zondag 8 november 2015

Aflossen of sparen voor mijn pensioen?


Op 28 oktober schreef ik op mijn blog dat ik in november niet af ga lossen. Ik ga namelijk €1.500 storten op mijn bankspaar lijfrenterekening. De storting heb ik nog steeds niet gedaan. De twijfel is namelijk groot. Het bedrag gebruiken voor mijn pensioen kost namelijk moeite. Het geld kan ik ook gebruiken om mijn hypotheek naar €134.000 te krijgen. Denk er nu al twee weken over na en ik ben er nog niet uit.

Redenen om €1.500 wel te gebruiken voor mijn pensioen
In het jaar 2015 heb ik tot dusver veel opdrachten gehad, en dus veel geld verdient. Ik kom in de 52% belastingschijf uit met het topje van mijn inkomen. Door €1.500 te storten, krijg ik €780 terug van de belastingdienst. Fiscaal is het dus zeer aantrekkelijk. Vorig jaar ben ik met het bijsparen begonnen. Vorig jaar heb ik €1.500 gestort en eigenlijk moet ik nu ook wel weer hetzelfde bedrag storten. Over 25 jaar moet er namelijk wel een bedrag staan maar ik iets mee kan.

Redenen om €1.500 niet te gebruiken voor mijn pensioen
Als ik het bedrag niet ga gebruiken om voor mijn pensioen te sparen, ga ik het overmaken naar de hypotheekbank. Dit geeft een voldaan en beter gevoel, maar het is slimmer om voor de eerste optie te kiezen. Extra aflossen geeft mij een maandelijkse besparing van ongeveer zes euro. Aflossen brengt mij wel weer een stapje dichter bij mijn doel, namelijk een volledig afbetaald huis. Mijn rekenmachine zegt optie één, mijn gevoel zegt optie twee.

Gezond verstand spreekt het gevoel tegen. Uiteindelijk denk ik dat ik deze maand het bedrag gewoon ga storten op de bankspaarrekening, maar ik gun mijzelf nog even de tijd om er goed over na te denken. Gelukkig is daar is ook nog voldoende tijd voor.

7 opmerkingen:

 1. Nu €1500 storten is straks een iets beter pensioen, en binnenkort 'gratis' €780 extra aflossen op je hypotheek.
  Een lagere schaal in inkomstenbelasting zorgt voor minder hra, maar dat krijg je toch al minder door je aflossingen. Het zorgt er wel voor dat je inder bekasting hieft te betalen, en dat is natuurlijk wel weer gunstig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nu benieuwd of al die mensen die reageerden op 28 oktober met "Juul heeft gelijk..." je nu gaan zeggen dat je het helemaal verkeerd doet.
  Maar ik ben het deze keer wel met je eens dat aflossen verstandiger is.

  fijn weekend nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De besparing op de hypotheek is op lange termijn toch meer geld waard. Leuke blog! Goed bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dezelfde twijfel. Geld wegzetten en er vervolgens na je 70ste pas bij kunnen, niet wetende welke belastingregels er dan gelden en verplicht worden het gedurende 20 jaar verspreid op te nemen, het is zo'n inperking op je vrijheid. Plus wetenschap 1 op de 4 mensen haalt 65 niet. Ik vind het lastig. Andere kant nu bouw ik niets op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe t zelf net anders. Ik zet 5% van mijn netto inkomen apart als extra pensioen. Het staat gewoon op mijn spaarrekening en geeft een goed gevoel dat ik er zelf altijd bij kan en er geen voorwaarden aan zitten zoals banksparen of als het in stenen zit. Een deel van het geld zet ik steeds vast in tweejarige deposito's, zodat het iets meer rendeert dan een gewone spaarrekening. Dit geeft mij een goed gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen