dinsdag 29 oktober 2013

Goede redenen om extra af te lossenEr zijn goede redenen te bedenken om niet extra af te lossen op de hypotheek. Door de dalende huizenprijzen in de periode van 2008 tot en met 2013 winnen de voordelen van het extra aflossen wel steeds meer terrein.

Extra aflossen op de hypotheek is niet in alle gevallen verstandig. Op bijvoorbeeld een levenshypotheek en een spaarhypotheek is het vaak niet verstandig om extra af te lossen. Aflossen op de aflossingsvrije hypotheek heeft geen verdere fiscale consequenties, want deze hypotheekvorm bestaat alleen maar uit een lening. Hieronder treft u een aantal goede redenen aan om extra af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek wordt pas afbetaald bij verkoop van het huis
In tegenstelling tot andere hypotheekvormen wordt de aflossingsvrije hypotheek niet afbetaald. Ook na pensionering blijft deze schuld dus bestaan. De hypotheeklasten moeten dus ook in de toekomst nog gedragen kunnen worden. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat de hypotheekrente maximaal gedurende een periode van dertig jaar aftrekbaar is. Voor hypotheken afgesloten vóór 2001 geldt dat de hypotheekrente is ieder geval aftrekbaar is tot 2031.

Toekomst van de hypotheekrenteaftrek is onzeker
In de toekomst zal de regeling van de hypotheekrenteaftrek steeds verder versoberd worden. Vanaf 2014 wordt het tarief waar de hypotheekrente maximaal tegen kan worden afgetrokken verlaagd van 52% naar 51,5%. Dit is nog geen schokkende verlaging en treft alleen de veelverdienende huiseigenaren. Vervolgens wordt het maximum jaarlijks verlaagd met 0,5%. Op korte termijn een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek is niet uit te sluiten.

De hoogte van de pensioenuitkeringen gaat waarschijnlijk tegenvallen
Een ideaal pensioen is 70% van het laatstverdiende loon. Helaas zullen de meeste werknemers en zelfstandigen een dergelijk pensioen niet bereiken. Door een aflossingsvrije hypotheek af te lossen, kunt u de vaste maandlasten vanaf uw pensioengerechtigde leeftijd sterk verlagen.

Staat uw huis onder water? Aflossen is dan noodzakelijk
Een onverkoopbaar huis kan de nodige problemen gaan veroorzaken. Door de aflossingsvrije hypotheek af te lossen kunt u de potentiële restschuld geleidelijk gaan verlagen. Kleine periodieke extra aflossingen kunnen de problemen in de toekomst al beperken.

Hypotheekrente is hoger dan de spaarrente
Iedere huishouden moet beschikken over een spaarbuffer. Indien u over meer spaargeld beschikt, kunt u overwegen om een deel van de overwaarde te gebruiken om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. De spaarrente bedraagt op dit moment maximaal 1,95%. De meeste huiseigenaren hebben een hypotheekrente van 4% of meer. Ondanks dat de betaalde hypotheekrente aftrekbaar is van het inkomen, kan het uit om spaargeld voor de aflossing te gebruiken.

7 opmerkingen:

 1. Al deze redenen zijn al voldoende om te starten met aflossen. Maar ook (en vooral) het gevoel dat je minder afhankelijk bent van de banken en meer regie over je leven hebt, doordat je de vaste maandlasten zo naar beneden brengt. Wij betaalden 750 p/m en nu nog maar een krappe 300!! Natuurlijk is ook de hypotheekrente iets af genomen, maar voor ons is het een fijn gevoel dat we dit bespaarde bedrag kunnen sparen voor weer een extra aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga even advokaat van de duivel spelen: natuurlijk is sparen een deugd, maar een hypotheek van 4% is slechts 2.32% netto. Zelfs in deze tijden kan je gemakkelijk depositosparen tegen 3%! Kortom, meer rente, en het geld staat geen 30 jaar vast, maar slechts 10 jaar. Dit geld uiteraard alleen tot 20.000,-, daarna betaal je vermogensbelasting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp wat je berekend, rentenierenophypotheek, maar zoals ik ook al schreef, is het in ieder geval voor mijzelf ook en vooral een gevoelskwestie. Het minder afhankelijk zijn van de banken, weten dat een (groot) deel van de stenen ook echt van jou is. Dat telt voor mij nog meer dan de eventuele winst. De winst zit 'm voor mij en het zakken van de maandlasten en ik kan ook niet alsnog een dure vakantie gaan doen (als ik dat al zou willen); een stukje zelfbescherming. Teveel spaargeld zou me maar het idee kunnen geven dat het niet op kan... wat natuurlijk wel zo is! Maar het belangrijkste is toch wel het gevoel van vrijheid wat bij mij op deze wijze het grootst is, in onze situatie.

   Verwijderen
  2. Rentenierenophypotheek, ik vind het een geweldig idee om je geld 10 jaar vast te zetten tegen 2.32%. MAAR ik weet zeker dat de rente binnen 10 jaar zeker hoger wordt. En dan baal je verschrikkelijk.
   Als je jaarlijks 10 % van je hypotheek aflost is de besparing direct voelbaar. In 2008 nam ik een hypotheek en ik kan in januari de hypotheek af betalen! Ieder jaar 10% en 2 keer 20% en ik kan je vertellen dat het makkelijker spaart met een doel dan wanneer je geen doel hebt. Wij hebben dit jaar 20% van de hoofdsom gespaard, dat wil zeggen meer dan 50% van onze salarissen. Dat doen niet veel mensen ons na, maar ik kan iedereen aanraden zijn DOELEN na te leven! En het geeft je vleugels.

   Verwijderen
 3. Mee eens! Netto geld gebruiken om de hypotheek mee af te lossen heeft nadelen. Bijvoorbeeld door inflatie zal de hypotheekschuld over 20 jaar niet meer zo'n groot probleem zijn. En door te sparen kunt u uw geld vrij besteedbaar houden. Een bedrag dat gebruikt is voor de aflossing kunt u niet weer terug halen. Zoals hierboven al aangegeven is het ook een gevoelskwestie, maar de pluspunten zijn voor mij doorslaggevend. Zodra mijn hypotheek afbetaald is kan ik mijn geld anders gaan besteden of minder gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessante blog. Wij zijn ook aan onze aflossingsvrije hypotheek aan het aflossen, al voelen we het netto verschil per maand maar een klein beetje. Maar goed, we hoeven aan het einde van de looptijd minder terug te betalen. En na 30 jaar houdt de HRA op en dus worden de netto hypotheeklasten dan stukken hoger. Ik heb een webapp gemaakt om te bepalen of aflossen of sparen meer oplevert, zie http://www.hypotheek-berekenen.appspot.com/sparen-of-aflossen.html. Wellicht interessant? Ik hoop het. Succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Denk je dat het krijgen van een lening? bent u serieus behoefte aan een dringende lening voor het opstarten van uw eigen bedrijf? Ben je in de schulden? Dit is uw kans om uw wens gerealiseerd wegens We geven persoonlijke lening, zakelijke lening, en bedrijf lening, en alle soorten van leningen tegen 3% rente voor meer informatie neem nu contact met ons op via E-mail: kia_credit@blumail.org

  BeantwoordenVerwijderen