vrijdag 14 juni 2013

Adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur?Marktonderzoeker GfK heeft onderzoek verricht naar het marktaandeel van de onafhankelijke adviseur ten opzichte van de bankadviseur.

Tot de afschaffing van de provisieregeling per 1 januari 2013 was het marktaandeel van de onafhankelijke adviseur 60%. Dit percentage is nu gezakt naar 56%. Dit zou hoofdzakelijk veroorzaakt zijn door het grote verschil in advies- en bemiddelingskosten. De bankadviseur hoeft namelijk veel minder tijd te investeren in het vergelijken, want ze bieden een hypotheek aan van de betreffende bank. Het verschil zou liggen tussen €500 en €1.000.

Wat is wijsheid? Kiezen voor onafhankelijkheid of voor de bank?
De kosten zijn gemiddeld lager bij de bank, maar dat is nog geen reden om voor de bank te kiezen. In het geval de onafhankelijke adviseur u een hypotheek kan aanbieden met lagere maandlasten, kunt u de meerprijs aan advieskosten snel terugverdienen. Aan de andere kant moet de onafhankelijke hypotheekadviseur zelf wel goed inzichtelijk hebben wat de mogelijkheden zijn bij de diverse aanbieders. De keuze hebben uit meerdere aanbieders wil nog niet zeggen dat de juiste hypotheek voor u wordt uitgekozen.

Wat u het beste kunt doen is in eerste instantie een vrijblijvend gesprek aanvragen met verschillende adviseurs. In ieder geval één van uw bank en een onafhankelijke adviseur. Luister het aan en beslis na dit gesprek. Neem de hoogte van de advies- en bemiddelingskosten ook mee, maar beslis niet alleen op basis van de kosten voor het advies en de bemiddeling.

Een hypotheek komt een maandlast uit voort waar u mogelijk 30 jaar voor moet gaan betalen. Een autoverzekering vergelijken is iets anders dan een hypotheek vergelijken. De kwaliteit van de adviseur speelt een grote rol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten