zondag 26 juli 2015

Moet de aflossingsvrije hypotheek terugkomen?Bijna de helft van de Nederlanders zou nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek indien dat nog toegestaan was. Uiteraard is deze hypotheekvorm nog steeds mogelijk, maar niet voor nieuwe leningen, want dan verspeel je jouw recht op hypotheekrenteaftrek. Toch is het geen slechte hypotheekvorm voor bestaande huiseigenaren.

Ik zou mijn aflossingsvrije hypotheek over kunnen sluiten naar bijvoorbeeld een lineaire hypotheek. In deze hypotheekvorm ga ik maandelijks een vast deel van mijn hypotheekschuld aflossen. Op de einddatum van mijn hypotheek is de schuld volledig afbetaald. Eigenlijk kan ik geen goede reden bedenken om dit te doen! In de lineaire hypotheek ga ik maandelijks aflossen op de hypotheekschuld, maar dat doe ik nu ook al in de vorm van extra aflossingen.

In principe is de lineaire hypotheek ook gewoon een aflossingsvrije hypotheek, maar dan met een vaste maandelijkse aflossing. Een belangrijk verschil is dat er een overlijdensrisicoverzekering is sommige gevallen verplicht is. Ik heb ervoor gekozen om een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten met een dalend verzekerd bedrag.

Ik weet, oversluiten kan ook veel besparen door de huidige lage rentestand. Het voordeel zit hoofdzakelijk in de lage rente, niet in de huidige hypotheekvormen.

Toch moet de aflossingsvrije hypotheek niet terugkomen. Bij het nieuw afsluiten van een hypotheek is de aflossingsvrije hypotheek een niet aan te raden vorm. Wij zijn er door de sterke daling van de huizenprijzen achter gekomen dat aflossen op de schuld verstandig is. Een dalende schuld maakt het huis beter verkoopbaar indien dat noodzakelijk is.

14 opmerkingen:

 1. Wij hadden bij ons eerste huis een annuiteitenhypotheek, bij de tweede een spaarhypotheek. Die laatste vonden we achteraf een onding. Voor ons nieuwe huis hebben we weer een annuiteitenhypotheek afgesloten. Er werd ons een lineaire hypotheek geadviseerd omdat daar financiele ruimte voor was. Wij wilden die niet. We hebben voor een annuitetenhypotheek gekozen en lossen veel extra af. Liefst hadden we een aflossingsvrije hypotheek gehad en hadden ook dan gekozen voor veel extra aflossen. Ik zie de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek ook wel. Niet iedereen kan er zo mee omgaan. Voor ons was het echter wel een voordelige hypotheekvorm geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aflossingsvrij is een fijne hypotheekvorm voor mensen met discipline om zelf af te lossen, maar ik denk niet dat veel mensen dat hebben ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hiermee ben ik het volledig eens , hier voor moet je zelf de discipline hebben , voor de mensen die dit hebben is dit een toffe vorm ...

   Verwijderen
 3. Zeggen dat een lineaire hypotheek een aflossingvrije hypotheek is maar dan met aflossingen raakt natuurlijk kant nog wal, ;) ik snap wel wat je bedoeld maar door de verplichting van iedere maand is het toch heel wat anders dan de vrijheid van zelf aflossingen kunnen doen. :)

  Prima dat die aflossingsvrije er niet meer is. De meeste mensen kunnen toch niet met die vrijheid omgaan en o wee dan als ze niet meer de rente af kunnen trekken, dan is Leiden in last. Veel consuminderaars lossen misschien ectra af maar het gros van de mensen doet gewoon alsof de hypotheek een maandelijk huurbedrag is en worden echt niet zenuwachtig van het feit dat ze straks wellicht met een grote restschuld zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, die lineaire hypotheek gelijktrekken meter aflossingsvrije is inderdaad een knap stukje redactionele vrijheid..;) Ik zou heel graag een aflossingsvrije hypotheek hebben. Eerst de studieschuld aflossen en daarna het huis! Studieschuld staat niets tegenover en tegenover onze hypotheek wel. Maargoed, in Den Haag beslissen ze wel wat goed voor ons is..;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien toch terug naar school? De rente bij duo staat ruim onder de 1%
   Zou Willen dat ik mijn volledige hypotheekbedrag daar kon lenen. Dan hoef ik ook geen aftrek te hebben. Mag versneld aflossen op je studieschuld is op dit moment economisch gezien het slechtste wat je kan doen.

