zondag 16 november 2014

Hypotheek aflossen bespaart ook bijtelling uit het eigenwoningforfaitDe voordelen van het extra aflossen van je hypotheek hoef ik je niet meer uit te leggen. Toch is er ook nog een voordeel die vaak wordt onderschat, namelijk het wegvallen van de fiscale heffing vanuit het eigenwoningforfait.

Vroeger werd er vaak geadviseerd om de hypotheek niet volledig af te lossen. Een hypotheekvrij huis gaf je namelijk een bijtelling in verband met de fictieve heffing uit het eigenwoningforfait. Over de WOZ-waarde van de woning krijg je een fiscale heffing. De heffing bedraagt 0,7% van de WOZ-waarde van je woning. Per 2015 gaat deze heffing omhoog naar 0,75% van de WOZ-waarde. Voor huizen met een WOZ-waarde boven de €1.040.000 geldt een hogere heffing, voor huizen met een WOZ-waarde tot en met €75.000 geldt een lagere heffing.

Bij het volledig aflossen van de hypotheek kan er niets meer worden afgetrokken van de belasting. Wat resteert is een bijtelling in verband met het eigenwoningforfait. Dit werd gezien als onredelijk! Huiseigenaren die hun hypotheek afbetalen moeten juist beloond worden. In 2005 is de Wet Hillen ingesteld. Deze wet zorgt er voor dat je in ieder geval geen bijtelling krijgt in het geval je hypotheek volledig of bijna volledig is afbetaald.

Een afbetaald huis geeft mij een extra lastenverlichting van €580 per jaar
De WOZ-waarde van mijn huis bedraagt op dit moment €184.000. Volgend jaar bedraagt mijn bijtelling in verband met het eigenwoningforfait: €184.000 x 0,75% = €1.380. Dit komt neer op een belastingheffing van €1.380 x 42% = €579,60.

Het afbetalen van mijn schuld geeft mij dus nu al een besparing van €580. Zeer waarschijnlijk gaat de WOZ-waarde van mijn huis in de toekomst weer stijgen en de heffing zullen ze zeker niet weer naar beneden bijstellen.

Een mooi bijkomend voordeel!

12 opmerkingen:

 1. je mag me toch eens uitleggen waarom dat nu al een besparing oplevert. De wet Hillen levert pas een besparing op als je hypotheekrente onder de bijtelling komt. Volgens mij betaal je nog meer rente dan de bijtelling op dit moment..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee! In de tekst staat: "Het afbetalen van mijn schuld geeft mij dus nu al een besparing van €580". Die besparing realiseer ik pas als ik mijn doel bereikt heb, namelijk bij het aflossen van mijn schuld.

   Verwijderen
  2. Ik ben het eens met Bas: de tekst is best suggestief. Dit voordeel kickt pas in als je 80-90% van je hypotheek hebt afgelost.
   Bovendien heb jij als ik het goed heb begrepen een spaardeel, dus zelfs als je nu alles af lost, heb je nog steeds een spaarhypotheek die doorloopt tot het einde van de looptijd. En tot die tijd zal je EWF moeten blijven betalen.

   Verwijderen
  3. Het voordeel heb je inderdaad pas vanaf het moment dat de bijtelling hoger gaat worden dan de aftrek.
   Mijn hypotheek bestaat voor een deel uit een beleggingshypotheek. Zodra mijn aflossingsvrije hypotheek is afbetaald, begin ik met mijn beleggingshypotheek. Over zeven jaar wil ik mijn hypotheek volledig op nul hebben. Ik ga dus voor het wegvallen van de bijtelling.

   Verwijderen
 2. Wat als de hypotheeklening lager is dat de WOZ-waarde? Is er in dit geval een link te leggen met de wet Hillen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens de wat Hillen heb je recht op een extra aftrekpost wanneer het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek.
  Stel: het eigenwoningforfait is €1200 en de hypotheekrente aftrek is nog maar €700 (bv een hypotheek van €20.000 tegen 3.5%), dan heb je een extra aftrek van €500 (€1200 - €700).
  Het hypotheek bedrag moet dus wel heel klein zijn ten opzichte van de WOZ-waarde wil de wet Hillen van toepassing zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Juul,

  Interessant stukje. Ik begreep dat Wet Hillen verhaal eigenlijk nooit zo goed. Maar nu is het met duidelijk. Het voordeel gaat dus eigenlijk pas in als je jaarrente onder het EWF uitkomt en dat is in dus pas in de eindfase van het aflossen. Maar iedere maand komen wij dichter bij ons doel en ieder vooruitzicht op nog meer voordeel is mooi meegenomen en versneld uiteindelijk het behalen van ons doel: een afgelost huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Redenen genoeg om te blijven aflossen! Ook zonder wet Hillen, maar met maakt het nóg aantrekkelijker! In Januari willen wij weer een aflossing doen van 2.000 en niet lang daarna hoop ik weer een bedrag(je) bij elkaar gespaard te hebben. Op naar de nul!! Alle "beetjes" helpen en de sneeuwbal word steeds groter, de schuld kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik mag geen rente aftrekken want ik heb een aflossingsvrije lening.
  Moet ik nu toch het woningforfait betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag de rente niet aftrekken? Is de aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2013?

   Verwijderen
 7. Wat als de politiek de wet Hillen achterhaalt cq te duur vindt? En jij, de hypotheek hebt afgelost en de aftrekpost nietig verklaart ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet zeer waarschijnlijk dat het gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen