maandag 10 december 2018

Kies voor lage lasten en los liever extra af

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ervoor kiezen om de hypotheek af te lossen in 20 jaren in plaats van 30 jaren. Je kunt beter een aflossen in 30 jaar afspreken en tussentijds zelf eventueel extra aflossen.

Ik heb in 2016 een huis gekocht. Voor de financiering heb ik gekozen voor een looptijd van 30 jaar. Tussentijds ga ik extra aflossen, maar ik weet nog niet wanneer en hoeveel. Mijn streven is om de hypotheek binnen 20 jaren grotendeels af te betalen. Een hypotheek met een looptijd van 20 jaren lijkt logisch, maar een periode van 30 jaren geeft meer vrijheid.

Voorbeeld

Mijn hypotheek bedroeg €206.000. Het is een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaren. Per maand moet ik aan aflossing betalen: €206.000 / 360 maanden = €572,22. Indien ik had gekozen voor een aflossing in 20 jaren, waren mijn maandlasten geweest: €206.000 / 240 = €858,33. Door voor de lagere lasten te gaan, zijn de lasten ook bij financiĆ«le tegenslagen betaalbaar. Ik kan nu zelf bepalen wat ik extra aflos.

Houd rekening met tegenvaller

Pin jezelf niet vast op hoge maandlasten. Een hypotheek versneld aflossen is een nobel streven, maar doe dat bij voorkeur met extra aflossingen. Bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid moeten de lasten ook nog betaalbaar zijn.

4 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens.
  Ben zelf begonnen met 174000 (2002) en heb in de laatste 5-6 jaar extra afgelost.
  Vorige week weer 17400 en zit nu op 82600€ maar twijfel of ik verder wil of toch meer cash wil houden voor de toekomst/ eerder stoppen
  Ben van 735€ bruto naar nu 154,88 gegaan.
  Echt een lekker gevoel, lekker laag en spaar nu meer om weer af te lossen.
  Kan ondanks hoge andere lasten nog niet van mijn salaris leven maar dat komt.
  Oja motivatie is ook minder omdat het zo weinig scheelt. 17400 is veel geld en je gaat maar 32€ bruto naar beneden.
  Vind het moeilijk want nog willen over ongeveer 7-8 stoppen maar indien je alles wil aflossen ligt de lat hoog en weinig buffer om nog 25 ‘pensioen’ te overleven.
  Pensioen is een stuk minder als je 4 jaar eerder stopt.
  Maar hoe lagere lasten hoe beter het is.en op papier en zonder de kinderen en 1 auto minder zou het goed te doen moeten zijn.
  Maar in de toekomst weet je ook dat rente weer omhoog zou gaan dus niet aflossen zou betekenen dat we een paar honderd zouden betalen en dan netto.
  Maar aan de andere kant willen wij ons huis dan verkopen en terug gaan naar grunn. Of ergens in het oosten. En dus dan goedkoper en iets kleiner en hopelijk met minder energie kosten.
  Maar ja hard sparen of toch nog aflossen.
  Zou bijna om hogere rente vragen want dan scheelt het meer bij aflossing haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar liepen wij ook tegen aan. Wij hebben nu een ruime woning in grunn, maar dat is alleen maar mogelijk geworden doordat wij vanaf 2012 ongeveer €75.000 hebben afbetaald op de hypotheek op de vorige woning. Wij zitten nu gewoon weer op een hypotheek van €195.000, maar dit is wel de woning waar we altijd blijven wonen. In kleine stapjes lossen we de aflossingsvrije hypotheek af, maar de focus ligt daar niet meer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi een ruime woning in grunn. Zoeken wij over 7-8 jaar ook. Of iets gewoon vlak bij de stad. En dan ook iets voor je oude dag.
  195.000 is nog een aardig bedrag maar met deze rente niet zo veel.
  Zaten vroeger nog op 10%. Nu 2.25% zooooo lekker.
  Nog nog 7-8 jaar werk behouden en dan kijken of we kunnen gaan voor onze laatste 25 jaar ‘genieten’
  Maar je merkt steeds weer dat sparen makkelijk gaat ondanks dat we nog genoeg kosten hebben. Vooral ook door kosten auto s en de dames ( schoolkostenvergoedingen etc)
  En daar zijn we over zoveel jaar vanaf.
  Afwachten hoe het sparen verder verloopt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hadden ook de hypotheek voor 30 jaar, maar hebben hem in 15 jaar helemaal afgelost, zo fijn nu met die lage maandlasten, dan kun je weer flink gaan sparen!

  BeantwoordenVerwijderen