maandag 6 juli 2015

Extra aflossen - Zeker niet beknibbelen op de vakantieIk ben zeer fanatiek bezig om mijn hypotheek af te lossen, maar niet ten koste van alles. Gerhard Hormann schreef in zijn boek “Hypotheekvrij” over goedkope kampeervakanties om geld uit te sparen. Ik ben er geen voorstander van om gedurende een paar jaren alles opzij te zetten om zoveel mogelijk af te kunnen lossen. Het moet de kwaliteit van het leven namelijk niet aantasten.

Persoonlijk kies ik ervoor om niet te beknibbelen op de uitgaven, maar om juist meer te werken. Natuurlijk probeer ik ook om de uitgaven zo laag mogelijk te houden. Je moet besparen op zaken waar je eenvoudig op kunt besparen, zonder dat je er last van hebt. Ik heb sinds september 2012 een bedrag van €58.976 afbetaald op mijn hypotheek. Dit geld had ik ook kunnen besteden aan een Audi A6, maar daar word ik niet gelukkiger van. Ik rijd in een Laguna met een dagwaarde van €1.500, maar hij brengt mij van A naar B.

Op vakantie gaan vind ik voor mijzelf en voor mijn gezin wel zeer belangrijk. Wij gaan één week naar Duitsland en wij vliegen nog een week naar de zon. Als ik deze vakanties zou skippen, zou dat een besparing van ruim €3.500 opleveren, maar dat is voor mij en voor mijn gezin een te groot offer.

Ik wil graag extra aflossen, maar mijn vrouw en mijn dochters hebben daar niet voor gekozen. Mijn vrouw doet fanatiek mee, maar wij waken ervoor dat wij leuke dingen niet meer gaan doen.

Ik wens iedereen een prettige vakantie en tot over een paar weken!

Juul

8 opmerkingen:

 1. Fijne vakantie Juul, ik ben het eens met je redenering. Aflossen is prima maar niet ten koste van alles. Ligt er wel aan in wat voor situatie je zit natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij beknibbelen op de uitgave, tot zover dat het nog wel comfortabel voelt, dat houd in 15 dagen naar de zon, met het vliegtuig, maar geen voor en najaarsvakantie meer ( waarom dachten we dat vroeger nodig te hebben?) en we werken zoveel mogelijk extra, dus snijd het mes van 2 kanten en lossen we veel sneller af dan gepland.
  Maar de kinderen zijn het huis uit dan maak je makkelijker zulke keuze's.
  Ik wens jullie een fijne vakantie, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne vakantie! En ik sta er hetzelfde in. Toen ik ook nog met verbouwen enzo zat, heb ik wel tijden gehad dat ik er alles voor opzij zette, maar dat doe ik niet meer. Ik leef ook nu en als ik mijn geld dan slim uitgeef, bijvoorbeeld aan ervaringen in plaats van spullen (en nee, dat lukt me nog niet altijd fantastisch), dan heb ik daar zoveel plezier aan, dat het het me meer dan waard is. Dat in de hypotheek stoppen zou dan inderdaad een te groot offer zijn. Ik leef ook nu en als ik nu bijvoorbeeld 10 jaar krom ging liggen voor de hypotheek en ik zou binnen 7 jaar dood neervallen, dan is dat toch wel een beetje zonde :')

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk met tevredenheid terug naar hetgeen je al bereikt hebt. Die vakantie mag en kan dit jaar en volgend jaar en het jaar daarop, juist vanwege hetgeen je al hebt gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede beslissing om ook nu te leven Juul. Mijn man heeft mij dat geleerd. Door hoe dingen in zijn leven gelopen zijn kijkt hij anders dan ik tegen zaken aan. Hij stelt dat je ook NU leeft en dus ook NU moet genieten omdat je niet weet hoe je er aan toe bent STRAKS. Heel veel collega's redden het net net niet tot hun pensioen of zijn net gepensioneerd en overlijden dan aan een ziekte of hartstilstand. Omdat ik meer een eekhoorn ben: verzamelen en sparen (voor mijzelf op uitkeringsniveau zitten, de rest voor sparen en aflossen) houden wij elkaar mooi in balans.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijne vakantie, Juul, vrouw en dochters :) Je hebt groot gelijk! Er zijn zoveel dingen om op te besparen, je hoeft niet alles te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede vakantie Juul.
  Op een mooi rond getal van €140000 de zomervakantie in!
  Ook hier wordt gewoon genoten overigens van de zomervakantie en wordt er zeker niet beknibbeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. GrooGrgelijk dat je leuke dingen blijft doen en niet alles laat voor het aflossen. Maaruh niet meteen kamperen gelijk stellen aan afzien, en het. meest ellendige offer hè

  😉😊

  BeantwoordenVerwijderen