dinsdag 1 maart 2016

Geld besparen door je energierekening te verlagen



Naast de hypotheek is de energierekening ook een hoge maandelijks terugkerende last. Volgens het Nibud geeft een gezin gemiddeld €135 per maand uit aan de energierekening. Dat is al gauw €1.620 per jaar. En dat terwijl er zoveel manieren zijn om je energiekosten omlaag te brengen!

Je energierekening bestaat uit verschillende componenten: de leveringskosten voor gas en stroom, maar ook uit overheidsheffingen en kosten voor het netbeheer. De vaste kosten kun je niet verlagen, maar de variabele leveringskosten wel.

Hoe krijg je de energierekening omlaag?
Stap één is om eerst je verbruik terug te dringen. Een paar handige tips:
- Sta iets minder lang onder de douche. Zo hoeft de CV-ketel minder water te verwarmen en verbruik je dus minder gas.
- Maak slim gebruik van de gordijnen: doe ze overdag open zodat de zon je huis kan verwarmen, en doe ze ’s avonds dicht om de warmte binnen te houden.
- Ontdooi je vriezer met regelmaat. Aangevroren ijs zorgt ervoor dat er meer stroom nodig is om de vriezer koel te houden.
- Bijna klaar met koken? Zet je elektrische kookplaat alvast uit: deze blijft nog lang warm, dus je kan gerust nog even doorbakken en –koken.
- Zet apparaten écht uit in plaats van in standby. Zo voorkom je sluipverbruik.

Ga zelf stroom opwekken
Zelf energie opwekken is ook een goede manier om je energierekening te verlagen. Je hoeft minder stroom en gas af te nemen van je energieleverancier en dat scheelt geld. Overweeg bijvoorbeeld om zonnepanelen aan te schaffen. Een gemiddeld zonnestroomsysteem verdien je tegenwoordig binnen 6 tot 8 jaar terug, waarna je nog meer dan 20 jaar profiteert van gratis groene stroom. Zonnepanelen gaan namelijk wel 30 jaar mee! De totale besparing over 30 jaar kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Goed voor je portemonnee dus, én voor het milieu!

Wil je liever niet investeren in de aanschaf van een zonnestroomsysteem? Dan is zonnepanelen huren ook een optie. Daarbij ligt het maandelijkse huurbedrag doorgaans lager dan je huidige voorschotbedrag voor energie, dus je begint direct met besparen. Aan het einde van de huurtermijn (gemiddeld 10 jaar) kun je de zonnepanelen vaak voor een klein bedrag overnemen, waarna je eigenaar bent van het systeem en je dus nog zeker 20 jaar zelf gratis stroom opwekt.

Geld dat je niet uit hoeft te geven, kun je weer gebruiken om je hypotheekschulden te verlagen. Heb je aanvullende bespaartips? Deel ze in een reactie.

20 opmerkingen:

  1. Overstappen van leverancier levert ook echt wat op! En daarnaast natuurlijk het vest en de sloffen, nergens licht laten branden waar je niet bent, ook geen verwarming in kamers waar je niet bent, etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je op gas kookt: zodra het water kookt, gas uitzetten en deksel op de pan. Aardappelen, pasta etc. worden gewoon gaar! Duurt misschien iets langer maar scheelt enorm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dit doe ik ook al twee jaar. Scheelt heeeeeel veel gas.

      Verwijderen
    2. Ja dit doe ik ook al twee jaar. Scheelt heeeeeel veel gas.

      Verwijderen
  3. Alle spaarlampen vervangen door led-lampen. Geeft een besparing van 60%.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ga thuis weer voor een goed gesprek en een gezelschapsspelletje in plaats van met zjin allen voor de tv hangen met de laptop/smartphone op schoot/in de hand. Of ga een goed boek lezen.
    Gebruik voor thee een thermoskan om meer één keer water te hoeven koken en niet iedere keer opnieuw voor één kopje .

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De energiekosten worden voor een groot deel bepaald door de kosten van gas. Op electriciteit kan, daarmee vergeleken, weinig bespaard worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je afzuigkap pas aanzetten als er stoom uit de pannen komt. Afzuigkap verbruikt veel energie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ventileren is ook belangrijk! Droge lucht warmt sneller als vochtige lucht. Daarnaast is het naar besparend ook een stuk gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je kunt zelfs je vaste lasten verlagen. Zie mijn blog daarover van begin februari. http://bakkenmetgeld.blogspot.nl/2016/02/gasverbruik-de-minder-dan-500-kuub-bonus.html

    Het mooiste is dat het een direct gevolg is van het verlagen van je verbruik. Al zal het voor sommige huishoudens wellicht niet mogelijk lijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mmm...dit artikel is totaal niet "des Juuls Dijkhuises"...

    Sluikreclame voor Zelfstroom.nl?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja.....niet wat voor Juul inderdaad....

      Verwijderen
    2. Ik heb het geschreven, maar inderdaad wel met commerciële links. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik geld verdien met het schrijven van teksten. Mijn hypotheek gaat namelijk niet vanzelf naar nul.

