vrijdag 27 juni 2014

Hypotheek daalt naar €165.376Vandaag heb ik weer een bedrag van €1.500 afbetaald op mijn hypotheekschuld. Weer een stapje dichter bij een hypotheekvrij huis.

Ik heb vandaag weer een besparing op mijn maandlasten kunnen realiseren van €1.500 x 5,42% = €81,30 / 12 = €6,78. Deze relatief kleine besparing gaat het mij niet om, het gaat om het hogere doel. In totaal heb ik nu vanaf september 2012 afbetaald: €33.600. Een totale maandelijkse bruto besparing van €151,76.

Voor deze aflossing heb ik nog een klein deel van mijn vakantiegeld moeten gebruiken, maar het is weer gelukt. Zoals ik al eerder schreef ga ik proberen om maandelijks €1.500 af te lossen. Door een grote schrijfopdracht waarvan de uitbetaling in het najaar komt, ga ik mijn doel waarschijnlijk wel realiseren voor het jaar 2014. Ik hoop deze tempo vast te houden in 2015 en 2016. Voor de jaren daarna gaat het namelijk steeds eenvoudiger worden omdat mijn hypotheeklast ook steeds lager wordt.

Op 15 juni schreef ik op deze blog over een foutief verwerkte aflossing door mijn hypotheekbank. Deze hebben ze inmiddels hersteld. Per ongeluk hadden ze mijn aflossing van €1.600 eerst van een hypotheekdeel met een lagere rentestand afgetrokken. Uiteraard ga ik eerst mijn hypotheekdeel met de hoogste rente aflossen. Bedragen zijn keurig gecorrigeerd!

Op naar de volgende aflossing!

34 opmerkingen:

 1. Fijn dat ze het zo snel hebben gecorrigeerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn toch altijd, als je het bedrag ziet zakken! En de besparing lijkt klein, maar uiteindelijk levert het zoveel op! Ik zelf betaal nu al iets meer dan 500 Euro minder dan in het begin, bruto. Een prettig gevoel, kan ik je zeggen. Daarnaast is het fijn te weten dat je voor minder geld afhankelijk bent van de bank. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja knap hoor! Ga zo door! (Blik.....giechel) gelukkig wil de bank jouw aflossing wel accepteren, wij zijn nu net een overactieve bankmedewerker in de slag die zegt dat onze geplande extra aflossing niet mogelijk is. Die heeft ook het handboek extra aflossing eens ter hand genomen, gut gut. Ja ja dat zal wel weer. Maakt niet uit, je kan het altijd weer uitleggen maar het kost ons extra tijd en je kunt er niet omheen actief ermee bezig te zijn want het is immers je hypotheek. Ik ben er wel klaar mee eigenlijk maar het is nu eenmaal geen kleinigheidje en je zit er wel stevig aan vast. Dat moet je de hypotheekgevers eens van te voren uitleggen als ze bezig zijn met hun hypotheek....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreemd hoe jullie bank ermee om gaat! Laat je niet ontmoedigen en blijf gewoon extra aflossen. Ik neem aan dat het op den duur eenvoudiger gaat worden. De bank zal toch een verslag maken in hun systemen over hetgeen besproken is? Bij de volgende aflossing hoef je neem ik aan de aflossing niet nog een keer te verdedigen

   Verwijderen
  2. Onze bank is de grootste staatsbank en die hebben nog al wat samenvoegingen beleefd de afgelopen jaren en nu is die samenvoeging ook bij ons label aangekomen (olievlek die zich uitbreidt) en dan ontkom je niet aan de grote hoop met labels waarin dat team dan weer zijn weg in moet vinden. Dat is een puinhoop en blijft een puinhoop en bestaande leningen zijn niet zo interessant snap je? Dus die aanvragen worden geschoven. Toen ons label nog niet was samengevoegd was het thema extra aflossen geen probleem, we zitten aan het einde van onze hypotheekschuld dus zoveel extra kosten door deze vertraging hebben we niet maar de bank natuurlijk ook niet! Nee het negatieve kleine verschil betalen wij natuurlijk..... We kunnen alleen maar zeggen koester een goede adviseur die zijn werk eet, drinkt, slaapt en de weg weet om het quasi onmogelijke wel mogelijk te maken alleen omdat de bank frontdesk zegt "het kan niet" omdat het handboekje het zo zegt want vaak klopt dat helaas niet. We vragen ons af hoe de internethypotheekbanken dat geregeld hebben waarbij je een hypotheek zonder adviseur kon afsluiten want dat was zo goedkoop! Tja, er veranderen nogal eens zaken in je leven en je wilt wel eens iets wijzigen en hoe doe je dat dan zonder adviseur? Het was toch zo goedkoop? Rente zegt lang niet alles, de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk maar vertel dat maar eens aan beginners. Bijna zinloos.

