donderdag 26 november 2015

Toch een aflossing deze maand


Deze maand heb ik nog geen aflossing gestort bij de hypotheekbank. Ik heb ervoor gekozen om aan mijn pensioenkapitaal te werken. Toch wil ik deze maand niet zo maar voorbij laten gaan zonder een aflossing te verrichten. Vandaag heb ik €500 overgemaakt naar de hypotheekbank. Dit bedrag wordt afgeschreven van mijn tweede hypotheek.

Ik heb vier hypotheekdelen. Het vierde deel is een tweede hypotheek afgesloten in 2006. Oorspronkelijk was dit een bedrag van €9.977. Eind vorig jaar heb ik €1.500 hierop afbetaald, en nu staat er dus nog €8.477 open. Op deze hypotheek zit de beperking dat ik jaarlijks maximaal 20% van €9.977 = €1.995,40 mag aflossen. Dit deel betaal ik de hoogte hypotheekrente over, namelijk 5%. Ik hoop volgende maand weer €1.000 op dit deel af te betalen.

Besparing door de aflossing
De aflossing geeft mij een maandelijkse besparing van €500 x 5% = €25 / 12 = €2,08. De resterende schuld in mijn hypotheek bedraagt na de aflossing: €7.977. In principe kan ik dit bedrag boetevrij aflossen in een periode van vier jaren.

Extra aflossen wordt steeds eenvoudiger gemaakt door banken
Een paar jaren geleden moesten extra aflossingen nog speciaal aangevraagd worden. Na het verzoek duurde het vervolgens weken tot de goedkeuring kwam. Bij ING en de Rabobank was het al mogelijk om gewoon een bedrag over te maken om extra af te lossen. ABN Amro heeft nu ook voor gemak en snelheid gekozen. Ook bij de ABN hoeft het niet meer aangevraagd te worden via een adviseur.

9 opmerkingen:

 1. Dag Juul! Dank voor je leuke blog. Ik ben dol op je wekelijkse update en ook ik ben fanatiek aan het aflossen. Soms iets te... dank heb ik toch geld nodig, maar heb ik het al overgemaakt naar de bank. Ja dat is dan wel weer het nadeel dat het zo makkelijk gaat hahaha. Ik hoop over 10 jaar Hypotheek Vrij te zijn, maar ik ben dan ook net 30 en doe het een beetje rustig aan. Blijf doorgaan met je blog :)

  Groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OPTIE Je kan er voor kiezen jaarlijks de 10% te doen, maar als het restant hypo bedrag lager wordt tot een paar duizend €, kan je er ook voor opteren de kleine hypo in een keer af te lossen en te laten doorhalen. Hangt natuurlijk ook af van de rente% van deze hypo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wat ik nu ook ongeveer doe. Alleen de hypotheek doorhalen zie ik de toegevoegde waarde niet van in. Zodra ik volledig hypotheekvrij ben, ga ik dat doen.

   Verwijderen
 3. Eehhh, ben benieuwd of dat voor alle ABNAMRO hypotheken geldt. Ik zit in een "oud" systeem (ex-Fortis), en kan dus niet zomaar bijstorten of aflossen - al was de laatste keer voor de aankondiging over de nieuwe methode, dus zeker weten doe ik het niet.
  Maar ik vrees..... (na mijn 4 bijstort- en 3 afloservaringen, waarbij in 100% van de gevallen fouten zijn gemaakt. Gemiddelde doorlooptijd was een maand of 6)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik los al sinds 2009 bij ABN Amro extra af door een overschrijving te doen zonder dit vooraf aan te vragen. Volgens mij eind 2008 geintroduceerd en toen per brief gecommuniceerd.

  Op hun website stond/staat (nu alleen via internetbankieren) niet, dus ik denk dat ze dit liever niet hebben. Ik las op een ander blog eens dat ze het bij hen alleen maar via adviseur deden. Ik heb nooit klachten gehad dat het niet mocht (mischien omdat mijn lopende rekening niet bij ABN Amro zit).

  Wel duurt de afhandeling erg lang. Officieel zeggen ze binnen een maand een nieuw overzicht te sturen, maar ik wacht nog steeds op een overzicht van een aflossing die ik begin september heb gedaan (maandbedrag is wel aangepast). Qua geld maakt het natuurlijk niets uit, maar het staat wel slordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb jij al eens geschreven over hoe jij, naast het aflossn, je pensieon opbouwt? Lijkt me interessant jouw visie daarop te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al meerdere keren geschreven over mijn pensioenopbouw. Onlangs heb ik een storting gedaan op mijn banksparen lijfrente. Op deze manier probeer ik mijn pensioengat dicht te timmeren. Een afbetaald huis is niet voldoende voor een onbezorgde oudedag.

   Verwijderen
  2. Ik ga teruglezen. Ben er zelf pas sinds kort actief over aan het denken en heb jouw beriichten eerder maar met een half oog gelezen.

   Verwijderen