donderdag 27 november 2014

Strengere hypotheeknormen vanaf 2015



Vanaf 1 januari 2015 gaan er strengere hypotheeknormen gelden voor het verstrekken van nieuwe hypotheken. In vergelijking met de huidige normen kun je vanaf volgend jaar een lagere hypotheekschuld krijgen op je inkomen.

Het gaat steeds beter met de huizenmarkt. Door de dalende hypotheekrente krijgen steeds meer starters en doorstomer de mogelijkheid om een (ander) huis te kopen. Door de daling van de koopkracht van dit jaar gaan banken nog meer de hand op de knip houden. De normen worden bijgesteld aan de hand van berekeningen van het Nibud. Naar aanleiding van deze berekeningen moeten de maximaal te verstrekken hypotheek sterk verlaagd worden.

Hoeveel wordt het verlaagd?
Met een bruto inkomen tot €28.000 kun je volgend jaar tot 6,5% minder lenen ten opzichte van 2014. Nederlanders met een hoger inkomen kunnen volgend jaar 0,5% tot 3% minder lenen in vergelijking met dit jaar.

Ondanks dat de maandlasten steeds verder dalen door dalende hypotheekrentes, gaat het dus lastiger worden om een huis te kopen. Eigenlijk vreemd dat op deze manier nog meer hindernissen worden opgeworpen om een huis te kopen. Naar mijn mening zijn de huidige normen al streng genoeg. Zeker als je het vergelijkt met de normen van vόόr 2008.

4 opmerkingen:

  1. Mee eens, Juul.
    Aan de andere kant hebben wij Nederlanders geloof ik de hoogste hypotheekschulden van Europa.
    Ook wel weer goed om dat in te perken.
    Aan de andere kant moet iedere Nederlander kunnen wonen en verwacht je dan weer meer op het gebied van huur....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, zijn we niet gewoon erg verwent? We hebben idd hoge hypotheekschulden, in vergelijking met andere landen. Het is goed beter stil te staan bij wat haalbaar is. Vroeger leende men ook altijd maar een deel van de hypotheek, de rest werd gespaard. De overgang is nu moeilijk, maar misschien wel goed. Al gun ik jongeren ook een woning, al hoeft dat niet meteen een twee-onder-een-kap te zijn. Voor mij makkelijk praten misschien, ik neem genoegen met een bovenwoning en heb al fiks afgelost. Ben blij dat ik dit soort besluiten niet hoef te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij persoonlijk is het jammer. Wij kochten op het randje van de dure tijd. Dus nu een (te?) dure woning voor starters.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet eens met je laatste stelling. Er is niks mis mee om verplicht een gedeelte van je huis aan cash te moeten betalen, maakt mensen een stuk bewuster van de enorme uitgave die je moet doen om een huis te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen