zaterdag 16 mei 2015

Hypotheekrente stijgt inderdaadZoals voorspeld op 10 mei hebben enkele Nederlandse banken de hypotheekrentes inderdaad licht verhoogd. Het gaat om relatief kleine aanpassingen, maar de weg omhoog is weer ingeslagen lijkt het.

Op basis van meerdere rente-indicatoren hebben vier Nederlandse banken hun conclusies getrokken. De rente op Nederlandse en Duitse staatsobligaties zijn onverwacht sterk gestegen. De Belgische AXA heeft vorige week al gereageerd met een renteverhoging. Vier Nederlandse banken hebben het voorbeeld opgevolgd.

Van de Nederlandse grootbanken hebben de ING en de Rabobank al verhogingen doorgevoerd. Het gaat om renteverhogingen voor de langer lopende rentevast periodes. Bij de Rabobank gaat het om 0,1% en bij de ING om 0,2%. Het zijn kleine verschillen, maar belangrijker is dat de dalende trend doorbroken is. Het lijkt logisch dat je geen dalende hypotheekrentes meer hoeft te verwachten.

De kleinere banken Obvion en Hypotrust hebben ook kleine verhogingen doorgevoerd.

Wie nog iets wil, moet snel zijn
De komende maanden zullen de hypotheekrentes nog wel laag blijven, maar een geleidelijke stijging moet je zeker rekening mee houden. Je hoeft niet in de stress te springen, maar oplettendheid is wel verstandig. Wil je de bestaande rentevast periode nog openbreken? Kom dan nu in actie.

De komende weken zullen er meerdere banken verhogingen gaan doorvoeren. Twijfel je nog om de rentevast periode wel of niet open te breken? Vraag dan wel alvast een voorstel op. Deze is vaak wel een paar weken geldig. Dit geeft jou nog even de tijd om de renteontwikkeling in de komende weken af te wachten.

11 opmerkingen:

 1. Wij hebben een hypotheek bij ING. Hebben bij een adviseur van de ING telefonisch besproken dat we rentemiddeling willen. Hij heeft een berekening gemaakt en een voorstel gedaan waarmee we accoord zijn gegaan. Dat was op 9 mei. Nu wachten we nog op de offerte om te ondertekenen. Maar inmiddels is de rente wat omhoog gegaan.
  Welke rente gaat nu voor ons gelden, de eerste besproken rente of de nieuwere (hogere dus)?
  Weet jij dat toevallig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zij moeten de rente hanteren op het moment van het verzoek. Het mag niet jouw probleem zijn dat zij langere tijd nodig hebben om een offerte te verstrekken. Het zou zeer onredelijk zijn als ze de gestegen rente in rekening gaan brengen. Ik verwacht ook niet dat ze dat gaan doen.

   Verwijderen
  2. Zo denk ik er eigenlijk ook over. En dar hopen wij natuurlijk ook. Scheelt 0.2 procent....
   Ben best blij en trots dat we precies het laagste punt hebben uitgezocht om de rente te wijzigen.
   We wachten met spanning op de brief....

   Verwijderen
  3. Helaas kreeg ik toch niet de rente van moment van aanvragen. Ik kreeg te horen dat ik toch weer 0,25 meer moest betalen. Heb het wel door laten gaan en krijg een kleine vergoeding, maar niet in de vorm van lagere rente. Dus geen aanname dat je de rente krijgt ten tijde van de offerte. Dit voorkomt teleurstelling.

   Verwijderen
  4. Zie je wel met die rente in de offerte? Ik had dat als reactie gegeven diezelfde avond nog....maar blijkbaar verloren gegaan.

   Verwijderen
  5. Vandaag contact gehad met de adviseur omdat de offerte nog steeds niet binnen is. Momenteel is de aanvraagtijd 30 dagen!!! Zoveel aanvragen dus voor middeling en afkopen.
   De adviseur verzekerde mij dat de rente op het moment van aanvraag geldt. Behalve als de rente lager is bij ondertekening, dan wordt het wel aangepast. In ons geval is de rente nu hoger als bij het aanvragen en geldt dus de lagere rente. Tenslotte kunnen wij er niks aan doen dat het zo lang duurt dat de offerte gemaakt is.
   In ieder geval goed bericht van de ING,
   Anoniem 12.17 uur, bij welke geldverstrekker zit jij?

   Verwijderen
 2. Die op de offerte staat die je nog zult krijgen. Juul is niet bij ING.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Juul heb je gedoe met Centraal Beheer gelezen over korting op rente i.v.m. de waarde van het huis. Heb jij een hypotheek met NHG? Of maakt dat niet uit voor korting op de rente? En weet jij hoe er omgegaan wordt met het bedrag dat in je spaarhypotheek zit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik heb geen NHG-hypotheek. Onder voorwaarden kun je de spaarhypotheek omzetten naar een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.Ik kan mij voorstellen dat ze dan als eis stellen dat de afkoopwaarde van de verzekering gebruikt moet worden voor het aflossen van de hypotheek. Je kunt je vraag bij Centraal Beheer neerleggen, maar houd rekening met een doorlooptijd van minimaal 4 weken.

   Mijn klacht hebben ze nu al 3 weken in behandeling, terwijl ze beloofd hebben om mij binnen 14 dagen terugkoppeling te geven. Ze hollen zichzelf voorbij.

   Verwijderen
  2. "Ik kan mij voorstellen dat ze dan als eis stellen dat de afkoopwaarde van de verzekering gebruikt moet worden voor het aflossen van de hypotheek." die verzekering zit meestal in box 1 en niet box 3. Zover ik weet kun je bij die laatste ook laten uitkeren en zonder kleerscheuren met de belastingdienst maar algemeen zullen wel de algemene (?) voorwaarden van toepassing zijn. Vraag een slimmer adviseur anders moet je nog steeds naar de pijpen van front office dansen.

   Verwijderen