zaterdag 2 maart 2013

Hypotheekrente in Nederland hoog door krappe kapitaalmarktVolgens De Nederlandsche Bank is het lek boven. De hypotheekrentes die wij moeten betalen zijn hoger doordat er in het buitenland kapitaal moet worden ingekocht op de dure kapitaalmarkt.

De Nederlandsche Bank heeft gisteren een onderzoeksrapport gepubliceerd waar dit uit blijkt. In Nederland is veel geld opgepot, maar het grootste deel zit vast bij pensioenfondsen. De banken hebben binnen Nederland onvoldoende geld beschikbaar, dus moet het geld in het buitenland worden ingekocht tegen een hoge vergoeding.

Naar mijn mening is het grootste probleem dat de markt vrijwel volledig in handen is van Rabobank, ING, ABN Amro en SNS. Waarom zouden zij scherpe hypotheekrentes aanbieden als wij als klanten toch wel blijven komen? Het is wel heel gemakkelijk om de discussie proberen te stoppen door een onderzoekrapport te publiceren om ons zand in de ogen te strooien. Laat het geheel maar eens onderzoeken door een instantie die los staat van ons financieel systeem. De banken maken gezamenlijk al weer miljarden winst en dat is geld dat ze hebben weten te verdienen in deze “moeilijke” markt.

2 opmerkingen:

  1. Ik had de indruk (onlangs een paar keer gehoord op TV en RTL-Z)dat het juist kwam omdat de genationaliseerde banken niet mogen concurreren van Brussel omdat ze staatssteun hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen de Rabobank heeft van de vier banken in het artikel geen staatssteun gahad. De overige drie banken mogen niet stunten met hypotheekrentes. Daarom zal het toetreden van buitenlandse bank goed zijn voor de consument.

    BeantwoordenVerwijderen