vrijdag 16 december 2016

Aflossen verpest je leven


De voorgaande maanden stond mijn hoofd niet naar extra aflossen. Ook konden wij door de verhuizing het geld wel beter besteden. Deze maand ben ik weer actief begonnen en praat ik er ook weer over. Dan gebeurt er iets vreemds…. Mij wordt aangeraden om het geld te laten rollen. Ga er leuke dingen mee doen! Zolang ik mijn schulden maximaal houd ben ik volgens mensen goed bezig, maar door af te lossen boet ik in op de kwaliteit van het leven. Een rare manier van denken!

Hetzelfde gebeurde toen ik voor mijn vorige woning begon met aflossen. Als ik mijn aflosplannen vertel hebben mensen het idee dat ze mij moeten behoeden voor een misstap. Dat is geen probleem. Ik voer er graag een discussie over. Maar hieruit blijkt wel dat mensen nog steeds denken in fiscaal voordeel. Je moet je hypotheekschuld niet aflossen, want dan loop je een belastingkorting mis.

Over mijn hypotheekschuld betaal ik 2,6% rente. Iedere €1.000 aan extra aflossing levert mij maandelijks een korting op van €2,17. Dat is de moeite toch niet waard krijg ik te horen. Nee, als het mij zou gaan om lagere maandlasten, valt het voordeel inderdaad tegen. Ik heb een lineaire hypotheek, dus dalen mijn maandlasten maandelijks. De maandlasten zien dalen is genieten, maar mijn hoofddoel blijft nog steeds mijn hypotheekschuld. Mijn eerste doel is onder de €200.000 komen. Dat gaat mij zeker lukken in 2017. Dat kan ook niet anders, want maandelijks betaal ik €388,89 af. Per jaar dus €4.666,68. Uitkomen op een aflossing van €10.000 moet lukken. Eind volgend jaar zit ik dus ongeveer op een schuld van €193.626.

Ben je bezig met het oversluiten van je hypotheek en ben je een boeterente verschuldigd? Ga niet zomaar akkoord met de hoogte van de boeterente. Controleer het ook zelf. Dit kun je doen op Berekenhet.nl. Ga niet zomaar akkoord met een fantasieberekening van de bank!

14 opmerkingen:

 1. Ik krijg die commentaren helemaal niet meer. De meesten met een beetje wiskundig inzicht in mijn omgeving snappen het gelijk. En voor de anderen heb ik het één keer moeten voorrekenen dat als je meer teruggaaf hebt van hypotheekrente je netto ook meer betaald heb.
  Dan stopt het gelijk :). Dat wil overigens niet zeggen dat ik hen probeer te overtuigen ook te gaan aflossen. Dat moet ieder voor zich weten natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je persoonlijk situatie is.
  als voorbeeld: Als het enige extratje is wat je doet een keer in de maand uit eten en je geniet ervan dan zou ik dat niet schrappen om af te lossen.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je moet inderdaad niet je laatste geld gebruiken om af te lossen. Beter wat extra geld op de spaarrekening dan een lagere hypotheek.

