donderdag 27 juni 2013

Wachten op een onzinnige goedkeuring om af te lossenOp 30 mei heb ik mijn hypotheekbank, Achmea Bank, verzocht om een goedkeuring voor een extra aflossing. Het gaat slechts om €1.000! Deze extra aflossing valt zeer ruim binnen de normen, maar per 27 juni heb ik nog steeds geen goedkeuring.

Bij de Achmea Bank moet een extra aflossing worden aangevraagd. Indien iemand binnen de bank even één minuutje de tijd neemt om mijn verzoek te beoordelen, kunnen ze mij al een goedkeuring versturen. Volgens mijn berekening mag ik jaarlijks ongeveer €19.000 aflossen. Eén blik op mijn hypotheek moet toch voldoende zijn.

Ontmoedigingsbeleid tegen extra aflossen?
Je zou bijna zeggen dat zij proberen om mij te ontmoedigen om extra af te lossen, maar dat is waarschijnlijk niet het geval. Ik vermoed dat het veroorzaakt wordt door een standaard werkwijze die ze hanteren voor dit soort verzoeken. De hamerstukken zouden ze een eerste selectie op moeten maken, maar standaard procedures wordt niet van afgeweken. Aflossen in juni gaat in ieder geval niet meer lukken.

15 opmerkingen:

 1. Is het verzoek misschien bij de post kwijt geraakt of stuurde je hem digitaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was tot 6/7 jaar geleden bij ABN ook de procedure, tegenwoordig 'mag' ik tot 20% zo storten onder vermelding van hypotheeknummer en leningdeel,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Opnieuw Beginnen@ Ik heb het verzoek digitaal gestuurd. Ze hebben ook een ontvangstbevestiging gestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, Woonfonds hetzelfde verhaal. Zit al 6 weken te wachten op een verzoek over risicoverlaging waarbij ik een bedrag moet aflossen. Gaat niet lukken, na 3 keer te hebben gebeld! voor juli. Kunnen zij nog een maand langer extra geld trekken. Gewoon aflossen moet ook eerst gemeld worden. En op goedkeuring gewacht worden. Wat een gedoe! Woonfonds is geloof ik onderdeel van of heeft in ieder geval van Achmea onze hypotheek overgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend frustrerend lijkt me dat! Hier mag ik het overschrijven naar een rekeningnummer onder vermelding van mijn hypotheekdossier-nummer.... heb toevallig op maandag een extra aflossing gedaan en zag dat ie gister al was verwerkt in het systeem!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vraag me weleens af wat er zou gebeuren als je dat geld gewoon stort? Nou is het een te hoog bedrag om risico's mee te nemen, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij storten het altijd gewoon, laatst ontdekte ik toen ik op de website wat moest opzoeken dat wij ook toestemming moesten vragen, hadden we nooit gedaan ( wisten we niet) en gaan we natuurlijk ook niet meer doen ,het gaat altijd goed, nu overmaken o.v.v extra aflossing en hypotheeknr en het volgend overzicht is het verwerkt, behalve als we het vlak voor we een overzicht krijgen aflossen dan duurt het een maand langer, maar dan verrekenen ze de teveel betaalde rente wel netjes
  Ik zou het gewoon eens proberen ( met een kleiner bedrag), als het werkt is het mooi ( kan je er jaren ergernis mee voorkomen), werkt het niet dan krijg je je geld wel terugggestort ( natuurlijk nooit boven je maximale bdrag per jaar gaan)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een optie. Misschien moeten we dan maar gewoon eens doen. Het zou veel ergernis besparen.

   Verwijderen
 8. Wat eigenaardig. Nu moet ik zeggen dat ik nog nooit toestemming heb gevraagd maar gewoon hebt overgemaakt, met de gedachte dat het binnen de 10% norm valt. Wel stuur ik altijd een mail ter kennisgeving.
  Dus inderdaad misschien gewoon overmaken. Waarom moet je goedkeuring vragen voor iets wat je volgens je hypotheek akte gewoon mag doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij ASR ook een rampenplan. Aanvragen hoeft niet, geld storten met juiste vermelding hypotheek is voldoende. Vervolgens echter gaan er nu reeds drie maanden overheen, 50 emailtje en verscheidene telefoontjes maar nog steeds niet geregeld. Volgens mij wordt e.e.a. Veroorzaakt door bezuinigingen en daarmee gemoeid personeelstekort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Buiten het feit dat ik het helemaal eens ben dat ASR een rampenplan is, hebben wij inmiddels - zonder enige aankondiging vooraf - een behoorlijke bak met geld overgemaakt om onze (aflossingsvrije) hypotheek af te lossen. Steeds na ongeveer 3 weken kwam de bevestiging met het nieuwe restbedrag...
   Dat ging op zich dus goed (bij ons).

   Verwijderen
 10. Dat werkt niet echt lekker op deze manier! Ik zou een algemene goedkeuring vragen om zelf te bepalen wanneer en hoeveel je aflost.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kon het deze keer ook met een mailtje af. Erg fijn.
  Een eerder aflossing moest handgeschreven worden aangevraagd.
  Storten zonder bericht vooraf heb ik (nog) niet gedaan.
  Mijn lening loopt bij Hypotrust/Quion.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik zit blijkbaar goed bij BNP Paribas, onze woning was gefinancieerd met 3 hypotheken, op 30 mei 2 daarvan (de aflossingsvrije) volledig afgelost, nieuw termijn bedrag al per 27 juni j.l. verrekend....(mag onbeperkt boetevrij aflossen omdat marktrente hoger is dan onze rente). Er was slechts een getekende brief voor nodig die ik als scan mocht toesturen. Deelaflossingen kan ik ieder moment maken zonder aanvraag en volgende maand verwerkt in betaling. Super, ook Stater als tussenpersoon werkt snel en effectief.

  Het was even slikken om zo'n, voor ons, bal geld over te maken maar nu ik de nieuwe maandlasten zie heb ik wel een glimlach op m'n snuit, en we staan nu ruim BOVEN water met onze hypotheek. Wij sparen dan ook flink verder zolang het kan, de tijden zijn slecht en worden er alles behalve beter op, het wegwerken van onze hypotheekschuld werkt nu als een rode lap op ons, het geeft heel veel voldoening...schuld is schuld en schulden kosten ondanks welke fiscale voordelen dan ook altijd meer geld dan geen schuld, aflossen die handel dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aflossen is altijd goed! Goed dat je die stappen onderneemt

  BeantwoordenVerwijderen