dinsdag 12 maart 2013

Eerste huis zou hypotheekvrij zijn geweestIn 1996 hebben wij onze eerste huis gekocht. Het was een rijtjeswoning met een totale hypotheek van fl. 96.000 (€43.563). Indien wij hier waren blijven wonen, zouden wij nu een hypotheekvrij huis gehad hebben.

In 1998 hebben wij het huis verkocht met ongeveer fl. 20.000 (€9.075) aan overwaarde. Vervolgens hebben wij een hoekwoning gekocht. In 2004 hebben wij onze huidige woning gekocht met een totale hypotheek van €199.000. Onlangs kwam ik documenten tegen over de hypotheek op de eerste woning. Inclusief de aflossingen die wij de afgelopen maanden verricht hebben, zouden wij nu hypotheekvrij kunnen wonen in onze eerste woning.

Het is moeilijk te beseffen dat wij nu bijna €800 moeten betalen omdat wij groter en vrijstaand wilden wonen. De toegevoegde waarde van onze huidige woning ten opzichte van de eerste woning is te klein om een jaarlijkse uitgave van €9.600 te rechtvaardigen.

Wij zijn meegezogen in de race naar luxe en naar groter en duurder wonen. In het verleden werden de woonlasten afgestemd op het inkomen. Op het moment dat er meer werd verdiend, werd er ook gekeken naar een duurder huis en een luxer levensstijl.

4 opmerkingen:

 1. Jullie zijn niet de enigen ;) velen zijn net als wij overigens , massaal in die gedachte meegegaan , maar weinigen (in onze omgeving althans ) erkennen dat het inderdaad een kwestie was van je laten meezuigen in de hype van meer en groter.
  Had zelf de inzichten die ik nu heb iets eerder gehad...

  Aagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik precies hetzelfde, weliswaar met een andere man. Dit betekent dat ik dus zeker daar niet was blijven wonen. 120.000 gulden in 1988. 30 jaar erbij zit ik op 2018 met een annuïteitenhypotheek volledig afgelost. Toevallig heb ik pas nog met een vrouw gesproken die daar wel ik blijven wonen. Zij is dus over 5 jaar hypotheekvrij zonder ooit enige extra aflossing te hebben gedaan. Alleen de annuïteiten. Ik mag wel zeggen dat ook ik meegezogen ben, maar wel wetende wat ik deed. Over 17,5 jaar ben ik 65 en zoals het er nu uitziet hypotheekvrij. Gelukkig toch nog allemaal gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar wij zijn van een flat naar een half-vrijstaand huis gegaan; heerlijk! Het is me het helemaal waard.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, meegezogen... 10 Jaar geleden wilden ook wij luxer wonen en zijn met winst op onze tussenwoning verhuist naar een vrijstaande. Deze woning vervolgens flink verbouwd en na check van alle gemaakte kosten flink over de huidige WoZ waarde heen. Het alternatief echter had geweest te blijven wonen in de tussenwoning en dus het woon/leefgenot van de vrijstaande woning te missen. Vraag is of dat genot in geld is uit te drukken, in ons geval niet :) dus goede keus.

  BeantwoordenVerwijderen