      Verwijderen
  10. Alleen wonen! Een grotere besparing is ondenkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bovenstaande opmerking: alleen wonen! Een grotere besparing is ondenkbaar.
    Hoe wordt dit bedoeld?
    Ik woon alleen maar zie niet in dat dit goedkoper is. Samen wonen betekend samen de kosten van veel dingen delen ( denk aan hypotheek, water/gas/licht, evt. een auto als die nodig is, gemeentekosten enz.)
    Ook bij arbeidsverlies e.d. kun je nog steun verwachten van partner maar alleen betekend dat je als je een buffer hebt of al veel hebt afgelost je vermogen mag opeten.
    Als ik denk aan alleen wonen voordeliger dan is het eerste wat in mij op komt een erg verbrassende partner en dus niet sparen, aflossen e.d.
    Als alleenstaande probeer ik wel de hypotheek af te lossen en zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen zijn ook in tijden dat het mogelijk minder zal gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ons verbruik is vrij hoog, vind ik. Ik doe altijd lampen uit etc etc.
    Nooit geweten dat het aan het gas kon liggen. Maar de oven staat bij ons regelmatig aan voor een lekkere taart of aardappels met rozemarijn uit de oven... Die geur en sfeer is onbetaalbaar. Daarop bezuinigen ga ik niet doen.
    Wij hebben trouwens wel een droger, tablets, tv die aanstaat.
    Nu ik erover denk, wil ik dat eigenlijk wel minderen? Stof tot nadenken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Om half acht 's avonds de verwarming laag. Het blijft echt warm genoeg tot je gaat slapen en anders als het wat killer wordt pak je er een dekentje bij. Daar wordt je lekker doezelig van en dan slaap je nog beter ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ligt aan je huis. En aan je stookgedrag.

      Hier gaat tegen half zes de kachel aan, s avonds. En dan stoken we naar 18 graden op de thermostaat, geijkte thermometer gaf 17 graden aan..
      Als ik twee uur nadat de kachel aangaat de boel weer uitzet is het binnen een uur 16 graden op het moment.
      Hier brandt de kachel dagelijks 4 uurtjes. En in het weekend misschien een dag 10 en een dag 7 uurtjes.
      Als ik de kachel zo vroeg laag zet krijg ik koude voeten en dan kan ik uren lamg niet in slaap komen. Sokken, pantoffels en dekens ten spijt. Onder de 17 graden kan ik thuis niet stilzitten. En na een werkdag van 10 uur wil ik nadat ik kook en de keuken aan kant heb niets meer doen.

      En je moet bij zonnepanelen erop rekenen dat je elke 7-10 jaar de omvormer moet vervangen.. Iedere keer opnieuw kost dat tussen de 600-1200 euro, afhankelijk van je systeem.
      Overigens is de productie plus transport van zonnepanelen dusdanig milieubelastend dat je pas na 25 jaar minder uitstoot maakt dan met verbranding in een centrale..

      Wii hebben zonnepanelen en ik merk dus enkel als het donker is hoevaak de stroom er hier even uitligt, soms in een week vier dagen steeds halve uurtjes..
      En ja ik bespaar wel wat op stroom. Ik nam dit jaar 138 kwh af en kreeg wow wel 300 euro terug, en nee mijn voorschot had ik obgewijzigd gelaten. 1200kwh zelf opwekken bespaart mij dus jaarlijks.. Ongeveer 300 euro.
      Laat ik dan in 13 jaar tijd de panelen plus meterkastaanpassing, omvormer en kosten voor het aansluiten terugverdienen. Nou voor dat bedrag ineens in de hypotheek kiepen valt meer te zeggen. Zeker als ik dat doorreken naar 13 jaar.

      Als besparingsmethode adviseer ik om zonnepanelen pas te nemen als je huis goed is geisoleerd, met zowel spouwmuur, vloer, dak en ramen. Dan een zuinige ketel. Een hypotheek die je fors aflost en een laag rentepercentage heeft. Al je andere schulden afbetalen en dan ga je in een goedkopere auto rijden. En als je dan nog wat wilt.. Neem je zonnepanelen, een warmteterugwinsysteem en een windmolen.

      Wij hebben de panelen omdat ze voldoende basisstroom leveren om de vriezer bevroren te houden ondanks voortdurende onderbrekingen.meer voor ons eigen gemak en de zekerheid dat je niet met een vriezer bedorven waar komt te zitten dan voor de besparing of het milieu.

      Petra

      Verwijderen
    2. Petra, helemaal mee eens met je statements. Pak eerste de dikke vissen die wat opleveren in plaats van dat geneuzel in de marge, je noemt ze allemaal al op. Panelen hebben ook gewoon onderhoud nodig, naast het vervangen van de omvormer. Je hebt wel bewezen dat je moet kunnen rekenen als je de juiste beslissing wilt nemen, misschien is dat wel het beste advies: goed leren rekenen.

      Verwijderen
  14. Vorig jaar zonnepanelen aangeschaft,elektra kan ik hierdoor 100% van me verbruik, zelf opwekken per jaar...het voordeel word maandelijks in de aflossing van me hypotheek gestort...plus teruggave energiebelasting die ik niet betaald heb. :-)

    Huis betaald zichzelf zo langzaam af...

    BeantwoordenVerwijderen