zaterdag 11 januari 2014

Eigenwoningforfait verhoogdWat doet de overheid als de belastinginkomsten omlaag gaan door een lagere WOZ-waarde? Dan verhogen ze gewoon het eigenwoningforfait!

Dit jaar is het EWF verhoogd van 0,6% naar 0,7% voor huizen met een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.040.000. De heffing over mijn huis werd in 2013 berekend over een WOZ-waarde van €184.000. Uitgaande van een gelijke waarde stijgt de bijtelling van 0,6% van €184.000 = €1.104, naar €1.288 in 2014.

Het was te verwachten dat het EWF zou gaan stijgen. De hoogte van de bijtelling is namelijk afhankelijk van de ontwikkeling van de huurprijzen en de huizenprijzen. Het is een fictief inkomen dat u als bezitter van uw woning op moet tellen bij uw inkomen. Dit wordt gezien als een heffing voor het woongenot waar geen huur over verschuldigd is. De EWF stijgt door dalende huizenprijzen en stijgende huren. Uiteraard komt het goed uit dat de schatkist extra gevuld gaat worden.

Het EWF kan een extra reden zijn om uw hypotheek af te lossen. In 2005 is de Wet Hillen ingesteld. In het kort zorgt deze wet ervoor dat u geen of minder EWF meer hoeft te betalen bij geen of een geringe hypotheekschuld. Als de bijtelling uit de EWF hoger is dan uw aftrekbare hypotheekrente, dan krijgt u een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Door de Wet Hillen is het aantrekkelijk om kleine hypotheken af te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten