dinsdag 19 maart 2013

Hypotheekrente zakt, maar met mateAfgelopen week was in de media te lezen dat de hypotheekrente aan het zakken is. Volgens Vereniging Eigen Huis zakt de hypotheekrente niet hard genoeg. De winstmarge van banken is nog steeds aan het stijgen.

Doordat banken steeds minder hoeven te betalen om geld aan te trekken, stijgt hun winstmarge. Banken moeten winst maken, maar het moet wel redelijk blijven. Vereniging Eigen Huis heeft onderzocht hoeveel de banken in januari 2012 moesten betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt. Het percentage hebben ze vergeleken met de kosten per januari 2013. Vorig jaar moesten ze gemiddeld 4,14% betalen tegen 3,03% in januari 2013. Deze besparing is slechts voor een klein deel doorgegeven in de vorm van een verlaagde hypotheekrente. Gemiddeld is de hypotheekrente verlaagd met 0,2%.

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vragen al jaren aandacht voor de woekerpraktijken van de banken, maar maatregelen blijven uit. Een paar weken geleden heeft De Nederlandsche Bank nog aangegeven dat de hoogte van de hypotheekrentes in Nederland redelijk zijn. Willen ze ons zand in de ogen strooien? In 2011 is gebleken uit onderzoek van de NMA dat de winstmarges inderdaad te hoog waren in hypotheken, maar met deze resultaten is zoals het nu lijkt niets mee gedaan.

Bij de publicatie van de jaarcijfers blijken de banken al weer ongelofelijk hoge winst te maken. De kredietcrisis hebben de banken niet van geleerd.

2 opmerkingen:

  1. Dit klinkt best erg.
    Heb je in je berekening ook meegerekend dat banken tegenwoordig meer geld achter de hand moeten houden (Basel 2 en 3)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Basel 2 en 3 zijn alleen voor nieuwe vooral derivaten gerelateerde geldleningen.oude hypotheken hoeven toch niet garant te staan voor nieuwe risicos lijkt me.Maar met de ecb en dnb heb je inderdaad wel de meest onbetrouwbare partners in geldafspraken.als je maar 70 procent mag belenen van je vastgoed , geef je de bank al 30 procent extra teruggeef garantie,.lijkt me zat!

    BeantwoordenVerwijderen