maandag 9 januari 2017

Wat gaan de huizenprijzen doen in 2017?


In 2016 zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Wat gebeurt er in 2017? De hypotheekrentes zijn stijgende, maar aan de andere kant, de economie blijft groeien.

Met zekerheid kun je niet zeggen hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen. Dat weerhoudt economen van banken er niet van om er toch uitspraken over te doen. Ze zijn niet 100 procent waterdicht, maar op basis van het verleden en indicatoren kunnen ze redelijk goed voorspellen.

Gaan de huizenprijzen verder omhoog?
Volgens de economen van ABN Amro wel. In 2016 zijn huizen gemiddeld 5 procent meer waard geworden. Dit geeft wel een vertekend beeld, want de sterke stijging van de prijzen in onder andere Amsterdam, Utrecht en Groningen trekken het gemiddelde behoorlijk omhoog. In 2016 is de woningverkoop met 20 procent gestegen ten opzichte van 2015. Ook voor 2017 verwachten de economen een plus van de huizenprijzen van 5 procent. De woningverkoop zal wel weer iets inzakken. In 2018 wordt ook een prijsstijging verwacht, namelijk van 3 procent.

Economen zijn het niet op alle vlakken eens
De economen van ING verwachten ook stijgende huizenprijzen met ongeveer 5 procent. Daar zijn ze het over eens, maar niet over de woningverkoop. ING verwacht namelijk een verdere stijging. Hierbij baseren ze zich om de economische groei in Nederland.

Wat gaan de hypotheekrentes doen?
Direct nadat bekend is geworden dat Donald Trump de verkiezingen In de Verenigde Staten had gewonnen, is er een run op hypotheken ontstaan. Er zijn in één week 17.594 hypotheken afgesloten. Even ter vergelijking, in de laatste week van december zijn er 4.578 hypotheken afgesloten. De verwachting is dat de hypotheekrentes gaan stijgen, maar het zal waarschijnlijk in kleine stapjes gaan. Toch moeten kleine stapjes niet onderschat worden. Op een hypotheek van 250.000 euro maakt een verschil van 0,1 procent voor een rentevaste periode van 20 jaar een groot verschil in euro’s. Het gaat namelijk om een jaarlijks verschil van 250 euro. Over de gehele rentevaste periode van 5.000 euro. Indien je aflost op de hypotheek is het verschil kleiner, maar nog steeds een flink bedrag gerekend over de gehele looptijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten