maandag 25 mei 2015

Lagere rente door rentemiddelingZoals je waarschijnlijk al gelezen hebt ben ik bezig om mijn hypotheeklasten te drukken. De risico-opslag in mijn hypotheek is verlaagd, maar ik zag door de stijgende rente nog een extra mogelijkheid om in de toekomst te besparen. De hypotheekrente van mijn aflossingsvrij deel ga ik middelen.

Voor dit deel van mijn hypotheek betaal ik nu 5,42%. Dit deel staat nog tot 1 mei 2018 vast. Met rentemiddeling kan ik nu kiezen voor een rentevast periode van 10 jaar tegen 4,49%. Een besparing van 0,93%. Gerekend over een hypotheekschuld van €51.376, geeft mij dit weer een besparing van €39,82 bruto per maand.

De besparing zal de komende jaren wel steeds lager worden, want dit is het deel van mijn hypotheek dat ik fanatiek aan het aflossen ben. De hypotheek komt voor een periode van 10 jaar vast te staan, maar deze hypotheek is dan allang volledig afbetaald.

10 opmerkingen:

 1. Ik vraag me af waarom je niet vervroegd gaat oversluiten (bijv. intern dus bij dezelfde bank)? Is dat niet lucratiever (ben er nu zelf mee bezig)? (maar misschien heb je daar al eerder over geschreven.... ik lees je meeste blogs maar heb mischien iets gemist)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou ik oversluiten? Voor een lagere hypotheekrente hoef ik dat niet te doen. Ik ben namelijk boeterente verschuldigd in dat geval. Om een andere hypotheekvorm? Waarom zou ik? Omzetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek voegt voor mij niets toe. Het aflossen doe ik wel binnen mijn aflossingsvrije hypotheek.

   Verwijderen
 2. Bij onze bank is geen rentemiddeling mogelijk begreep ik Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met de risico opslag vermindering.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Juul, je zegt 'Voor een lagere hypotheekrente hoef ik dat niet te doen. Ik ben namelijk boeterente verschuldigd in dat geval.' Je betaalt nu 5,42% tot mei 2018. Ja de boete is fors, maar volgens mijn berekeningen houd ik er toch wel wat aan over, de boete en de bijkomende kosten nl. zijn aftrekbaar van de Inkomstenbelasting -afgelopen week gebeld met de BD- en bovendien zit je dan op een lagere hypotheekrente (ik zou van 4,9 naar 2,9 gaan voor opnieuw 10 jaar vast). Je hebt dan wel 'zekerheid' dat je een lage rente pakt. Het blijft koffiedik kijken maar als je ziet dat hij nu al ietsje aan het stijgen is weer lijkt mij zelf dat hij niet weer enorm inzakt en nog lager komt dan hij nu is, eerder hoger. Maar goed niemand kan het voorzien. Ik neig zelf naar nu oversluiten. Ben benieuwd waarom jij dat niet zou doen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stef, mijn belangrijkste reden is dat ik verwacht dat ik zeer snel mijn hypotheekschuld omlaag ga brengen. Over zes jaar ben ik grotendeels van mijn hypotheekschuld af. Maandelijks blijf ik €1.500 extra aflossen. Na zes jaar gebruik ik op de opbrengt uit mijn beleggingsverzekering om het resterende deel in één keer af te betalen. Ik verwacht trouwens niet dat de rente hard gaat stijgen!

   Verwijderen
 5. rente middeling , moet je ze hier eens komen uitleggen in belgie , hier is het boeterente betalen , je kan ze wel mee financieren wat de lening duurder maakt , al kun je het wel vergelijken , al denk ik vooral dat ze boetevrij hier niet kennen vannaf de eerste euro betaal je boeterente bij vervroegd aflossen , jammer maar ik doe toch voort , trouwens toch weer een moeie besparing die je kunt gebruiken voor extra af te lossen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze hypotheekverstrekker doet niet aan rentemiddeling maar via een voorbeeldbrief van Vereniging Eigen Huis hebben we toch gisteren een verzoek tot middelen ingediend. We zijn heel benieuwd naar de reactie....

  BeantwoordenVerwijderen