donderdag 21 mei 2015

Renteverlaging valt tegenZoals jullie wellicht weten heb ik Centraal Beheer verzocht om de risico-opslag in mijn hypotheek te verlagen in verband met de vele aflossingen. Ze toveren toch weer een konijn uit de hoge hoed. Het voordeel valt veel lager uit!

Na maanden van touwtrekken wordt mijn risico-opslag eindelijk verlaagd. Hier ben ik al sinds januari mee bezig. Uiteindelijk is het mij na het indienen van een klacht gelukt om ze zover te krijgen. om een belachelijke reden valt mijn voordeel toch weer lager uit.

Centraal Beheer hanteert voor mijn hypotheek (Plus Hypotheek) nu een hypotheekrente van 3,75% voor 10 jaar vast (niet NHG). Dit is het rentetarief dat geldt voor een hypotheek boven 100% van de marktwaarde. De rente voor een hypotheek tot 80% van de marktwaarde bedraagt 3,05%. Een logische conclusie is dat dit mijn besparing ongeveer 0,7% zal zijn, maar dat is niet het geval.

Voor mijn hypotheek gelden er kleinere verschillen. De huidige verschillen zeggen namelijk niets over de verschillen uit het verleden. In de praktijk blijkt dat ik er 0,1% tot 0,3% op vooruit ga. Dit geldt niet voor het hypotheekdeel waarvoor een nieuwe rentevast periode wordt vastgelegd per 1 juli 2015. Doordat ze toen andere risico-opslagen hanteerden, valt mijn besparing behoorlijk tegen

Ik heb al vaker mijn ongenoegen geuit over Centraal Beheer, maar er is weinig tegen te doen. Oversluiten is de enige optie, maar dat is voor mij niet interessant. Ik kan inmiddels wel een boek schrijven over deze verzekeraar/bank!

Maar goed! Het motiveert wel om nog sneller en nog meer af te lossen.

8 opmerkingen:

 1. tja, centraal beheer is een verzekeraar die met hypotheken slapend rijk wil worden: geen zeuren en claimende klanten enzo, gewoon 30 jaar lang cashen.
  Dus het zal hun vies tegenvallen dat veel hypotheekklanten van hun wakker zijn geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vervelend hier hetzelfde verhaal, volgens de site van de R.bank zou je bij een hypotheek van 67,5 tot 90 procent van de marktwaarde 0,5 procent minder betalen dan een hypotheek die hoger is, wij zitten nu bijna op de 90 procent let op van de WOZ waarde wat volgens onze lokale R bank moet ipv de marktwaarde maar volgende de R.Bank gaan wij maar 0,1 procent naar beneden en daar wordt nog bij gezegd let op het voordeel valt waarschijnlijk weg door verhoging van het spaarbedrag wat ingelegd moet worden... grrrr. je zou ze toch.. oversluiten heeft hier ook geen zin denk ik, heb het van 1 gedeelte opgevraagd bij eigen bank maar zou 12.000 euro kosten daar hebben we dan uiteindelijk maar 800 euro winst op.. dus ook maar aflossen hier...net weer 2300 euro gestort... nog 168675 te gaan... de rest van 165000 zijn spaarhypotheken die over 15 jaar klaar zijn. Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Juist, Juul: alles op alles om die aflossingsvrije af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De AFM heeft onlangs weer gecomunniceerd dat er geen verschil mag zijn tussen bestaande en nieuwe klanten.
  http://afm.nl/nl/consumenten/actueel/nieuws/2015/mei/rentekorting.aspx

  Ik zou een klacht indienen en naar de AFM refereren. Je kan dat eventueel doorzetten naar het KIFID.

  Verder kan je een brief schrijven naar de AFM. Ze zullen jou zaak niet behartigen, maar als ze veel klachten krijgen dan krijgt Centraal Beheer zeker meer aandacht en dat zullen ze niet leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat las ik ook. Maar ik begrijp dat er bij CB een groot verschil is russen gelijk hebben en gelijk krijgen. Succes.

   Verwijderen
 5. Heel vervelend dat gedoe met die maatschappijen allemaal, ik heb vorig jaar rentemiddeling aangevraagd aangezien ik 5% betaalde en nog maar 3 jaar hoefde, rentemiddeling was echt belachelijk voor 10 jaar bijtekenen.

  Inmiddels huis verkocht,hyp afgelost, goedkoper huis gekocht en deze annuitair aflossen ipv spaar en aflosvrij ( niet meegenomen dus), liep pas 7 jaar tegen hoge rentes.

  1 vraagje, heb vorige maand een 12 jaars rente NHG van 2.11% !! bruto gekregen voor onze nieuwe hypotheek

  Is het wijsheid om toch extra af te lossen met geld dat over is, over 12 jaar hebben we al meer dan 1/3 afgelost en renteverlagingen levert het bijna niet op tegen 2.11% bruto rente. De schuld is trouwens ook niet hoog, 150.000

  groetjes en fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet toch van de hypotheekschuld af, maar met een lage hypotheekrente van 2,11% zou ik ook niet de noodzaak voelen om extra af te lossen. Je lost immers maandelijks af.

   Verwijderen
  2. Goedemorgen,

   was mijn idee ook een beetje, maar heb de laatste jaren fors afgelost op een aflosvrije hypotheek nadat ik me o.a. hier en het boek hypotheekvrij had gelezen dus dat zit nog goed in mijn systeem :-)

   Maar met annuitair is die noodzaak wat minder en inderdaad 5% of 2.11 rente is wel even andere koek. Daarnaast gelukkig afgelopen jaren goed afgelost anders nu een restschuld gehad en nu gaan we met 0 weg.

   fijne pinksterdagen allemaal

   Verwijderen