   Verwijderen
 4. Hai, zou een reeksartikelen of boekje besteed aan een aflossingsstappenplan - naar Nederlandse situatie - iets zijn om aandacht aan te schenke?. Noodfonds opbouwen, hoe eerst schulden aflossen en daarna hypotheekschuld aanpakken met tips en adviezen. Er is wel veel op de markt in vertaalde versie, maar volgens mij niets op Nederland/Belgie gericht. Wij lossen ook extra af. Inmiddels van dik 1300 in de maand naar 960. Yippiegevoel! M. Leuk om je artikelen te lezen, geeft weer motivatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze maand ook weer 2000 afgelost. Gaat goed zo mensen.

  Even een andere algemene vraag

  Al je samen 2500netto verdiend en je hebt net een nieuwe auto, wasmachine tv en je hoeft niet op dure vliegvakantie of niewue kleren want die hebben we al enz. wat is dan een reele buffer? Nieuwe CV ketel en dubbel glas vorig jaar gedaan, dus dat is ook op orde.

  Ik denk/hoop dat 6.000 wel genoeg is, maar las ik NIBUD bufferberekenaar invul dan schijnen mensen van 29 met kind en eigen huis wel € 23.000 te hebeb (?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. €6.000 lijkt mij genoeg om eerste kosten op te vangen. De Nibud gaat in de bufferberekenaar nog een stapje verder. In het slechts mogelijke scenario hebt je niet genoeg aan €6.000. Je verliest bijvoorbeeld je baan en het gaat je niet lukken om op korte termijn een andere baan te vinden. De eventuele tekorten kun je dan opvangen met spaargeld. Aan de andere kant, je kunt niet zoveel geld achter de hand hebben dat je jaren kunt overbruggen. Persoonlijk zou ik een grotere buffer aanhouden van minimaal €15.000. Maar dat is een kwestie van gevoel.

   Verwijderen
  2. Hoi dank je voor je reactie. Als ik mijn baan verlies verkoop ik zo mijn auto en motor. Das samen nog eens 12.000 euro dus dat is wel op te vangen. Mijn vrouw werkt ook en op 70% en haar inkomen redden we het ook prima. Ik spaar nog even door richting de 8000 en ga dan weer wat aflossen.

   Als je een aflosschema van de eerste 5 jaar hebt dan kun je pas zien wat het effect op je schuld en rentebetalingen doet, nog motiverender !

   Verwijderen
  3. Ik heb inderdaad al eens geponeerd dat je over 12 maanden van een jaar de gemiddelde uitgaven en vaste lasten bij elkaar rekent en de mogelijke uitzonderlijke uitgaven zoals auto, wasmachine, TV, bedematrassen bekijkt over de bedachte periode waarin je extra wilt aflossen (plan maken dus). Alle getallen uitgerekend kun je zien wat je per maand gemiddeld kunt aflossen: gemiddeld. Daar zit het hem in. Als je werkloos wordt dan heb je wellicht maandelijks minder inkomsten dan je vaste salaris. Het zit hem echter in de extra uitgaven en kosten want als je de verzekeringspremies per jaar betaald dan komen die natuurlijk in 1 maand op de mat vallen en meestal niet verdeeld over 12 maanden en die moeten voldaan worden. Dus je hebt natuurlijk wel maanden met meer rekeningen ook zoiets als waterschap die meestal per 6 maanden worden afgerekend of eigen bijdrage van je ziektekostenverzekering (ook zo'n leuke verrassing als die komt) Nou, zit je net in die maanden dan hakt dat er wel even in en kan dat je betaalrekening uit balans brengen en daarvoor heb je dan ook je cash buffer nodig om die extra uitgaven uit te middelen over het jaar. Dat zijn vaak geen duizenden euro's per maand maar toch...

   Verwijderen
 6. Dit kun je oplossen door een speciale rekening te openen om als het ware te sparen voor aflossingen. Iedere maand stort je het bedrag dat je kunt missen. Stel, je kunt gemiddeld €500 gebruiken om extra af te lossen. De ene maand kun je meer missen en stort je €650. Een andere maand heb je minder over en stort je €350. Over één jaar gerekend zul je op deze manier gemiddeld €6.000 beschikbaar hebben om extra af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo kan je het doen om het overzicht te houden, het gaat er om als de inkomsten omlaag gaan wegens werkloosheid (of een slechte debiteur....) dan ben je er niet zo snel bovenop met je schema. Kleine bedragen aflossen elke maand hebben we eigenlijk nooit gedaan, een beetje laten oplopen tot 5000 of zo omdat ons contract nu eenmaal geen aflossingsvrij of annuïteit is en dan zijn heel veel aparte aflossingen per jaar een moeizame exercitie voor de bank en verzekering om contractduur / premie ofwel rente aan te passen. Dus vandaar.

   Verwijderen
 7. Ik spaar het ook op, maar niet meer zo lang/veel per keer. Zodra er weer 2000 afgelost kan worden, doe ik dat ook. Scheelt direct in rente weer en voelt goed! Wel jammer dat ik het schriftelijk moet melden en een hele maand van tevoren. Dat zou toch echt makkelijker moeten kunnen, SNS! Wel stuur ik de aanvraag naar het antwoordnummer, i.p.v naar het postbusnummer. Kleine besparing, maar erg onsympathiek dat ze het antwnr. geven als je maandelijks wil aflossen en het postbusnr. voor exra tussentijdse aflossingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik zit bij de SNS bank en het administratieve proces is voor zowel de klant als de bank nou niet het meest simpele. Duurt inderdaad een maand. Maar goed, verder geen klagen; het wordt allemaal netjes verwerkt.
  Hier een eentje hetzelfde verhaal; ik wil mijn persoonlijke buffer eerst graag uitbreiden van €10000 naar €12500.
  Zo weet ik in ieder geval zeker dat we onze 12 jaar oude auto kunnen vervangen voor een knappe occasion.

  Alles wat boven de €12500 komt, gaat aan het einde van het jaar over naar de SNS voor aflossing.
  Tevens overweeg ik om voor 2015 maandelijks een x bedrag automatisch af te gaan lossen.
  Heb je er geen omkijken naar en ook wel zo fijn als het gelijk met het storten van het salaris overgeschreven word.

  Maar goed. Eerst nog even sparen voor de gewenste buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ruim een jaar ook maandelijks afgelost. Meer om mezelf de verplichting op te leggen. Dat ging om 100 p/m. Maar we weten nu wel dat we sowieso aflossen en dan is het voordeliger om zo snel mogelijk de aflossingen te doen, omdat je dan sneller het voordeel al ziet/hebt in je maandlasten. Wel fijn dat je nu bij SNS 20% boetevrij mag aflossen i.p.v de eerdere 10%. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar als het kan, is het mooi mee genomen en hoef ik niet te rekenen. Want 20% haal ik niet in een jaar.

   Verwijderen
 9. Dat proces van 1 maand van te voren aanmelden is als het ware strafwerk dat je moet doen om af te kunnen lossen. En als je pech hebt op het laatste moment afwijzen. En dat zou bestraft moeten worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het niet zo dat SNS je wil bestraffen. Het is gewoon een omslachtig administratief proces.
   Indien je binnen de toegestane marges blijft, kan SNS je niks maken.

   Verwijderen
  2. Sommige banken hebben er moeite mee om hun processen aan te passen aan frequente extra aflossingen van klanten. Laten ze er maar aan wennen en hun systemen hierop aanpassen. Voor mijn gevoel wordt extra aflossen steeds populairder.

   Verwijderen
  3. Banken zijn rovers en met hen moet je geen medelijden hebben, echt niet hoor! Zeker niet als ze in handen van de staat zijn. Actie!

   Verwijderen
  4. Aflossen is inderdaad behoorlijk "hot" aan het worden. Hoor het ook steeds meer in mijn eigen omgeving. Steeds meer mensen lijken te beseffen dat het toch een schuld is waar je na 30 jaar het beste vanaf kan zijn. En ja....elk jaar eerder is de centen in de zak houden.

   Verwijderen
 10. ik zit bij ING, die hebben in mijnING.nl een butto hypotheek met duidelijk de overzichten, naast je hyptoheekbedrag staat een button: extra aflossen.

  hier vul je het bedrag in, en je geeft akkoord via een code op je mobiel, week later schriftelijk bevestiging !

  helemaal top.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan dus wel! Net als Juul zegt: laat ze hun systemen hierop maar gaan aanpassen. Ik hoop dat de SNS dat ook (snel) gaat doen. Fijn dat het bij de ING al wel mogelijk is.

