vrijdag 4 juli 2014

Banken rekenen weer te hoge hypotheekrentes



In 2012 en 2013 heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) aan de bel getrokken over te hoge hypotheekrentes. Banken verwerkten er te hoge winstmarges in. Per september 2013 waren de marges weer teruggebracht naar een lager niveau onder de 2%. Langzaam zijn ze nu weer aan het klimmen.

Banken moeten verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Dat is logisch! Maar het is niet de bedoeling dat ze zich gaan verrijken ten koste van de huiseigenaren. Per juni 2008 hadden banken in de hypotheekrente een brutomarge verwerkt van 1,4%. Daarna is de kredietcrisis uitgebroken. In de loop der jaren hebben ze de marges stapje voor stapje verhoogd naar 3,2%. In deze periode zijn de rentes sterk gezakt, maar de hypotheekrentes zijn kunstmatig hoog gebleven. Wij hebben de spaarrentes sterk zien dalen, maar de hypotheekrentes bleven naar verhouding hoog.

Deze keer is het de Consumentenbond die de marges heeft onderzocht. Begin juni 2014 bedroeg de gemiddelde brutomarge op een NHG hypotheek 2,1%. Op een tophypotheek zelfs 2,9%. De Consumentenbond roept nu op tot actie vanuit de politiek.

In de crisisjaren hebben wij de banken behoud van een faillissement met belastinggeld, nu gaan ze zich weer volvreten ten koste van de consument.

Verschrikkelijk irritant!

10 opmerkingen:

  1. Het zijn en blijven boeven, het is niet verwonderlijk dat mensen er geen vertrouwen meer in hebben. De mensen die van de bank gebruik moeten maken worden in de maling genomen. De gewone man die er werkt wordt ontslagen, zodat de top zich weer kan verrijken en salarissen met 20% omhoog kunnen. Wat volgens Zalm ook nog gewoon verantwoord is. Bah, je gaat er toch van over je nek. Ik ben blij dat ik in de gelegenheid ben om (nog) extra af te kunnen lossen. Elke euro is een stukje losser van de bank. Wilde dat ik al veel eerder mezelf had verdiept in deze materie en eerder was begonnen met aflossen. Maar goed, het licht is gezien en we gaan ervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volvreten is een beeldend woord. Kun je ook zeggen dat banken proberen verdienmogelijkheden te zoeken om hun buffers te verhogen (die ze opgelegd hebben gekregen vanuit de ECB om de consumenten te beschermen)? KLinkt anders, maar is wel hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt inderdaad vriendelijker. Toch vind ik "volvreten" beter passen in dit geval. Banken zijn er namelijk niet eerlijk over. Als zij open communiceren hoe de tarieven zijn opgebouwd heb ik er een beter gevoel bij.

      Verwijderen
  3. Droevig, Het is droevig gesteld in dit land. Banken die nog steeds niet hun verantwoordelijkheid nemen. Banken , en veel van hun medewerkers die teveel nog zijn blijven hangen in hun oude cultuur. De klant is leidend, dienstverlening en klantbinding zijn belangrijk, het partners zijn. Ze dienen is een voorbeeld nemen aan bijv. IKEA, vanderValk, KLM, Bol.com. Zij denken aan hun klanten, doen niet moeilijk over een kopje koffie meer of minder, de klant staat centraal. En oh ja ook zij verdienen geld, en dat mag, maar je hebt als klant niet het gevoel dat je uitgebuit , misbruikt en als een onnozel behandeld wordt. Zij zien je graag terug komen en kijken naar de toekomst, waar ze ook nog aan je willen verdienen. Banken geven marginale spaarrentes, hebben de slag met internetspaarbanken gemist, berekenen te hoge hypo rente, hebben de slag van internet beleggen met Binckbank en Alex allang verloren, verlenen geen krediet meer onder de twee ton. Waar gaan ze hun geld nog mee verdienen? Kijk maar naar de Deutsche bank 40% vh personeel eruit, 3000 man bij de Rabo eruit, en de ING is al drie keer aan de beurt geweest. Vooral zo doorgaan, dan lost de markt het wel op, Er komt straks allicht nog ene slimme rakker die een volgend gat schiet in het verdienmodel van de banken, hopelijk bij het loket hypotheken.

    Het is bijzonder knap dat een bedrijftak het aanzien van haar medewerkers in enkele jaren tijd heeft zien afglijden naar onder het nivo van een tweedehands autoverkoper zonder bovag garantie. Knap en nog lukt ze het niet om hier iets aan te doen.
    Dat is cultuur en veranderingspotentie bij de bankmedewerkers, en dat blijken ze niet te kunnen. Ze ontstijgen het nivo van de gemiddelde vastgeroeste ambtenaar dus niet. Teveel grijze muizen die allemaal in dezelfde structuur en cultuur blijven ronddwalen. Kijk eens naar bedrijven zoals ASML, VDL, Bol.com. en zo kunnen we er nog honderden noemen die het wel begrepen hebben. Dag bank. het is dat we jullie nog even nodig hebben als particulieren, maar voor ons zijn jullie uitstervend, dinosaurussen, eens gaan ze dood, en we laten er geen traan om. Zeg ik met een besmuikte sarcastische grijns, dag accountmanager van de Deutsche Bank, jouw kantoortje in Zwolle gaat dicht, toedeledokie en aansluiten bij de 800.000 andere werkelozen. En met die laatste heb ik wel te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. days of our lives4 juli 2014 om 18:53

    Als ik naar de bakker ga en ik steel een brood, belt de bakker de politie en word ik aangehouden.
    Vervolgens hou ik een zielig verhaal, mag naar huis, en de politie komt het brood halen bij de bakker en aan mij afgeven, inclusief een schadevergoeding voor mij.

    Op die manier ga ik de volgende dag wel weer een brood stelen. Bij de banken gaat het net zo. Dat krijg je als je die banken niet gewoon laat omvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De banken en de politiek liggen bij elkaar in bed. Daarom, streef naar onafhankelijkheid van de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Juist door dit soort gedoe en altijd het gevoel dat je als klant aan het korste eind trekt, blijven we aflossen! Een fijn gevoel als je minder of bijna niet meer afhankelijk bent van deze logge bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn dit jaar begonnen, eerst eens 2000, toen nog 2000, deze week 3500, nog 1 keer 3000 in november en ons huis staat bijna niet meer onder water en je wordt onafhankelijker van banken. In 2015 gaan we gewoon verder met ons aflosplan.

      De schuld zal toch een terugbetaald moeten worden bedacht ik me na 8 jaar rente betalen.

      Je voelt je wel keihard genept dat je spaargeld 1.3% waard is en je schuld 5% negatief, aflossen dus met geld dat over is en kappen met die banken.

      Verwijderen
  7. De te hoge rente in dit land, moet velen een extra stimulans geven om vervroegd af te gaan lossen.
    Ik ga er op eigen tempo in ieder geval lekker mee door.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En nee uitlenen aan het MKB, de banenmotors van Nederland, doen banken ook niet.....
    Als dit zo doorgaat duurt het wel tot 2025 tot we enigszins uit de crisis zijn of misschien een hele generatie zelfs.

    BeantwoordenVerwijderen