dinsdag 25 december 2018

Hypotheek oversluiten echt nodig?

Hypotheekadvies is weer geld mee te verdienen. Banken worden flexibeler, hypotheekrente is nog steeds laag en de huizenmarkt trekt aan. Hypotheekadviseurs hebben zware tijden gehad, maar betere tijden zijn aangebroken. Voor huiseigenaren is het advies vaak ……… de hypotheek oversluiten, maar is het echt voordeliger of komt het de adviseur beter uit?

Aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken zijn op z’n zachtst gezegd niet populair meer. Een kans voor de hypotheekadviseur dus. “Je kunt beter oversluiten, want de toekomst is onzeker met een combinatie van deze hypotheekvormen”, zeggen ze. Dat klopt natuurlijk ook, maar uit een beleggingshypotheek stappen geeft ook risico’s. Je loopt namelijk de kans dat je toekomstig rendement gaat mislopen. Achteraf gezien was de beleggingshypotheek niet de beste keuze, maar nu je deze hypotheekvorm toch hebt heb je niets meer aan spijt. Mogelijk gaat de waarde in de hypotheek in de komende maanden of jaren verder zakken, maar het kan ook stijgen. Houd hier rekening mee voordat je gaat oversluiten.

Door de aflossingshypotheek houd je een schuld over

Dat klopt natuurlijk, maar dat maakt het nog geen slechte hypotheekvorm. Als je de aflossingsvrije hypotheek in de resterende looptijd maandelijks iedere keer een stukje gaat aflossen, heb je eigenlijk een lineaire hypotheek. Daarvoor hoef je niet over te sluiten.

Stel, je hebt een aflossingsvrije hypotheek van €75.000. Jouw hypotheek loopt nog twintig jaar. Je kunt deze hypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheek, maar waarom zou je? Je kunt ook maandelijks een vast deel aflossen. Dan heb je eigenlijk een lineaire hypotheek.

€75.000 / 240 maanden = €312.50. Bij een maandelijkse extra aflossing van dit bedrag, staat jouw hypotheek over twintig jaar op nul.

Oversluiten kan voordelig zijn, maar doe het niet alleen om van een hypotheekvorm af te komen!

1 opmerking:

  1. Je vergeet te melden dat ook de rentelasten door de tijd heen dalen ivm de lagere hypotheekschuld.
    Hou je die gelijk ben je nog eerder klaar.

    BeantwoordenVerwijderen