zondag 25 december 2016

Wat moet je met je hypotheek na verkoop huis?


Sommige hypotheken kun je meenemen bij een verhuizing. Door de zeer lage rente van dit moment zullen de meest kopers de hypotheek van de oude woning niet mee willen nemen. Maar bij beleggingshypotheken, spaarhypotheken en vergelijkbare hypotheekvormen kan er wel een probleem ontstaan. Wat moet je met de aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering? Afkopen lijkt logisch, maar daar kunnen fiscale consequenties aan zitten.

Wanneer ontstaat het probleem? Hypotheken die korter dan 15 jaar lopen kunnen een probleem vormen. Aan de hypotheek zit vaak een kapitaalverzekering gekoppeld. De waarde in de polis is (deels) onbelast als de verzekering minimaal 15 gelopen heeft. Bij verkoop van het huis binnen 15 jaren houd je dus een kapitaalverzekering die nog niet af te kopen is. Daar wordt in 2017 een stokje vóór gestoken.

Er is een wetsvoorstel ingediend om de termijn van 15 jaren eraf te krijgen. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan, maar dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren.

Dit is goed nieuws voor huis huiseigenaren die een ander huis kopen. De afkoopsom kan mooi gebruikt worden om de nieuwe hypotheek deels af te lossen.

1 opmerking:

  1. Op 20 december heeft ook de eerste kamer positief gestemd over het voorstel. Voor 1 februari weten we wat en voor wie dit concreet wat betekend.

    Fijne kerstdagen toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen