zaterdag 8 juni 2013

Aflossingsvrije hypotheek vooral bij 60-plussersVolgens het CBS heeft ruim een derde van de 60-plussers geen hypotheek meer op hun huis. Indien ze nog wel een hypotheek hebben, zijn het naar verhouding vaak aflossingsvrije hypotheken.

Uit onderstaand grafiek is af te lezen dat er een opvallend verschil zit tussen de hypotheken van 60-plussers en van jongere huiseigenaren. Zij hebben veel aflossingsvrije hypotheken en een grote groep heeft geen hypotheek meer op het huis. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat huiseigenaren die hun huis al decennia lang bezitten het voordeel hebben gehad dat ze solide hypotheekvormen hebben gekozen. Om van de overwaarde te profiteren hebben ze later weer een aflossingsvrije hypotheek op het huis gevestigd. Of ze hebben een ander huis gekocht waarbij ze konden profiteren van de overwaarde uit de vorige woning. Het resterende deel was te financieren met een aflossingsvrije hypotheek.Moeten 60-plussers de aflossingsvrije hypotheek aflossen?
De aflossingsvrije hypotheek aflossen is een nobel streven, maar 60-plussers moeten niet blind gaan aflossen. De pensioenen vallen lager uit dan jaren geleden verwacht en er moet langer doorgewerkt worden. Gepensioneerden en huiseigenaren die een paar jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd zitten, doen er vaak niet verstandig aan om extra af te lossen. Het geld kan beter achter de hand worden gehouden om het inkomen mee aan te vullen. Waarde is de woning is er namelijk moeilijk om te zetten in besteedbaar geld. Gaat u wel aflossen? Houd in ieder geval een grote buffer achter de hand.

1 opmerking:

  1. Heel interessant dit ik ga dit blog zeker vaker bekijken! Ik kan hier veel goede informatie op vinden!

    BeantwoordenVerwijderen