dinsdag 26 maart 2013

Niet aflossen door hoge kostenVanaf september 2012 heb ik €16.000 weten af te lossen op mijn hypotheek. De komende maanden zal ik niets af kunnen lossen.

Ik had als doel om minimaal eens in de drie maanden een aflossing te verrichten van €2.000. In februari van dit jaar is deze afbetaling nog gelukt, maar de komende maanden zal ik een stapje terug moeten zetten. Ik heb deze maand een andere auto moeten kopen en er moet alvast extra geld gereserveerd worden voor de nota van de Belastingdienst die waarschijnlijk in juni gaat komen. Hoeveel ik exact moet bijbetalen weet ik nog niet, maar de nota gaat hoger uitvallen dan vooraf ingeschat.

Als freelance blogger weet ik dat ik nog een bedrag moet afdragen aan de Fiscus. Maandelijks reserveer ik daar een bedrag voor. Het weekend ben ik begonnen met het invullen van mijn belastingaangifte, maar de terugbetaling is groter dan verwacht.

Na de zomermaanden hoop ik weer extra af te kunnen lossen. Ondertussen blijf ik zoeken naar mogelijkheden om toch weer een aflossing te kunnen verrichten van €1.000 of €2.000. De komende dagen wil ik nog met een creatieve blik naar mijn aangifte kijken, maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig beperkt.

Eigenlijk zou de aflossing aftrekbaar gemaakt moeten worden. Door de aflossing van €16.000 valt mijn hypotheekrente per jaar €920 lager uit. Daar ben ik blij mee, maar is goed voor de Nederlandse schatkist.

16 opmerkingen:

 1. Met die laatste opmerking ben ik het helemaal eens
  aflossen is goed voor je zelf, maar ook voor de staat, dat mag best beloond worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Juul, je hebt nog een lange weg te gaan. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je 2000 euro per drie maanden kan aflossen wil ik wel eens weten hoeveel je verdient. Met ons dubbele inkomen kunnen wij met geen mogelijkheid 2000 euro per 3 maanden sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als jullie alle luxe de deur uitdoen, kan je ook iedere drie maanden € 2000 overhouden. Wij hebben aan vaste kosten: verzekeringen, internet, hypotheek, water, energie, belastingen and that's it. Geen televisie, krant, tijdschriften, telefoon enz. enz. Wij houden per 3 maanden meer dan € 4000 over. Wij lossen per jaar 10% boetevrij af, wat een besparing per maand van € 60 is. Nog 2 jaar en dan zijn wij hypotheek vrij bij een huis dat wij in 2008 kochten! Het is echt een aanrader!

   Verwijderen
 4. De laatste maanden werk ik vier dagen in loondienst en daarnaast schrijf ik voor diverse opdrachtgevers teksten en artikelen. Over een week gerekend werk ik 60 tot 70 uren in de week. De inkomsten als freelance redacteur reserveer ik volledig om mijn hypotheek mee af te lossen. Na een uitgave waarvoor ik mijn spaarbuffer moet aanspreken, gebruik ik de extra inkomsten eerst weer om mijn buffer aan te vullen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog goed opletten waar geld aan wordt uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk dat bedoel ik je bent in loondienst en dan ook nog eens freelance werken. Het is jammer dat je dit bij Geld en Recht niet meteen duidelijk maakt zo kan ik namelijk ook extra aflossen. Een normaal gezin kan dit gewoonweg niet, we (ik woon samen met me broer) hebben het niet slecht maar ik kan niet 2000 euro sparen per 3 maanden. Het stukje is dus wel een beetje populistisch geschreven met ik heb al 16.000 euro afgelost. Jammer dat het niet geschreven is door iemand die een normaal inkomen heeft, denk aan een werkweek van 36 uur denk niet dat je dan erg ver gaat komen, ik zelf zit net onder het modaal inkomen en me broer 125 euro onder mij. Het probleem met zulk soort stukjes dat het meestal geschreven wordt door mensen die ver boven een modaal inkomen zit. Als je dan ook nog een partner heb dan is het in zijn geheel niet moeilijk om zoveel te sparen en had ik het zelf ook gedaan wat jij nu heb gedaan door kredieten te minderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo iemand, die het doet met een modaal inkomen. Alleen mijn man werkt en krijgt een modaal loon (40 uur). Ik ben thuis en let op de centen en wandel naar de aanbiedingen. We gaan niet op vakantie, hebben geen kosten voor een auto en leven zuinig, maar fijn. Wij lossen wel af! Een goed beginnetje gemaakt door een stukje erfenis(je) en verder sowieso 100 p/m en dan nog jaarlijks datgene wat we kunnen/willen missen. Niks populistisch, gewoon een kwestie van keuzes. Dat telt ook voor de meer-verdiener. Het is toch een kwestie van of/of en niet en/en. Voor de één ligt die grens bij hogere bedragen, voor de ander al bij enkele tientjes. Maar het kan dus wel. Ook met een thuiswonende dochter die studeert (ook een keus trouwens, omdat thuis wonen goedkoper is en ze wil niet lenen)