   Verwijderen
  2. is sinds 2 maanden een apart tabblad geworden naast je lopenden en spaarrekening.
   Echt superhandig en wat ik zei, bedrag invullen, en het wordt zo afgelost en supersnel nieuwe rentebedrag en bevestiging van de aflossing. Wij vinden het superhandig.

   ook je nieuwe hyp bedrag staat er binnen een week vermeld.

   Verwijderen
  3. Je vergeet dat ING geen staatsbank is. SNS, ASR, ABN etc wel. ASR viel binnen een jaar onder Direktbank en die gelden nu weer onder ABN. Onder ASR ging extra aflossen heel makkelijk, gewoon storten op een rekening nummer onder vermelding van het lening nummer met opmerking van extra aflossing. Geen probleem. Nu moet je een verzoek doen, dat moet worden gehonoreerd en je moet van te voren het bedrag klaarzetten op je betaalrekening en dan maar afwachten en dat is net zoiets als strafwerk krijgen.

   Verwijderen
 11. Mission accomplished! Jarenlang iedere maand als mijn salaris binnenkwam een minuutje mijn verstand op nul en het bedrag overmaken naar de tussenrekening van de bank en sinds een paar dagen ben ik gelukkig helemaal klaar met aflossen. Doel bereikt.... 41 jaar en vrij van hypotheek. Wat een enorm lekker gevoel! Dit gevoel van vrijheid gun ik iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet een zeer prettig gevoel zijn. Vanaf nu zul je maandelijks ruim geld over hebben neem ik aan. Het lijkt mij een grote omschakeling om nu weer ruim geld te besteden. Ik denk zelfs dat het niet gaat lukken om nu weer gewoon in de consumptie-economie mee te gaan. Je zult zeker in het begin vast blijven houden aan de zuinige gewoonten.

   Verwijderen
  2. Dat klopt! Ik gun het echt iedereen.
   10 jaar geleden ben ik omgeschoold, waardoor ik van een studentensalaris in dit huis moest leven.
   De enige opties die ik toen had waren leren budgetteren, onderhandelen en leren bewuste keuzes te maken voor hetgeen ik echt wilde, destijds had ik het voordeel dat ik naast werkweek van 40 uur en een studie weinig tijd had om geld uit te geven. Toen ik na 4 jaar klaar was en normaal ging verdienen had ik het onbewust geld geven wel afgeleerd en heb ik mijn uitgaven uiteraard wel opgeschroefd naar een haalbaar bedrag dat nu bij mijn levensstijl past, maar ik ben ook gelijk begonnen met de "1 minuut verstandsverbijstering" per maand :>) ofwel salaris binnen, 1 minuut verstand op nul en het bedrag gewoon overmaken, niet nadenken maar doen. Voor mijn gevoel zijn er veel meer mogelijkheden om je leven in te richten zoals ik zelf wil en fulltime werken is geen must meer, maar werken is gewoon leuk en interessant en geeft energie. De rust die weinig verplichtingen (die je niet zomaar even kunt veranderen) geeft, zorgt voor ruime voor flow en de mogelijkheid om dingen ook eens op een andere manier te bekijken en zodoende draagt het voor mij bij aan kwalitatief veel beter leven en dat gun ik echt iedereen. Kortom gewoon doorgaan met aflossen en iedere maand wordt je er blijer van

   Verwijderen
  3. Over circa 3 maanden de laatste aflossing en 44 jaar.....dat geeft nog even vrijheid om wat extra te sparen voor de oude dag.....

   Verwijderen
  4. Wat een heerlijke verhalen! Extra stimulans om door te gaan met aflossen, ook al zijn wij nog niet aan het einde.

   Verwijderen
 12. Ik kan niet meer dan 10 per jaar aflossen. Dus nog 6 jaar voor aflosvrije deel. Dan hebvik nog 150.000 spaarhypotheek waar ik eerst nog niet op aflos of bijstort. Over 6 jaar ben ik 36, hyp loopt dan 14 jaar. Eerst van aflosvrije deel afkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om jullie (succes)verhalen te lezen. Zelf probeer ik mijn maandlasten zo laag mogelijk te houden door bijv. ieder jaar van energieleverancier te wisselen en alle overige contracten of abonnementen zorgvuldig uit te kiezen. Zo hoop ik 90k aflossingsvrij in 10 jaar weg te poetsen. Dan zal rond mijn 40e de 98k bankspaarhypotheek aan de beurt zijn. De rentebesparing van elke aflossing wil ik gebruiken om weer extra afte lossen en zo een sneeuwbaleffect te creëren. Heb een meerjarenplanning gemaakt en ben benieuwd hoe het zal gaan lopen, zeg ik als 29 jarige, samenwonend zonder kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen