donderdag 21 maart 2013

Steeds meer huizen onder waterHet CBS heeft vandaag bekend gemaakt dat er begin 2011 al meer dan één miljoen huizen onder water stonden. Indien zij zich gaan baseren om de meest recente gegevens zullen de uitslagen nog groter zijn.

Zolang de huizenprijzen blijven zakken, komen er steeds meer gezinnen met een eigen huis in de problemen. Op het moment dat zij het huis moeten verkopen moet er een steeds groter restschuld voor lief worden genomen. Een restschuld tussen de €20.000 tot €75.000 is niet ondenkbaar.

Stel, u hebt een huis gekocht in 2007 voor €200.000. De kosten zijn meegefinancierd, dus de totale hypotheekschuld bedraagt €215.000. De huizenprijzen zijn sindsdien ongeveer met 20% gezakt. Uitgaande van een verkoopprijs van €160.000, zal er een restschuld overblijven van €55.000. Eventueel kan het gat nog iets gedicht worden met de in de gekoppelde kapitaalverzekering opgebouwde waarde.

Er is maar één manier om een restschuld bij verkoop voor een deel te voorkomen…………aflossen! Het is een illusie om te denken dat u in bovenstaande berekening een restschuld kunt voorkomen. Met aflossen verkleint u het probleem. Het gaat niet lukken om het tekort bij verkoop volledig op te vangen. Aflossen lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar het is een goede stap in de juiste richting.

5 opmerkingen:

 1. Economiebreed is de "onderwatersom" onmogelijk weg te werken zolang deze krimp aanhoudt. En de krimp gaat zeker door. De oude leningen zijn aangegaan in een markt met veel beschikbaar geld. Vandaag daalt abrupt de hoeveelheid geld en er is steeds minder liquiditeit om de leningen uit het verleden af te lossen. Als deze trend doorzet komt er binnen een jaar of 5 het moment dat er geen ruimte meer is voor aflossingen en rente... En met zulke politieke leiders kunnen we zonder twijfel rekenen dat de trend doorzet.
  Finale Crash.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. December 2012 al mijn volledige hypotheek afgelost.
  Wat ik toen betaalde aan rentelasten gaat nu naar de zorgverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook druk doende met aflossen en hebben in ieder geval bereikt dat we zeker niet meer onder water staan. Idd het enige dat helpt tegen eventuele restschuld. Sparen levert nu toch weinig tot niets op, dus aflossen is een mooie vorm van risico dekking.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu verplicht aflossen en later zeker het huis moeten verkopen om met de overwaarde de kosten van een verpleeghuis of zorginstelling te kunnen en moeten betalen. Op welke manier je het ook doet je wordt van alle kanten gepakt. Is het nu niet dan zeker later, maar de klos ben je altijd. De banken en de regering zijn de veroorzakers van de finaciele crisis en van de economisch crisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overwaarde in het huis wordt nu nog buiten beschouwing gelaten, maar het is inderdaad de vraag in hoeverre ze de overwaarde in de toekomst ook buiten beschouwing laten. U moet echter uitgaan van de huidige situatie. U zou ook kunnen stellen dat de hypotheekrenteaftrek binnen tien jaar gaat verdwijnen. Niemand weet wat de toekomst gaat bieden.

  BeantwoordenVerwijderen