woensdag 5 november 2014

Wat doe je met een restschuld op je hypotheek?



Als je in het verleden een huis hebt gekocht en een hypotheek hebt afgesloten kan de situatie zich voordoen dat je met een restschuld te maken krijgt. Hier is sprake van als de marktwaarde van je woning lager is dan de hypotheek. Het is dat stukje van de hypotheek dat niet kan worden afgelost na verkoop van je woning.

Wanneer jij in de woning blijft wonen, kun je ervoor kiezen om extra af te gaan lossen zodat de restschuld op je hypotheek verminderd wordt. Wil je toch een ander huis gaan kopen? Dan zul je er rekening mee moeten houden dat de restschuld bepalend is voor welk huis je kunt gaan kopen.

Wat doe je met een restschuld als je niet gaat verhuizen?
Je hoeft je niet direct zorgen te maken als jij geen plannen hebt om te gaan verhuizen. Wel kun je overwegen de hypotheekschuld te verlagen door tussentijds af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld eenmalig of maandelijks zijn. Je kunt daar nu al mee beginnen.

Stel je voor dat je na de maximale periode voor de hypotheekrenteaftrek nog te maken hebt met een restschuld, dan mag je de rente daarvoor niet meer aftrekken bij de belasting. Je netto maandlasten kunnen daardoor flink gaan stijgen.

Wat doe je met een restschuld als je wel gaat verhuizen?
De situatie kan zich voordoen dat je wel wenst te verhuizen. Dan is het raadzaam om een gesprek aan te gaan met een onafhankelijk financieel adviseur wat verstandig is om te doen. De restschuld van je huidige woning heeft namelijk invloed op de woning die je wilt gaan kopen. Bovendien speelt ook de verkoopprijs van je woning een belangrijke rol.

Een restschuld hoeft in principe geen probleem te zijn. Wel dien je er rekening mee houden dat je deze dient terug te betalen. Als je voldoende spaargeld hebt, kun je deze uit eigen middelen betalen. Soms kan de restschuld ook worden kwijtgescholden, dit is mogelijk als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie.

Huren of kopen?
De hypotheekrente over de restschuld mag je maximaal 10 jaar aftrekken bij de belasting. Je kunt overwegen om te gaan huren, in plaats van weer een huis te gaan kopen. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe woning kopen en met een adviseur afspraken maken over hoe de restschuld wordt terugbetaald. Uiteraard moet je dan wel over voldoende inkomen beschikken om aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

9 opmerkingen:

  1. Geen restschuld of verhuisplannen maar vandaag wel weer een verzoek ingediend om €3000 af te lossen. Geeft weer een super gevoel! Op naar een huis, wat hopelijk over 11 jaar volledig vrij is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Over een paar weken er van af ha ha haaaa. Dag bank!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, aflossen, aflossen, flossen. Het voelt goed en zo bespaar je jezelf een hoop ellende. Dus als er ergens een mogelijkheid(je) is: aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En je zou je baan maar eens verliezen. Beter dat je in zo'n geval zo min mogelijk verplichtingen hebt aan de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldige spirit om straks niet meer hoeven te betalen en de mogelijkheid om vroeger met pensioen te kunnen gaan in eigen hand te hebben. Als je ook nog eens kan aflossen zonder te beknibbelen op vakanties enz. Dan is het al helemaal geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem van 7 november:.....of kinderen die nog moeten gaan studeren.....die kosten ook geld. Tenzij je hand ophouder bent dan krijg je alles voor niets in dit land (nog steeds) en zelfs een computer is al eerste levensbehoefte en nog meer van dat soort flauwekul maar dan zoek je op dit soort blogs ook niets van je gading want die hut waarin je woont is immers niet van jou maar wordt door de algemeenheid opgebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. handophouder. poe, poe. Zo iemand die krom staat van de ziekte, nergens wordt aangenomen door een baas, en nog net bijstand krijgt, ondanks 30 jaar premie afdragen. Ja ja. Hand ophouder.
      En die moet het vooral zonder computer doen (wel eens geprobeerd een formulier bij de gemeente, belastingdienst of voor andere uitkeringsinstantie in te leveren? Ze verwijzen allemaal naar een website. Of ze mailen, want telefonisch bereikbaar zijn ze niet meer, en brieven duren weken per brief).
      Ik kan je echt niet volgen.
      "Die hut waar je woont is niet van jou". "De algemeenheid die m opbrengt", daar bedoel je de woningcorporaties mee, denkik. Woningcorporaties, die zelfstandige organisaties met een eigen jaarverslag die zelf kunnen investeren (of neit) en beleggen (of niet) en je huis kunnen isoleren en onderhouden (of niet) zonder dat je als huurder ook maar iets in te brengen hebt. Ook niet in het salaris van de directuer. Die corporaties bedoel je? Niet echt de algemene pot hoor. Gewoon de huuropbrengsten.
      Of bedoel je de huurtoeslag? Tja, da's een soort uitkering. Da's waar. Ik denk dat we gewoon iedereen die te belazerd is om te werken (door ziekte enzo, die mensen vooral) dat we die op straat moeten zetten. /sarcasme uit/
      Als je wilt sneren, doe het dan over feiten die kloppen.
      Voorlopig ben ik blij dat we in een land wonen die nog enige beschaving kent, en waar zieke mensen niet hun huis worden uitgezet omdat geen baas ze aanneemt, ze nooit genoeg hebben kunnen verdienen om een huis te kopen en nu de huur niet kunnen betalen. Maar ik neem aan dat jij vind dat deze mensen (en hun kinderen) geen huis en geen scholing mogen krijgen, als ik je goed begrijp. Zo. Nu maar hopen dat jij in de loterij van het leven geen ziekte krijgt. Want zoveel inspraak heeft een mens daar niet in, dat is zelden een vrijwillige keuze.

      Verwijderen
    2. Flauwekul is 2 auto's voor de deur hebben, beide ouders niet werken, beide ouders in de schuldsanering, 4 kinderen op de wereld zetten, elke dag hamburgers eten, kinderen naar manege brengen (pony rijden vinden wij echt wel luxe), het leefgenot van anderen verpesten (als je de hele dag op je gat zit heb je daar ook tijd voor). Waar doen ze het van? Die mensen en zovele zijn helemaal niet ziek, dat zijn gewoon profiteurs. En later als we oud zijn kunnen we voor alles eerst zelf betalen: laatst nog een oudere man die kanker heeft gekregen, die kon dus even uit eigen zak 22.000 Euro aftikken. Daar had hij wel zelf voor gewerkt, de algemeenheid niet voor de op de zal gelegen en nu wordt ie gestraft, wij vinden dat een straf geloof het of niet. Perfide is dit systeem. Degene die zich niet verdedigen kunnen omdat ze ziek zijn delven het onderspit en dat soort vullis heeft het gore lef het leven van ons allemaal te verzieken. O ja, die 4 kinderen mogen uw kinderen dan weer onderhouden want ze weten niet beter en zien de hele dag papa en mama thuis zitten en denken dat dit zo hoort. Dus.....zijn wij blij dat we een vrijstaand huis hebben zonder hypotheek, dus wij bepalen wat hier gebeurt en niemand anders. Later mogen we dan weer vermogensbelasting in Box 3 betalen, dat dan wel als de staat geld nodig heeft, en die hand ophouders hoeven niets extra af te dragen. Mooi systeem!

      Verwijderen
  7. Tegenwoordig is het haast niet mogelijk om een woning te kopen. De banken zijn enorm streng geworden!

    BeantwoordenVerwijderen