vrijdag 9 december 2016

Wat gaat de hypotheekrente doen?


Afgelopen maand is de dalende trend van de hypotheekrente doorbroken. Over de gehele linie zijn er 35 rentestijgingen doorgevoerd. Er zijn zelfs al geldverstrekkers die in november twee renteverhogingen doorgevoerd hebben. De weg omhoog is weer gevonden dus.

Het lijkt waarschijnlijk dat de hypotheekrentes nu verder gaan stijgen. Het is niet logisch om te verwachten dat het een kleine opleving is van de rentes. Deskundigen verwachten nog niet direct een sterke stijging, maar in kleine stapjes gaat de hypotheekrentes omhoog. Heb jij je hypotheekrente nog maar een paar jaren vast staan? Misschien is het verstandig om je bank te vragen om de lopende rentevaste periode open te breken?

Hoe hoog de hypotheekrentes staan over twee jaar kan niemand zeggen. Maar langere rentevaste periode kunnen gemakkelijk een halve procentpunt hoger uitvallen.

Wat kun je nu doen?
Loopt jouw rentevaste periode binnen een paar jaren af? Vraag een voorstel aan bij de bank om met een boeterente de huidige periode af te kopen of ga voor rentemiddeling. Een voorstel opvragen is vrijblijvend. Valt het voorstel jou tegen? Laat de hypotheek dan ongewijzigd voortzetten. Bij rentemiddeling moet je gelijk met geld over de brug komen, maar je profiteert ook gelijk van lagere maandlasten. Bij rentemiddeling ben je geen boeterente verschuldigd. Bij deze optie wordt jouw huidige rentevaste periode vermengd met een nieuwe periode.

2 opmerkingen:

  1. Afkopen of rentemiddeling is een feest voor de bankier. Rente kort vastzetten (1 jaar) en verschil met rente van langere periode (bv 5 jaar) extra aflossen is een feest voor de klant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd of dit weer een stijging was die zich door gaat zetten. Ben zelf op dit moment op zoek naar een nieuw huis, dus hopelijk blijft de hypotheekrente voorlopig nog laag!

    BeantwoordenVerwijderen