donderdag 20 december 2018

Hypotheek onbetaalbaar geworden? Hulp vragen

Financiële zorgen wordt voor een groot deel veroorzaakt door slecht inzicht in de geldzaken. Hierdoor worden problemen pas opgemerkt. Op het moment dat je jouw woonlasten niet meer kunt betalen, moet je gelijk aan de bel trekken.

Door de dalende huizenprijzen in de periode 2008 tot en met 2013 zijn er steeds meer gezinnen financieel in de problemen gekomen. Het huis verkopen kan de oplossing zijn, maar dat werkt in de praktijk toch vaak anders.

Woonlasten zijn afgestemd op het inkomen

In het verleden was het gebruikelijk om telkens bij een stijging van het inkomen weer een duurder huis te kopen. Er kon immers een hogere hypotheek verkregen worden. Veel huiseigenaren hebben de fout gemaakt door steeds hogere financiële verplichtingen aan te gaan. Bij een hoger inkomen hoorde een duurder huis en een grotere auto. Door de sterke daling van de huizenprijzen zijn wij met z’n allen weer met beide benen op de grond komen te staan.

Maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen dragen

Op het moment dat je niet meer in staat bent om de maandlasten op te brengen, moet je gelijk contact opnemen met de hypotheekbank. Door een betalingsregeling af te spreken, kun je een financieel moeilijke periode overbruggen. De banken zijn bereid om hieraan mee te werken om grotere problemen te voorkomen. De banken zijn er namelijk ook niet gebaat bij een verdere verslechtering van jouw financiële positie. Verwacht geen kwijtschelding van een deel van de schuld, maar een regeling om de lasten anders te verdelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uitsmeren van de achterstand over een aantal maanden om het tekort weer in te lopen.

Maandlasten niet meer te dragen

Een betalingsregeling heeft uitsluitend zin bij uitzicht op betere financiële tijden. Er kan een afspraak met de bank worden gemaakt over de terugbetaling van de achterstand, maar wat als de reguliere lasten niet meer te dragen zijn? In dat geval is de enige oplossing om het huis te verkopen indien mogelijk.

Hulp vragen bij de gemeente

Een achterstand in betaling van de hypotheeklasten is vaak een onderdeel van meerdere betalingsproblemen. In de meeste gevallen worden eerst andere betalingen achterwege gelaten voordat er een tekort ontstaat in de hypotheeklasten. Bij jouw gemeente kun je hulp krijgen om jouw financiën weer op orde te krijgen. Zij kunnen zorgen voor een verdere begeleiding. Vaak wordt gedacht dat de gemeente zorgt voor schuldsaneringen, maar ze kunnen in veel eerdere stadium al hulp en begeleiding bieden.

2 opmerkingen:

  1. Leuke blogjes!
    Hier komt misschien een oplossing voor?
    https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/lagere-hypotheekrente-mogelijk-met-doorrollen/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig zijn wij niet mee gegaan in die ratrace van meer en groter, onze hypotheek op het eerste huis eerst afbetaald en sinds kort is ook de hypotheek van dit huis ook afgelost! En dat voelt lekker, nee heerlijk vrij en kan het iedereen aanraden!

    BeantwoordenVerwijderen