zondag 10 mei 2015

Gaat de hypotheekrente weer stijgen?Er komen steeds meer signalen dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. De Belgische AXA Bank heeft de eerste verhoging al doorgevoerd. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat de hypotheekrentes nu sterk gaan stijgen, maar de dalende trend lijkt doorbroken. Nederlandse banken gaan deze aanleiding vast wel aangrijpen om op korte termijn al weer verhogingen door te voeren in de hypotheekrentes.

AXA Bank heeft wel een reden om een verhoging door te voeren. De rente op Duitse staatsobligaties is onverwacht sterk gestegen. Dit zegt niet veel over rentes op lange termijn, maar het zegt wel iets over de ontwikkeling van de rente.

Kies voor een lange rentevast periode!
Moet je kiezen voor een nieuwe rentevast periode? Of ga je de lopende periode openbreken met betaling van een boeterente? Je doet er waarschijnlijk verstandig aan om bij het kiezen voor een nieuwe rentevast periode te kiezen voor een langlopende periode. Een periode van één tot vijf jaar is af te raden. Tenminste, als de hypotheekrentes inderdaad weer gaan stijgen. Het lijkt logisch dat deze verhoging aan wordt gegrepen om de hypotheekrentes weer (licht) te verhogen.

Ook huiseigenaren met een variabele hypotheekrente moeten goed op blijven letten!

13 opmerkingen:

 1. In 2020 loopt mijn rentevast periode weer af.
  We wachten dus rustig af de komende 5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of nog gauw profiteren van de lage rente en rentemiddeling aanvragen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kiezen voor een korte termijn, en ondertussen gewoon doorgaan met aflossen dan sla je twee vliegen in een klap.
  Je hebt het voordeel van een lage rente en vervolgens gebruik je dit voordeel om je schuld af te lossen. Moet je na 5 jaar eens kijken !!! Lijkt mij een sterk plan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben over openbreken nagedacht, moesten bijna 16000 euro boete betalen (hypotheek loopt nog tot eind 2018 rente 5,8 %) hebben berekend wat er gebeurde als we de besparing elke maand extra aflosten
  hebben ook berekend wat er gebeurde als we dit bedrag (de 16000) extra aflosten, en het bleek dat we dan voordeliger uit waren
  Het verbaasde ons, maar we houden het dus zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij een boeterente betaal je bijna volledig het renteverschil tussen de oude en de nieuwe rente. Een leuke manier om te berekenen wat je het beste kunt doen!

   Verwijderen
  2. we gingen er in de ene berekening iets op vooruit, maar per saldo hadden we als we de 16000 extra aflosten aan t eind een veel lagere hypotheek hoofdsom overgehouden (we hadden in beide berekeningen de normale extra aflossingen die we jaarlijks doen mee laten lopen,)

   Verwijderen
 5. Wij hebben het wel open gebroken en nemen het voordeel van de lage rente nu. Staat voor 5 jaar vast en dan hopen we (zo goed als) klaar te zijn met aflossen. Moet lukken, nu we maandelijks meer kunnen sparen. We lossen minder in porties af, maar sparen fiks door, zodat we na een poos(je) een klapper van bijv. 10.000 kunnen aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anna, kun je geen rentemiddeling bij je bank aanvragen. Onze rentevastperiode loopt to maart 2018 4,9 %.
  Nu offerte ontvangen voor nieuwe 10 jaar vast met middeling voor 3,1 %.
  Je betaalt dan geen boetebedrag en hebt wel lagere rente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stef, nee helaas wel gevraagd maar dat kon bij onze bank niet, we konden enkel extra aflossen (max 10%) en dat doen we al zoveel mogelijk, of de boel openbreken en dat werd dus een te dure oplossing.

   Verwijderen
  2. Alle banken zouden de optie van rentemiddeling moeten bieden. Ik vermoed dat daar ook nog veel over gesproken gaat worden.

   Verwijderen
  3. Ik had contact met de ING over rentemiddeling, maar daar moesten we een boete en administratiekosten voor betalen. In ons geval kwam, ondanks nog ruim meer dan de helft looptijd, oversluiten goedkoper uit. Sarah

   Verwijderen
 7. Dat is raar Sarah,
  Wij hebben ook bij ING onze hypotheek. Administratiekosten van 225 euro zijn we kwijt (zowel bij middeling als bij oversluiten)
  De boete betaal je niet, maar je nieuwe rente wordt iets hoger als wat de huidige stand is. Het wordt dus gemiddeld. Je spreidt de boete zo over je nieuwe rentevastperiode uit.
  Als je dan alles uitrekent, betaal je idd iets meer als bij afkoop. Maar omdat wij extra aflossen betalen we uiteindelijk veel minder. Het scheelt ons ook meteen behoorlijk in de maandlast, waardoor het aflossen nog weer sneller gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stef. Bedankt voor je reactie. Ik vond het ook raar, maar kan alleen maar bedenken dat het met de hypotheekvorm en de looptijd te maken heeft. We hebben nog geen jaar geleden de hypotheek omgezet naar een aflossingsvrije hypotheek (kon in ons geval) met een looptijd van 10 jaar. Met middeling zakken we 0,1% , met afkoop meer dat een procent daar nog weer onder. Zonder aflossen is afkopen ondanks de boete, gunstiger. Omdat we ook aflossen wil ik kijken wat voor ons het gunstigst is. Sarah.

   Verwijderen