   Verwijderen
  2. Het nieuwe leenstelsel kan gebruikt worden om een eerste woning te kopen. Studenten die de lening niet nodig hebben, zorgen dat ze toch maximaal gaan lenen. Het geleende bedrag zetten ze op een spaarrekening. Na de studie moeten ze in een periode van 35 tot 40 jaar de studieschuld zien terug te betalen. De rente over de schuld is ruim onder de één procent. Stel, er is een studieschuld opgebouwd van €20.000. Dit bedrag kan gebruikt worden voor het kopen van een huis. De betaalde rente is niet aftrekbaar, maar dat hoeft ook niet met zo'n lage rente. Zodra ze meer gaan verdienen kunnen ze alsnog de schuld afbetalen. Een mooi opstapje om toch een huis te kunnen kopen als je net niet genoeg kunt lenen. Het is wel even de vraag hoe de hypotheekbank met de studieschuld omgaat, maar op zich zijn er mogelijkheden.

   Verwijderen
  3. Als je je studieschuld bijna gratis leent bij DUO is het niet zo handig om versneld af te lossen nee, als je 'm bij de bank moet lenen en 3% rente aftikt wél. 3% en geen HRA tegen 2,85% mét HRA voor m'n hypotheek. Ik weet wel wat ik af wil lossen en wat ik aflossingsvrij zou willen hebben. Daar hoef ik miet terug voor naar school, dat was al duur zat...;)

   Verwijderen
 5. Ik zie wel wat in een aflossingsvrije hypotheek voor jonge starters op de woningmarkt. Zoals meneer en mevrouw al zeggen studieschuld, nog een andere reden is, als je net begint te werken verdien je nog niet zoveel, dan komen er kinderen, verdien je meer en kun je gaan aflossen. Dankzij de inflatie is de woningschuld niet meer zo hoog.

  Wat tegen is, os dat mensen te vaak verhuizen, gaan scheiden, opnieuw ergens anders willen wonen.

  Koop een huis die met je meegroeit. Een groter huis en dan komt het goed.

  Wel bonnen 30 jaar aflossen. Dank zij de inflatie kun je later meer aflossen.
  Maar dan komt het argument, als mijn kinderen gaan studeren hebben ze geld nodig. Pfftt. Komt vanzelf wel hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hypotheek kan geen probleem zijn. Als na 30 jaar nog de helft van de hyp.som over is, kan je in de regel heel goed betalen, denk aan inflatie van geld over 30 jaar.
   Je koopt een huis ad. € 200.000, helft annuitair en helft aflossingsvrij. 1 Ton wordt er afgelost in 30 jaar, aflossingsvrij niet, dan staat er na 30 jaar nog een hyp.schuld ad. € 100.00, dat is tegen die tijd peanuts zelfs zonder HRA. Huren zullen vele malen hoger liggen.
   Niet dat wij dit zo gedaan hebben, wij hadden wel afl.vrije hyp. en hebben zelf kunnen besluiten wanneer we wel/niet gingen aflossen. Ook bij ons is huis binnen 30 jaar wel helemaal vrij, maar hoef je niet te doen.

   Verwijderen
 6. Er zijn niet heel veel mensen, die de discipline hebben om af te (blijven) lossen. Ik zelf ben erg blij met de aflossingsvrije hypotheek. Hier wel de discipline en de aflossingsvrije hypotheek is wel in maandlasten de goedkoopste. Waardoor wij weer meer kunnen sparen en dus aflossen. Stel dat het eens een jaar minder goed uit zou komen, kunnen we het nalaten. Maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd en stevenen we af op een hypotheekvrij leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. aflossingsvrije hypotheek is fijner, aflossende hypotheek is veiliger

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik betaal 250 euro bruto rente en 350 netto aflossing op een annuitaire hypotheek. ( 147.000)

  hiervoor had ik een spaarhypotheek , 750 euro rente en 279 netto inleg spaarpolis.(150 spaar, 60 aflosvrij)
  gezien de kosten leverde de spaarpolis de eerste 9 jaar bijna geen normaal netto rendement van 4.9% zoals het wel uitgelegd was destijds.

  onze rente is van 4.9 naar 2,11 gegaan, 12 jaar vast, dus tja, wij zijn blij met onze nieuwe ann. hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen