vrijdag 28 juni 2013

Sparen om een huis te kunnen kopen



Volgens de media wordt er vandaag een rapport aangeboden aan minister Dijsselbloem door de Commissie Structuur Nederlandse Banken. De commissie pleit ervoor om in de toekomst slechts financieringen te verstrekken tot 80% van de koopsom van het huis.

Volgens de commissie moeten deze plannen niet op korte termijn uitgevoerd worden, maar er moet gewacht worden op een verbetering van de huizenmarkt. Het zou een flinke ingreep zijn in onze manier om een koophuis te financieren. Om huizenkopers tot 35 jaar tegemoet te komen, zou het mogelijk moeten zijn om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken om een kapitaal op te bouwen om een huis te kunnen kopen (bouwsparen).

Bij het kopen van een huis van €200.000 moet u dus zelf €40.000 aan spaargeld beschikbaar hebben. Eigenlijk meer, want de bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn ook niet mee te financieren.

Een dergelijke maatregel zal de huizenmarkt blijvend beïnvloeden. Het wordt namelijk veel lastiger om een huis te kunnen kopen, dus is er minder vraag naar koophuizen. Een huis kopen wordt weer een voorrecht voor Nederlanders die wat meer te besteden hebben. De oplossing om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken lijkt mij een slecht plan. Er wordt nu al gesproken over een sterk stijgend tekort aan pensioenopbouw. Als jonge werknemers tot 35 jaar ook al hun pensioen gaan besteden aan een huis, zal er in de toekomst een ander probleem ontstaan.

Adviescommissies komen en gaan en ook dit rapport zal weer in een lade van een hoge ambtenaar terecht komen. Er zullen nog wel meer commissies komen met andere adviezen.

6 opmerkingen:

  1. Dat je spaargeld moet meenemen als je een huis koopt vind ik een heel goed plan.
    Voor een andere uitgave moet je ook betalen/ sparen waarom kan je dan een huis kopen en 110% lenen ? dat is echt van de zotte ( staat je huis gelijk onder water)
    Dat je hiervoor pensioen geld kan gebruiken vind ook ik een minder goed idee, dat is je probleem doorschuiven naar later.
    Onze kinderen woonden wat langer thuis, betaalden als ze klaar waren met studie en gingen werken kostgeld ( kregen ze later weer mee, maar dat wisten ze niet) en konden terwijl ze thuis woonden mooi sparen, de wederhelft woonde ook nog thuis en deed hetzelfde, na 4 jaar gingen ze samen wonen en kochten een huis waarop ze zelf heel wat geld in konden leggen. Kijk dan begin je heel anders dan met een hoge schuld en minder pensioen in de toekomst.
    En ik spreek niet over lang geleden, de laatste ging in januari van dit jaar de deur uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een vriendin van mij is naar Zwitserland geëmigreerd en daar is dat altijd al geweest. Ze moest eigen geld meebrengen en haar zwitserse partner ook om een huis te kunnen kopen. Ik dacht elk 10%, dus ook 20.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook in Duitsland is het gebruikelijk om zelf een substantieel deel van het huis in één keer te betalen. Op dit moment is het nog mogelijk om 105% te financieren en per 2018 kan nog slechts 100% worden gefinancierd. Ik vind het ook een goed plan, maar de overgang van 100% financieren naar 80% is wel een grote stap. Misschien is het verstandiger om geleidelijk naar 80% financiering te zakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het een goed plan! Ik denk dat er niets anders op zit om langzaam die kant op te gaan. Mijn dochter van 19 vind het ook een goed uitgangspunt. Tuurlijk zijn het grote bedragen, maar dat maakt (jonge) mensen ook meer bewust van hun keuzes als wel of niet (minder)lenen voor studie, thuis wonen of al op (dure) kamers gaan, werken of niet. We zijn teveel verwent met al onze aannames.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Briljante plannen weer, 'in deze tijd'. Maar op zich niet onverstandig. In Noorwegen is tot 100% financieren ook best duur, tientallen procenten minder is gebruikelijker. De ouders kunnen fiscaal aantrekkelijk voor hun kinderen sparen voor als ze een huis willen kopen. Overigens lijkt het daar huizenmarkttechnisch te gaan als NL in de jaren negentig. Maar jee, voor je als starter 30.000 euro bij elkaar hebt gespaard, dat wordt nog even bij paps en mams blijven wonen denk ik dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Starters zullen dat waarschijnlijk niet kunnen opbrengen. Wat wel goede maatregelen zijn zoals die begin dit jaar zijn doorgevoerd is het verplicht deels moeten aflossen van een hypotheek, meeste ideale lijkt hiervoor de spaarhypotheek, zie ook: http://www.koopwoningforum.com/info/spaarhypotheek/

    BeantwoordenVerwijderen