   Verwijderen
 3. Ik geef altijd maar het voorbeeld van die sigaren; je geeft een hele en je krijgt een halve terug. Ben je dan blij met die halve, of hield je liever die hele in je zak? Ik ben momenteel hypotheekvrij en hoewel dat ook betekent dat ik moet zoeken naar een nieuw 'doel', verpest het mijn leven voorlopig nog niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds wij niet zo'n hoge hypotheek meer hebben(door t extra aflossen betalen we nu ruim 600 euro per maand minder) is ons leven een stuk leuker geworden.
  En behalve die lagere maandlasten is t ook fijn om te weten dat we ons huis ws binnen een week zouden verkopen als we t aanboden voor de hypotheek die we nu nog hebben (niet dat we dat doen natuurlijk)
  We slapen er stukken beter door, toen we begonnen hebben we t er met iemand over gehad extra aflossen , die vond het toen een grappig idee, maar deed het niet, heeft nu spijt zegt ze ( maar doet het nog steeds niet)
  Nog 4-5 jaar dan zijn we hypotheek vrij!! heerlijke gedachten.
  Enige nadeel waar gaan we dan ons geld aan uitgeven, na (nu) 6 jaar zuinig leven zit het er zo ingebakken, dat ik mij afvraag of we nog wel kunnen genieten van geld uitgeven.
  Aan de andere kant, we genieten nu meer van een blikje uit de supermarkt op een bankje dan van een drankje op een terras dus waarom zouden we t anders gaan doen?
  aflossen heeft ons leven zeker niet verpest, maar enorm opgefleurd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn sinds afgelopen 1 januari hypotheekvrij. Hebben in 10 jaar 289.000,- afgelost en wonen in een huis van 500.000,- . We hebben er veel voor gelaten maar kwamen tegelijk ook niets te kort. De laatste 3 jaar hebben we enorm veel extra afgelost omdat we door de crisis vreesde voor onze beide (ambtenaren) baan. Die zorgen hoeven wij nooit meer te hebben. Volgens mij is het kraken van een huis duurder. We leven nu ineens in weelde. Houden met gemak 1,5 maandloon ieder maand over.
  Mensen aflossen als je kunt. Als je volhoudt betaald het je een keer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg de roebels van de mensen die bezorgd vragen hoe ik het toch alle,aal doe nu ik in de WW zit. Ze kenden mij als knieperd.
  Tijd voor financieel onderwijs lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. krijg zelfs mn eigen man niet omgepraat om wél extra te gaan aflossen op onze annuitaire hypotheek.. helaas.. hij ziet het financieel voordeel niet, ook niet op de lange termijn. ach ja we gaan spaarpotjes vullen en wie weet als die vol genoeg zijn dat hij wel wil aflossen. we hebben nog tot 2046 ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bijna klaar te zijn met aflossen van onze hypotheek zorgt voor zoveel rust in 't hoofd en ruimte in de portemonnee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Rekenen de mensen die maandlasten ook door totaan het einde van de hypotheek? Dus -zeg-20 jaar maal 12 maal 2,17?

  En tja, het leven nu mag best leuk zijn. maar hoeveel leuker wordt het met dat extra geld? En hoeveel leuker met minder schuld (en dus de optie tot verhuizen, geen angst voor werkloosheid,...)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik trek mijn eigen plan en blijf aflossen. Wat "ze" ook zeggen. Mijn hypotheek staat nog vast tot juni 2018 tegen 5,15% rente (10 jaar vast). Aflossingsvrije gedeelte is nog zo'n 33.000 euro en daarnaast een bedrag van 36.000 euro voor de spaarhypotheek. In januari ga ik op mijn aflossingsvrije hypotheek weer 6600 euro aflossen, dat is wat ik maximaal boetevrij kan aflossen. Op de spaarhypotheek heb ik al maximaal ingelegd en de looptijd ingekort tot 15 jaar. Daar valt dus niet meer aan af te knijpen. Als er in 2018 een renteherziening komt wil ik kijken of ik de aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van een jaar kan afsluiten en voor de spaarhypotheek toch maar weer 10 jaar vast. Dan weet ik wat ik 10 jaar betalen moet want die wil ik niet omzetten naar een andere hypotheek ivm extra (advies- en provisiekosten). Tenzij iemand een beter idee heeft.
  En stel dat mijn jongste zoon gaat studeren in een stad ver van huis dan kan ik besluiten om een extra hypotheek op mijn eigen woning af te sluiten zodat ik een klein flatje kan kopen voor zoonlief in plaats van een vermogen te betalen voor een studentenkamer. Ik denk dat ik die woning, als mijn zoon klaar is met studeren, dan weer kan verkopen. Met of zonder winst is dan minder belangrijk. Rust in je hoofd omdat je niet bang hoeft te zijn dat je de rekeningen niet kan betalen is zo belangrijk. Daar kan geen belastingaftrek tegenop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je een tweede woning koopt vergeet dan niet dat deze in box 3 komt.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor het meedenken! Daar heb ik inderdaad over nagedacht, net als het feit dat die hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Het is een optie en ik vind het fijn dat ik die opties in overweging kan nemen omdat ik extra afgelost heb. En kan kiezen wat voor mijn zoon het beste is. Daarmee bedoel ik dan de rust om te kunnen studeren in een rustige omgeving. En als je hoort wat een studentenkamer kost in de grote stad dan vraag ik mij af wanneer je dan beter af bent.

   Verwijderen
 11. Volgens mij is vandaag een wetsvoorstel van 2 CDA leden ook in de eerste kamer aangenomen: aflossen op de spaarhypotheek wordt mogelijk, zonder verplichte looptijd van 15 of 20 jaar!!

  Ben heel benieuwd wat dit concreet gaat betekenen.
  Weet je hier meer over te zeggen, Juul?
  Zou fantastisch nieuws zijn!

  BeantwoordenVerwijderen