   Verwijderen
 6. Ik ben blij voor de schrijver dat hij kan aflossen, en dat mag hij best laten weten. Dit soort verhalen stimuleren anderen om verstandig met hun geld om te gaan. Op dit moment is aflossen gewoon verstandig, in ieder geval tot het punt dat je huis niet meer onder water staat.
  2000 euro per drie maanden sparen is 8000 euro per jaar, dat is een mooi bedrag om per jaar te kunnen sparen, maar niet astronomisch. Het is dus 667 euro per maand, wat ongeveer de helft van een modaal maandsalaris is. Het lijkt er op dat de mensen die hier negatief reageren het de schrijver kwalijk nemen dat hij geld over heeft. Vind ik niet terecht. De man heeft een huis en hypotheek en kan dat gewoon betalen. En als hij eens meer verdient dan "normaal" door zijn freelance werk, dan gebruikt hij dat voor de aflossing. Heel gezond! Mensen met een meer dan modaal salaris zijn niet allemaal graaiers. Ze zijn niet allemaal rijk, maar hebben het gewoon goed en hoeven zich niet verantwoordelijk te voelen voor hen die minder geluk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Men vergeet te melden dat als de hypotheek is afgelost, je bij een nieuwe hypotheek over het afgeloste deel geen recht hebt op belastingteruggaaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had twee jaar geleden nog een hypotheek van ca 120.000, inmiddels is dit nog 30.000 alleen het spaargedeelte. De hoogte van de spaarpot is inmiddels 30k alleen om fiscale redenen loopt deze nog twee jaar door. Straks heb ik ca 36k en kan mijn volledige hypotheek aflossen en heb dan geen schulden meer heerlijk lijkt mij dat elke ca 10k aan inkomen hebben en geen lasten meer

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In 2001 mijn huidige woning gekocht. Daarna ben ik volop gaan aflossen binnen de grenzen die mogelijk waren. 80% is nu afgelost, en nog 20% te gaan.

  Vergis je niet in de kracht van rente op rente. Door periodiek af te lossen daalt je maandelijkse last, en stijgt je mogelijkheid om meer opzij te zetten en weer af te lossen. Waardoor je weer méér ruimte krijgt om te sparen, enz. Als je het vol kan houden om 2.000 euro per kwartaal af te lossen (wat je € 9.50 p.m. oplevert), dan zit je over 5 jaar (20 kwartalen verder) al op 190 euro minder per maand. Waardoor je ruim 2.000 euro extra kan aflossen, etc. etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Correct anoniem, door het verlagen van je maandlast middels aflossing, en de stijging/indexering van je inkomen wordt de spaarruimte steeds groter. Ook al scheelt het in 1e instantie hooguit maar enkele tientjes per maand, het tikt door en wel sneller dan je denkt. Wij hebben ons aflossingsvrije deel van de hypotheek op ons huis in 8 jaar afgetikt. Hebben hiervoor, deel spaargeld gebruikt, fiscaalvrije schenkingen van (schoon)ouders en "meevallers" zijnde bijv teruggave fiscus, energierestituties en bijv 13e mnd en éenmalige CAO uitkeringen.
  Daarnaast hebben wij ook nog onze spaarbuffer kunnen ophogen, mede doordat de kosten periodiek daalden. We hebben gewoon goed kunnen leven gedurende deze periode, en hebben niet hoeven te laten. Mocht er iets op inkomensgebied gebeuren, werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, kunnen we ons huis makkelijk met één inkomen blijven betalen. Dit is best wel een lekker gevoel in deze tijd en voor de toekomst. Als je wil, en alert bent, kun je veel voordelen behalen, juiste spaarrekeningen en depositos'gebruiken, kijken naar GTA, gratis goederen, sweetdeal/groupon, etc etc. En niet denken wat is nou € 9,50 in de maand , 12* 9,50 = € 114,00 per jaar * 10 jaar of 15 jaar wordt en is voor iedereen veel geld. Kijk op de wat langere termijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik twijfel nog om af te gaan lossen. Ik ben 62 jaar, net weduwe geworden en een aflossingsvrije hypotheek van 195.000.Ik heb een goed inkomen en pensioen. Als ik mijn huis nu zou verkopen zou ik er 215.000 voor kunnen krijgen. Ik zou de komende 4 jaar behoorlijk af kunnen lossen,maar mijn kinderen adviseren mij dit niet te doen.
   De reden is mijn leeftijd. I.v.m de langdurig ernstige ziekte van mijn overleden man heb ik weinig kunnen ondernemen de laatste 15 jaar ( ik heb dat ook beslist niet erg gevonden). Nu heb ik wat geld over voor vakanties, kleinkinderen en om mijn badkamer te verbouwen.
   over 4 jaar gaat wel mijn inkomen dalen omdat ik dan bij leven en welzijn met pensioen ga.

   Verwijderen
 11. ik moet 23000.00 aflossen en ik kan elke maand 100.00 sparen en zo kan ik eind van t jaar dat bedrag naar de bank doen ik heb geen groot salaris dus ik kan niet veel missen en zo bekijk ik het alle kleine beetjes helpen

  BeantwoordenVerwijderen