zondag 31 mei 2015

Extra aflossen? Let op de voorlopige teruggave!Veel huiseigenaren maken gebruik van een voorlopige teruggave voor de aftrekbare hypotheekrente. Bij het extra aflossen daalt het fiscaal voordeel. Om te voorkomen dat je bij de jaarlijkse aangifte een naheffing krijgt, moet je de voorlopige teruggave naar beneden bijstellen. Hoe doe je dat?

In de eerste vijf maanden van 2015 heb ik €5.000 extra afbetaald op mijn hypotheek. Ik maak gebruik van een voorlopige teruggave, dus zou ik gedurende dit jaar teveel uitbetaald krijgen als voorschot door de Belastingdienst. Bij het aanvragen van de voorlopige teruggave heb ik echter al rekening gehouden met een dalend fiscaal voordeel. Ik heb dus voor een aanzienlijk lager bedrag een voorlopige teruggave aangevraagd.

Wat nu als je bij het aanvragen van de voorlopige teruggave geen rekening hebt gehouden met extra aflossingen? Hetzelfde geldt voor een aflopende rentevast periode waardoor de rentelasten sterk zakken. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je gaat gewoon een nieuwe voorlopige teruggave aanvragen. Deze overschrijft automatisch de vorige versie.

Het programma voor de nieuwe aangifte kun je downloaden op de website van de Belastingdienst. Houd er wel rekening mee dat het langer dan een maand gaat duren voordat het nieuwe verzoek verwerkt is.

6 opmerkingen:

 1. Klopt, ik ben er de laatste jaren ook de mist mee in gegaan. Dit jaar 900 euro terug betaald! Ahum. Maandbedrag is nu aangepast en vanaf 2016 laat ik VT stopzetten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben het vorig jaar al stop laten zetten en kregen nu dus (iets) terug. Luxe probleem natuurlijk, maar wel één waar je inderdaad rekening mee moet houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gewoon stopzetten idd. 1 x per jaar die hele HRA meteen doorschuiven naar de aflossing.
  (niet iedereen kan de brutolasten zomaar aan, dat snap ik ook wel. Maar als het kan, meteen doen!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen die dat niet aan kunnen hebben eigenlijk een huis gekocht die te duur is voor ze. Wat dat betreft is het wel verstandig dat de HRA minder en minder (afgeschaft) wordt.

   Verwijderen
 4. Met een bruto rente van 2.11% op een hyp van nog geen 150K krijgen we tegenwoordig weinig HRA terug, prima, onze vorige hoge schuld tegen 5% en 210K leverde 3x zoveel HRA op, maar ook 100% meer rente betaling :-)


  gewoon doorgaan met aflossen en inderdaad goed je aftrek in de gaten houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het verschil in rente spaarde ik altijd op een aparte rekening en kon ik de naheffing van betalen. Voor mij ook motiverend om het potje te zien groeien wat we minder aan rente betaald. Hebben. Gr ikke

  BeantwoordenVerwijderen