter.

Het is goed dat de verstrekkingsnormen tegen het licht worden gehouden, maar waren de normen al niet streng genoeg? Ik ken meerdere gezinnen die uit noodzaak huren. Eigenlijk willen ze een huis kopen, maar de banken willen niet meewerken. Ze zijn niet bereid om voldoende hypotheek te verstrekken. Het scheve is het verhaal is dat ze nu in een huurhuis wonen waarvan de huur veel hoger is dan de hypotheeklasten bij het kopen van de gewenste woning. Banken moeten uitzonderingen durven en willen maken, maar de normen worden juist nog strikter.

1 opmerking:

  1. Dit is waar we in Nederland goed in zijn, regels maken. En dan denken dat met het instellen van de regels de problemen opgelost zijn, en er zich geen nare gebeurtenissen meer voordoen. Is er een probleem ... regels, komt er een ander probleem... nog meer regels, nieuw probleem... nog meer regels tegen het probleem ontstaan door de eerste regels..
    Laten we gewoon weer ondernemer worden en de gezonde Hollandse koopmansgeest weer toepassen. Ja als het kan en goed en nee, en ook nee durven zeggen als het niet kan. Zo moeilijk is dat niet, gewoon doen, in plaats van allemaal trutregels. Een heleboel mensen die nu een hypotheek willen weten precies wat ze wel en niet kunnen en hebben, en hoe ze zaken aan willen pakken in de toekomst. Dus laat het gezonde verstand weer voorgaan boven de ongeremde regelzucht uit Den Haag

    BeantwoordenVerwijderen