vrijdag 30 december 2016

2017 – Wat gaat er veranderen voor je hypotheek?


Nieuw jaar, nieuwe regels. Er gaat voor huiseigenaren en huizenkopers weer het nodige veranderen in het nieuwe jaar. Je kunt minder hypotheek krijgen, maar aan de andere kant ook juist meer. De topverdieners krijgen weer minder fiscaal voordeel.

Jaarlijks worden er veranderingen doorgevoerd per 1 januari. Rondom hypotheken zijn er ook een paar veranderingen. Het gaat om de volgende.

Nog maar 101 procent van de waarde van het huis lenen
Toen wij onze vorige woning in 2003 kochten hebben wij een hypotheek afgesloten van 110% van de waarde van het huis. Dat gaat je tegenwoordig niet meer lukken. Door de sterke verlaging van de overdrachtsbelasting hoeft dat ook niet meer, maar de kosten zijn nu ook niet meer volledig te financieren. In 2017 kun je nog maar een hypotheek krijgen van 101% van de waarde van het huis. Je moet dus spaargeld hebben om een huis te kunnen kopen. In 2016 kon je nog 102% lenen. In 2018 moet je de bijkomende kosten bij het kopen van een huis volledig met spaargeld betalen.

Weer strengere hypotheekregels?
Jaarlijks worden de leennormen vastgesteld aan de hand van berekeningen van het Nibud. In sommige situaties kun je in 2017 minder hypotheek krijgen. De rentes zijn al jaren lang zeer laag. Toch zien we dat niet terug in de maximale hypotheekverstrekking op basis van het inkomen. Ons beschermen tegen overkreditering kan ook doorslaan. Mensen die een huis huren hebben het financieel vaak zwaarder dan huiseigenaren.

Minder belastingteruggave van de hogere inkomens
De regeling voor de hypotheekrenteaftrek is/was vooral gunstig voor huiseigenaren met een riant inkomen. De hypotheekrente kon in het verleden worden afgetrokken tegen een belastingtarief van 52%. In 2016 was het percentage aan maximaal fiscaal voordeel al verlaagd naar 50,5%. In 2017 gaat het verder terug naar 50%. Dit percentage blijft jaarlijks met een half procentpunt zakken tot een percentage van 42% bereikt is.

Maximale hypotheek met NHG omhoog
Je kunt nu een huis kopen met NHG tot een bedrag van €231.132. In 2017 kun je NHG krijgen tot een koopsom van €245.000. Dus meer huizenkopers komen in aanmerking voor een hypotheek met NHG.

De ontwikkeling van de hypotheekrentes zullen belangrijk zijn in 2017. Persoonlijk denk ik dat het niet hard gaat stijgen, maar het is maar een onderbuikgevoel.

Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2017!

3 opmerkingen:

 1. je vergeet er nog eentje voor de mensen met een spaar en bankspaarhypotheek. De fiscale klem van 15 jaar verplicht premie betalen gaat eraf. Je kunt hem dus eerder afkopen/omzetten als je wilt zonder fiscale consequenties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat men daar mee bezig is..echter...dit wordt pas in het 1-ste kwartaal 2017 definitief bepaald omdat eerst bekeken moet worden wat de budgettaire consequenties zijn. Er is namelijk een wijziging ingediend zodat het voor iedereen geldt en niet alleen voor 4 bepaalde situaties (ik denk dat er alleen maar plussen zijn voor de overheid en banken/verzekeraars. Naast dat het voor de mensen met een KEW ook alleen maar voordelen geeft.)

   Maar als dit definitief..gaat bij veel mensen met zo'n hypotheek de vlag uit.

   Verwijderen
 2. We gaan het meemaken wat de rente doet. Ik ben benieuwd. Ook naar de wijzigingen in het banksparen. Daar zal je hopelijk nog een blogpost aan wijden. Ik wens jou een heel goed en gezond 2017!

  BeantwoordenVerwijderen