dinsdag 14 augustus 2018

Massaal huizen verkocht boven de vraagprijs

Inmiddels kun je niet meer zeggen dat de huizenmarkt aan het opkrabbelen is. Sterker nog, in veel plaatsen in Nederland is de huizenmarkt alweer oververhit. Er is nog nooit zo massaal boven de vraagprijs geboden om een huis te kunnen kopen.

Volgens Calcasa wordt er in Amsterdam in 80% van de verkopen boven de vraagprijs geboden. Voor huiseigenaren in Amsterdam kan dit goed nieuws zijn, maar zeker niet voor potentiƫle kopers. Het komt er eigenlijk op neer dat je geen huis meer kunt kopen, behalve als je een grote zak met geld meeneemt. Een hypotheek krijgen op een huis waarop boven de waarde is geboden is namelijk moeilijk te financieren.

Ook in andere steden wordt massaal boven de vraagprijs geboden

In Amsterdam is het extreem, maar de gekte zien we ook terug in andere Nederlandse steden. In Utrecht wordt er in 65% van de gevallen hoger geboden. In Groningen gaat het om 64% van de gevallen.

Landelijk wordt een kwart van de huizen verkocht boven de vraagprijs
Gerekend over heel Nederland wordt er in 28% van de gevallen boven de vraagprijs geboden om het gewenste huis te kunnen kopen. In de periode vlak voor de kredietcrisis (2007 en 2008) ging het nog goed met de huizenmarkt. In deze jaren is er maar in 9% van de aankopen boven de vraagprijs geboden.

Pas op met het bieden boven de vraagprijs. Als bij taxatie blijkt dat de waarde te laag wordt ingeschat, krijg je geen hypotheek.

2 opmerkingen:

  1. Ik merk het in onze straat ook waar de huizen vorig jaar rond de 150.000 euro kosten, worden ze nu verkocht voor 175.000 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In woon in een achtergesteld gebied wat betreft de huizenprijzen (platteland van Groningen), maar ook hier is het goed merkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen