vrijdag 3 augustus 2018

Het kopen van een huis nog lastiger maken?

Volgens het Internationaal Monetair Fonds moet de hypotheekrenteaftrek versoberd worden. Dit zou het ideale moment zijn, want de rente is laag en de economie gezond. Tenminste, dat zegt het Internationaal Monetair Fonds.

Economisch gaat het weer goed in Nederland. Het grootste probleem is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog de hoge schuldenlast door de hoge hypotheekschulden. Dit zou op te lossen zijn door de regeling van de hypotheekrenteaftrek verder te versoberen. Hierin is al een stap gezet, maar volgens het IMF moet er nog een keer gesneden worden in de regeling. Een huis kopen moet maar deels te financieren zijn met een hypotheek.

Spaargeld gebruiken voor het kopen van een huis

Het IMF heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin zij uitspraken doet over de huizenmarkt. De hoge schuld moet iets aan gedaan worden. Hierin zijn al kleine stappen gezet. Dit jaar kun je bijkomende kosten bij het kopen van een huis nog deels meefinancieren. Een hypotheek van 101 procent van de waarde van het huis is mogelijk. Vanaf 2018 kun je nog maar 100 procent van je huis financieren. De bijkomende kosten moet je spaargeld voor gebruiken. Het IMF pleit ervoor om de maximale lening verder te laten dalen. In 2028 moet je nog maar 90 procent van een huis kunnen financieren.

Wat zouden de gevolgen zijn?

De torenhoge hypotheekschulden kunnen een bedreiging vormen voor de huizenmarkt en de economie. Het is ook niet voor niets dat de regeling van de hypotheekrenteaftrek al op meerdere fronten versoberd is. Een verlaging van de maximale hypotheek heeft tot gevolg dat een koophuis voor een kleinere groep Nederlanders bereikbaar is. Dit kan de huizenmarkt negatief beïnvloeden, maar bij een geleidelijke invoering kunnen de gevolgen voor de huizenmarkt ook beperkt blijven. Het is logisch dat het in ieder geval tot gevolg heeft dat starters minder snel in staat zijn om een huis te kopen. Ze moeten immers al schulden maken door het wegvallen van de studiefinanciering. Een ander probleem is dat er te weinig betaalbare huurwoningen zijn.

Het verder beperken van de hypotheken zijn nog maar ideeën. Pas als het politieke plannen worden heeft het zin om na te denken over de gevolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten