donderdag 26 mei 2016

Rentemiddeling of hypotheek oversluiten?



Zit je nog vast aan een langlopende rentevaste periode tegen een hoge hypotheekrente? Het kan aantrekkelijk zijn om rentemiddeling aan te vragen bij de hypotheekbank. Een andere optie is om de hypotheek volledig over te sluiten. Wat je het beste kunt doen hangt van meerdere factoren af.

De huizenkopers van dit moment mogen hun handen dichtknijpen. Ze kunnen een hypotheek afsluiten tegen een zeer lage hypotheekrente. Voor huiseigenaren die nog jaren een hoge hypotheekrente moeten betalen geldt het tegenovergestelde. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de maandlasten per direct te verlagen.

Is rentemiddeling de oplossing?
Bij rentemiddeling wordt de huidige rentevaste periode opengebroken. Je spreekt vervolgens een langere rentevaste periode af, waarbij de oude tarieven vermengd worden met de nieuwe tarieven. Na de middeling betaal je een lagere rente ten opzichte van de oude situatie, maar vooral de bank heeft er baat bij. De bank berekent voor een nieuwe rentevaste periode een opslag. Deze opslag verrekent het verlies omdat ze de hogere rente van jouw oorspronkelijke rentevaste periode niet meer in rekening kunnen brengen.

Niet alle banken bieden rentemiddeling aan. In de tweede helft van 2016 gaan onder andere de ABN Amro en de Rabobank rentemiddeling aanbieden.

Wat zijn de voordelen van rentemiddeling?
Belangenorganisaties hebben banken opgeroepen om rentemiddeling aan te bieden. Hierdoor kunnen huiseigenaren die nog jaren vastzitten aan een hoge hypotheekrente toch meeprofiteren van de huidige rentestand. Rentemiddeling is ook de oplossing voor huizen die onder water staan. Deze hypotheken zijn namelijk niet over te sluiten omdat de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Banken zijn hierdoor niet bereid om een hypotheek te verstrekken.

Wat zijn de nadelen van rentemiddeling?
Rentemiddeling heeft ook zeker nadelen. Banken brengen een opslag in rekening boven op de nieuwe rentetarieven. De verschuldigde boeterente zit eigenlijk verwerkt in het nieuwe tarief. Banken houden verschillende berekeningsmethodes aan om deze boeterentes te berekenen. Het gevolg is dat er vaak te hoge opslagen in de nieuwe rentevaste periodes doorberekend worden.

Hypotheek oversluiten is vaak aantrekkelijk, maar rentemiddeling kan ook de beste optie zijn. Hebben jullie ervaring met rentemiddeling? Ik ben benieuwd hoe jullie er over denken.

7 opmerkingen:

  1. Bij rentemiddeling rekent de Rabo een boete bij verkoop tijdens de nieuwe rentevastpreriode

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb rentemiddeling aangevraagd bij mijn bank. Het is mij niet bekend hoe ze het berekend hebben, maar de nieuwe rente kwam hoger uit dan verwacht. Ik heb gevraagd om de berekening, maar deze wilden ze niet toesturen. Achteraf ook nog spijt van, want de rente is sindsdien sterk gexzakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook wij willen de maandlasten verlagen. Obvion geeft aan geen rentemiddeling te doen bij onze hypotheek. Onze enige optie is ons huis verkopen en ander huis kopen. Dat gaan we dan ook maar doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Obvion, weer een klant minder, gaat ze goed af die klantenbinding, en komt ook zo prima over bij potentiƫle klanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het ligt heel erg aan je persoonlijke omstandigheden. Ik heb rentemiddeling via de ING geregeld. Het werkt voor mij heel goed samen in combinatie met extra aflossen: het boetebedrag wordt dusdanig verrekend in de rente, dat de bank na 10 jaar quitte speelt. Los je de resterende hypotheek echter in 4 jaar af zoals ik, dan heb je 60% van de boeterente uitgespaard, dat is dus pure winst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aegon doet niet aan rentemiddeling. Daar betaal je een fikse, hele fikse boete. Zodanig dat het totaal niet loont om hun aanbod aan te nemen. Ook omdat wij in max 20 jaar aflossen i.p.v. 30 jaar is hun voorstel verre van interessant.

    Verhuizen om alleen een lagere rente te krijgen zou voor mij overigens nooit voldoende reden. Zou wel heel financieel gericht zijn om daardoor te verhuizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hypotrust doet niet aan rentemiddeling hoorden wij vorig jaar. We betalen nu een rente van 5% en moeten nog 3 jaar. Wel konden we oversluiten met een boete van 14000 euro. Hier hebben we voor bedankt.
    We hebben een deel annuiteiten hypotheek en daarbij een aflossingsvrij deel van 75000 euro en het streven is om 15 jaar lang 5000 euro extra af te lossen. Mijn man is dan 65 jaar. 3,5 Jaar geleden zijn we begonnen en we hebben nu 27000 euro extra afgelost. Hiermee liggen we dus voor op ins schema.

    BeantwoordenVerwijderen